Historia

Oulun juhlaviikot syntyi vuonna 2010

Joulukuun alussa 2010 oululaiset kulttuuriorganisaatiot päättivät yhdistää voimansa ja perustivat Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry:n. Yhdistys kokosi elokuiset kulttuurifestivaalit yhteen Oulun juhlaviikoiksi.

Yhdistyksen perustivat Oulunsalon Kulttuuri-instituutti liikelaitos, Jazz20 ry, Oulun Musiikkivideofestivaalit ry, toiminimi Haavemylly sekä Oulun taiteiden yö ry. Sääntöjensä mukaan yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Nykyään (2024) jäseniä ovat Jazz-20 ry, Oulun taiteiden yö ry, Oulun Musiikkivideofestivaalit ry, Haavemylly Ay, Huutomerkki ry ja Flow ry.

Oulun juhlaviikot on monitaiteellinen tapahtumien kokonaisuus. Yhdistys tekee Oulun juhlaviikkojen yhteismarkkinointia ja koordinoi ja sparraa jäsenfestivaalien tuotantoa.

Kuntaliitosten jälkeen Oulunsalo Soi -festivaali etsi paikkaansa ja vuonna 2015 silloin Oulu-opiston alaisuudessa tuotettu Oulunsalo Soi siirtyi Oulun Kulttuuritapahtumayhdistyksen vastuulle. Oulunsalo Soi on perinteikäs festivaali, joka on järjestetty ensimmäistä kertaa jo vuonna 1998.

Oulun Musiikkivideofestivaalien ohjelmistoon vuonna 1996 syntynyt ja sittemmin yhtiöitetty Ilmakitaransoiton MM-kisat siirtyi 2016 Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen omistukseen, kun yhdistys osti kisoja tuottavan Airnest Productions Oy:n.

Yhdistyksellä on ollut kulttuurin kumppanuussopimus Oulun kaupungin kanssa vuodesta 2012. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee toimintaa festivaaliavustuksella. Muita avustuksia yhdistys on saanut historiansa aikana mm. Taikelta, Kordelinin säätiöltä, Suomen kulttuurirahastolta, Musiikin edistämissäätiöltä. Vuonna 2021 Oulu sai Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin vuodelle 2026 ja yhdistys valittiin yhdeksi hakukirjan ohjelmiston toteuttajaksi Delta Life -projektillaan. Delta Life -spektaakkeli elokuun viimeisenä viikonloppuna 2026 on yksi vuoden kohokohdista.

Oulun juhlaviikot on ollut Finland Festivalsin jäsen vuodesta 2013. Oulun juhlaviikoilla on ollut Ekokompassi-sertifikaatti vuodesta 2018.

Yhdistys on ollut mukana erilaisissa maakunnallisissa kehittämishankkeissa vuodesta 2016 lähtien ja hallinnoinut myös omia hankkeita vuodesta 2019 lähtien päärahoittajina Ely-keskus Euroopan maaseuturahastosta sekä Euroopan sosiaalirahastosta.

Arkisto

Alta voit katsoa haluamasi vuoden tapahtuma-arkiston
Vuosi 2023
chevron-downarrow-right