Muusat Valveella

15.8.2024

KLO 17 MIILA WESTIN: VAARALLINEN UNI – MYYTTISET 2

Miila Westinin Vaarallinen uni – Myyttiset 2 (S&S 2024) -sarjakuvateoksessa 10-vuotias Eevi näkee painajaista auringon pimenemisestä. Liittyykö uni menneisiin seikkailuihin tuonpuoleisessa myyttisten olentojen kanssa? Eevi herää, kun maahisystävä Otso pölähtää huoneeseen. Otson sisko on sairas ja tarvitsee apua. Eevillä on väekäs koru, jota tarvitaan parannusloitsuun. Pian käy ilmi, että Eeviä ja hänen koruaan jahtaavat niin Louhi, ajattarat kuin menninkäisetkin. Kaiken kukkuraksi Otso katoaa jonnekin. Matkan varrelta löytyy onneksi monta ystävällistä auttajaa – myös hiljainen, nimetön susipoika, jolla on omat suunnitelmansa. Seikkailun edetessä Eevi saa huomata, että unet ovat harvoin vain unia ja niiden kanssa täytyy olla hyvin, hyvin varovainen. Teos on toinen osa Myyttiset-sarjassa, joka tuo muinaista itämerensuomalaista kansanperinnettä lapsille tutuksi. Sarjan ensimmäinen osa Loputon talvi (S&S 2023) oli viime vuoden Botnia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Haastattelijana sarjakuvaneuvos Harri Filppa.

Miila Westin (s. 1987) on Oulussa kasvanut ja Helsingissä asuva kuvittaja, graafikko ja sarjakuvataiteilija. Kuvittajana hän on suunnitellut hahmoja, muraaleja ja kankaita. Kirjoittamisessa ja kuvittamisessa häntä inspiroi normaalina pidetyn kyseenalaistaminen. Westinin Myyttiset -sarjakuvateossarjaan pohjautuva näyttely on esillä Sarjakuvagalleria!ssa (Hallituskatu 7) 1.8.-18.9. välisenä aikana.

KLO 17.30 STELLA VUOMA: REKAN ALLE JÄÄNYT

Stella Vuoman teos Rekan alle jäänyt (Avain 2024) kertoo Konginkankaan bussiturmasta selviytyneen Saana Kivirannan tarinan. Nuori Saana Kiviranta oli matkalla Rukalle laskettelemaan, kun hänen siihenastinen elämänsä päättyi. Öisellä nelostiellä Konginkankaalla 19.3.2004 tapahtui Suomen tieliikennehistorian pahin onnettomuus. Linja-auton ja rekan yhteentörmäyksessä kuoli 23 ihmistä ja 14 loukkaantui. Millaisia kuluneet kaksikymmentä vuotta ovat olleet Saanalle? Millaista elämä on, kun mieli ja keho ovat menneet pirstaleiksi? Entä miksi Saanan omituiset oireet vain pahenivat, vaikka murtumat paranivat? Vammautumisen jälkeen alkoi vuosien taistelu hoidosta, kuntoutuksesta ja vakuutuskorvauksista. Vasta oikeanlaisen tuen avulla Saanan oli vihdoin mahdollista alkaa suuntautua uudenlaiseen elämään. Saana Kiviranta on tapaturmaeläkeläinen ja sivutoiminen kokemusvalmentaja. Haastattelijana Jarkko Korpua.

Stella Vuoma on kirja-alan sekatyöläinen, jolta on aiemmin julkaistu teos Suoraan sydämeen – Nyrkkeilijä Sonia Grönroosin tarina (Otava 2022).

KLO 18 MIRA HULKKONEN: ILMASTO-OIVALLUKSIA – KUINKA IHMISMIELEN SUPERVOIMAT VALJASTETAAN PLANEETAN PARHAAKSI

Ilmasto on muutoksessa. Nyt on meidän vuoromme muuttua. Mutta kuinka tehdä se niin, että alkukantaiset aivomme kehräävät tyytyväisyydestä? Gaudeamuksen viime vuonna kustantama teos syntyi Mira Hulkkosen halusta ymmärtää, miksi pelkkä tieto ei riitä muutosmotivaation lähteeksi. Ajatukset sumenevat ja perustelut pakenevat, kun pitäisi luopua nopeasta mielihyvästä ja nähdä valintojen laajemmat vaikutukset. Ihmismielessä on kuitenkin myös mielikuvituksen ja kielen kaltaisia supervoimia, jotka voidaan valjastaa ilmastokatastrofin torjumiseen – tai mihin tahansa muutokseen kohti parempaa. Lempeällä otteella kirjoitettu, ilmastotutkimuksesta ja käyttäytymis- ja taloustieteistä ammentava teos auttaa oivaltamaan, että suuretkin ongelmat on mahdollista selättää, kun niitä ratkotaan ihmismielelle palkitsevin keinoin. Haastattelijana Jukka Aalho.

Mira Hulkkonen, FT, on ilmastotutkija ja tiedeviestinnän asiantuntija. Hän on omistautunut ilmastonmuutoksen tieteelliselle ymmärtämiselle ja torjunnalle ja tarkastelee työssään aina rinnakkain ilmakehää ja ihmistä.

KLO 18.30 JUKKA AALHO: SIVUTIEROMAANI

Kolme tietä, kolme tarinaa. Tuhat sivutienkuumaa kilometriä. Sivutieromaani (Basam Books 2024) on Jukka Aalhon moderni tieromaani – koivunlehtien, maantien ja jaloviinan tuoksuinen matka läpi kesäisen Suomen. Hurmaava Anton päättää eräänä alkukesän päivänä siepata tyttärensä matkalle halki kesäisen Suomen. Väärien päätösten piinaama Virve hapuilee elämää hallintaansa. Miksi elää jos muut eivät? Neuroottinen Roope kamppailee avioliittonsa pelastamiseksi, kunnes avautuu tilaisuus Suureen Romanttiseen Eleeseen. Haastattelijana Jarkko Korpua.

Jukka Aalho (s. 1986) on oululainen kirjailija, joka on voittanut novelleillaan mm. J. H. Erkon ja Martti Joenpolven kirjoituskilpailut. Aiemmin häneltä on ilmestynyt tekoälyrunokirja Aum Golly – Tekoälyn runoja ihmisyydestä (Basam Books 2021). Sivutieromaani on hänen esikoisromaaninsa.

KLO 19 HEIKKI LAHNAOJA: PYHÄJOEN KALIFORNIA

Haastatteluihin, muisteluihin ja arkistotietoihin pohjautuva Heikki Lahnaojan kirja Pyhäjoen Kalifornia (Kolin Kelly 2023) kertoo Kaliforniasta, joka sijaitsee Pyhäjoen Pohjankylän pohjoislaidalla. Kalifornialla on oma vahva identiteetti, vaikka sen päästä päähän on vain vajaan kilometrin matka. Kirjoittaja asuu seitsemännessä polvessa Kaliforniassa Lahnaojan tilalla, ja esittelee tilaisuudessa myös mikrohistorian tärkeyttä ja teoriaa.

KLO 19.30 EMILIA LAATIKAINEN: EI OIS SUSTA USKONUT

Sairaus kehittyy hiipien, mutta niin nopeasti, että sen salaaminen on hyvin vaikeaa. Päihderiippuvuus on parantumaton ja hoitamattomana kuolemaan johtava sairaus. Ennen pitkää kulissit murenevat, ihmissuhteet romuttuvat ja työt loppuvat. Rakas päihde muuttuu vankilaksi ja elämä karkaa käsistä. Emilia Laatikaisen Ei ois susta uskonut (Suuri Kurpitsa 2023) on tositarina nuoren alkoholistin rimpuilusta päihteen pihdeissä, yrityksistä olla ilman ja pelosta tuntematonta, ehkä parempaakin, tulevaisuutta kohtaan. Päiväkirja selviytymisestä alkaa päihdekuntoutuksessa, kun oma pohja ja kuolevaisuus on kohdattu liian monta kertaa. Riippuvuudesta toipuminen vaatii luopumista, harjoittelua, nöyrtymistä ja pään seinään hakkaamista. Ennen kaikkea se vaatii rohkeutta antaa elämälle mahdollisuus. Haastattelijana sarjakuvaneuvos Harri Filppa.

Emilia Laatikainen (s. 1995) on oululainen kuvataiteen opettaja ja sarjakuvantekijä. Ei ois susta uskonu on hänen toinen sarjakuvateoksensa.

Saavutettavuustiedot:
Kahvilaan on esteetön kulku, esteetön WC sijaitsee kellarikerroksessa. Ovi on lukittu, avauksen saa neuvontapisteestä.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

15.8. klo 17.00
 - 

Tapahtuman sijainti

Kulttuuritalo Valve, kahvila-ravintola Valveen Paljetti. Hallituskatu 7, Oulu

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Esteettömyys

Esteetön pääsy / Accessible entranceInva-wc / Accessible toilet

Liput

Maksuton

Sijainti kartalla

chevron-down