Muusat Valveella

17.8.2023

KLO 17.30 EILA VÄHÄKUOPUS: ÄITI, KERRO MIKÄ ON ELÄMÄN TARKOITUS
Äiti, kerro mikä on elämän tarkoitus (Basam Books 2022) on suloinen iltasatukirja lapsille ja perheille. Kirja kertoo lapsesta, joka kysyy suuria kysymyksiä, ja äidistä, joka vastaa parhaansa mukaan. Teoksessa kurkistetaan iloon ja onnellisuuteen, elämyksiin ja vastoinkäymisiin, jopa kuoleman merkitykseen. Kirjan johtolankana on tarkoituskeskeinen ja elämänmyönteinen logofilosofia. Kirja sopii erityisesti myös lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita logoterapiasta, positiivisesta psykologiasta ja psykoterapiasta. Haastattelijana Tiia-Maria Juuso.

Eila Vähäkuopus on logoterapiaohjaaja ja viestinnän ammattilainen, joka kirjoittaa logofilosofisia kirjoja ja vetää logofilosofisia keskusteluryhmiä. Ryhmissä keskustellaan elämästä ja sen tarkoituksesta. Oman elämän rakentumisesta, luovuudesta, huumorista, elämän eri väreistä.

KLO 18 PUOLIPANEELI: MIKSI KIRJOITAN NUORTENKIRJOJA
Aiheesta keskustelemassa nuortenkirjailijat Mikko With ja Mikko Koiranen. Mikko With (s. 1971) on Limingassa asuva filosofian maisteri ja johtamisen ammattilainen. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt elämäkerrallinen teos Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta (Myllylahti, 2019). Hänen uusin teoksensa Saakelin sieppaus (Myllylahti 2023) on hauska, jännittävä ja helppolukuinen teini-ikäisille suunnattu Ouluun sijoittuva nuortenromaani. Kirja on itsenäinen jatko-osa vuonna 2021 ilmestyneelle ja Topelius-palkintoehdokkaana olleelle Saakelin satanen -teokselle. Mikko Koiranen (s. 1987) on liminkalainen technical artist, jonka esikoisteos Nauhoitettava ennen käyttöä (Myllylahti) oli Topelius-palkintoehdokkaana sen ilmestymisvuonna 2020. Koirasen viimeisin teos Jättiloikka Jan Valkoselle (Myllylahti 2023) on hänen toinen yläkouluikäisille suunnattu nuortenromaaninsa.

KLO 18.30 ARTO ANNALA & EIJA JÄRVELÄ: ALAKKO NÄÄ MUA? SATUA JA TOTTA OULUSTA
Alakko nää mua? Satua ja totta Oulusta (Koikkela Kustannus 2021) oululaisen esikoiskirjailija Arto Annalan lastenromaani yhteisiin lukuhetkiin tai lapselle luettavaksi. Jännittävä ja hauska tarina eläinystävyksistä seikkailemassa ympäri Oulua. Tutustu siileihin Kasperi ja Malla, oraviin Nupe ja Tiiti sekä vanhaan, viisaaseen varikseen Rainer ja samalla hauskasti Oulun historiaan. Vanha Rainer nimittäin tietää yhtä sun toista Oulusta, ja hän mielellään kertoo tarinoita ystävilleen. Yrittääpä Rainer opettaa puluja olemaan kakkimatta patsaiden päälle! Hauskan tarinan lomassa paitsi opitaan Oulu-tietoutta, huomataan ystävien ja ystävyden tärkeys ja se, että kaveria ei jätetä pulaan. Kirjan on kuvittanut Eija Järvelä. Haastattelijana Vuokko Annala.

Arto Annala kertoo itsestään näin: ”Kirjoittamisessa viehättää uusien maailmojen luonti scifi -tyyliin. Se, kun saa mielikuvituksessaan juosta, hengittää ja tuntea kaikkien hahmojen kanssa. Lisäksi satujen kanssa pääsee vaikeuksien kautta onnelliseen loppuun. Teen tarinoita laiskasti ja hitaasti – kirjoittamisen täytyy tuntua mukavalta. Ja sitten viimeisen pisteen jälkeen on mukava löhöillä määränpäässään.” Eija Järvelä on Raahessa asuva graafinen suunnittelija ja valokuvaaja, joka pitää omaa mainostoimistoaan Luova Lintu.

KLO 19 HENNA SAARENKETO: ONNELLINEN HULLU
Kun nainen alkoi tehdä kauppaa kuoleman kanssa, oli aika hakea apua. Alkoi matka kohti itsensä ymmärtämistä ja menneisyyden selvittämistä. Oli aika ottaa elämänlangat omiin käsiin, mutta missä ne olivat? Onnellinen Hullu (BoD 2023) tarjoaa välähdyksiä kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja epävakaan persoonallisuushäiriön kanssa kulkevan naisen elämästä. Kirja auttaa lukijaa ymmärtämään, miltä tuntuu, kun masennus ja mania iskevät päälle, ja kuinka syömishäiriön aiheuttama häpeä painaa kehon kumaraan. Teos on omakohtainen kuvaus siitä, kuinka mielenterveyteen vaikuttavat seikat kietoutuvat toisiinsa aiheuttaen pelkoja, epävarmuutta sekä pakonomaista suorittamisen tarvetta. Haastattelijana Hanna-Leena Kauppinen.

Henna Saarenketo (s.1982) on tanssiva kirjoittaja, joka alkaa liikkua kun sanat loppuvat. Onnellinen Hullu on hänen esikoisteoksensa, jonka täytyi tulla ulos kehosta, jotta sinne pääsi virtaamaan lauluja, runoja ja uusia tarinoita. Tämän pohtivan hullun ajatukset ovat kulkeutuneet myös blogiin osoitteessa www.onnellinenhullu.fi.

KLO 19.30 SILJA KEJONEN: ÄITI JA SYLIKOIRA
Silja Kejosen kolmas runokokoelma Äiti ja sylikoira (Gummerus 2023) on kirkas, suoraan asioihin katsova ja kielellä riemastuttavasti assosioiva. Runot puhuvat läheisyyksistä ja etäisyyksistä, teini-ikäisen tyttären huoneesta ja äitinä olosta koiralle. Taiten rakentuva kielen ja kuvien kaleidoskooppi heijastelee vaihtuvia asentoja. Haastattelijana Matti A. Kemi.

Silja Kejonen (s. 1978) on kirjailija ja kuvataiteilija. Kejosen kiitetty esikoisrunokokoelma Vihkilumen talo (2017) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana, ja toinen kokoelma Lähetä minulle ympyrä (2020) oli ehdolla Tanssiva Karhu- ja Botnia-palkinnon saajaksi.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

17.8. klo 17.30
 - 20.00

Tapahtuman sijainti

Kulttuuritalo Valve, kahvila-ravintola Valveen Paljetti. Hallituskatu 7, Oulu

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Liput

Maksuton

Sijainti kartalla

chevron-down