Muusat Valveella

18.8.2023

KLO 17.30 HANNU PALONIEMI: LUMILUOLAPOIKA
Lumiluolapoika (Like 2023) on omakohtainen esikoisromaani äitinsä menettäneestä pojasta ja tehtaiden varjossa versovasta nuorisokulttuurista. Kesken helteisen heinänteon saapuu Lapin Itäkairaan kauan odotettu kirje, jonka seurauksena opettajaperhe muuttaa Tornioon 1980-luvun alussa. Perheen pojalle avautuu uusien ystävien myötä musiikin maailma, ja vuolaana virtaavan rajajoen varrella toiveet paremmasta elämästä tuntuvat toteutuvan, kunnes äidin terveys heikentyy yhtäkkisesti. Pian poika ymmärtää kaiken muuttuneen peruuttamattomasti. Koulutoveriensa keskellä hän toivoisi olevansa kuten muut, mutta hän kantaa lähtemätöntä leimaa: poika, jonka äiti kuoli. Samaan aikaan hänen sisällään kytee selittämätön voima, joka etsii ulospääsyä sanojen ja sävelien muodossa. Lumiluolapoika on tarina surusta ja selviytymisestä, mutta se on täynnä inhimillistä valoa ja pohjoista huumoria. Haastattelijana Jarkko Korpua.

Hannu Paloniemi (s. 1968) on suomen kielen lehtori Lapin yliopistossa. Koulutukseltaan hän on kotimaisen kirjallisuuden maisteri. Paloniemi on myös Sapattivuosi-yhtyeen perustajajäsen, sanoittaja ja entinen laulaja. Lumiluolapoika on hänen esikoisromaaninsa.

KLO 18 MIA MYLLYMÄKI: HUOMISTARHURI
Vuosia sitten Stille Triple joutui jättämään taakseen Suomen, puolisonsa ja maailman sellaisena kuin se tunnettiin. Pitkä pakomatka vei tuhoutuneen Euroopan halki ekokaupunkiin, jossa jokainen asuja on puutarhuri ja elämää ylläpidetään vehreissä kerrostaloissa, bosco verticaleissa. Menneisyys heittää varjoja Stillen ylle. Kun läntiseltä mantereelta tulee avunpyyntö, hän tuntee saavansa toisen mahdollisuuden. Huomistarhuri (Gummerus 2023) on romaani muistojen taakasta ja maailmasta, jossa versoo toivo. Haastattelijana Pertti Rautiainen.

Mia Myllymäki (s. 1985) on kokkolalainen kirjailija ja kemiantekniikan insinööri. Huomistarhurissa hän unelmoi maailmasta, jossa tulevaisuutta rakennetaan yhdessä – tasa-arvoisina ja kestävästi.

KLO 18.30 LAURI AHTINEN: SUCCESS
Lauri Ahtisen pienoissarjakuvateos Success painettiin tämän vuoden keväällä kansiin sekä digitaaliseen eetteriin. Teos ilmestyi alunperin 26:ssa osassa vuoden 2022 aikana digitaalisina NFT-vedoksina, joista Success muodostuu. Seitsemän kustantamoteoksen jälkeen sarjakuvavihkonen on Ahtisen ensimmäinen omakustanne ja myös ensimmäinen englanninkielinen teos. Autofiktiivinen Success pohtii, mitä on menestys, ja miksi sarjakuvan hahmo sitä niin kovasti himoaa. Teos kulkee Ahtisen autofiktiivisten päiväkirjaromaanien Homepäiväkirja (Like 2015) ja Eropäiväkirja (Like 2019) hajuvanassa. Ahtista haastattele Anna Isola.

Lauri Ahtinen on sarjakuvataiteilija, opettaja ja neljän lapsen isä Oulusta. Ennen kaikkea hän on utelias ihminen, joka ei halua koskaan matkustaa kahdesti samaan paikkaan, ei edes Berliiniin. Sama pätee myös taiteeseen: hän haluaa kokeilla vähän kaikkea. Ahtinen on pitänyt useita näyttelyitä, ollut perustamassa taidegalleriaa, tehnyt kuvituksia folkfestivaaleista lastenvaatteisiin ja kirjoittanut kolumneja. Päivisin hän opettaa suomea maahanmuuttajanuorille.

KLO 19.00 ANU VÄHÄAHO: EN VOI UNHOITTAA SUA POIES
En voi sua unhoittaa poies (Kustantamo S&S 2023) on lumoava historiallinen rakkausromaani 1820-luvun Oulusta. Romaani kuvaa verevästi ja viihdyttävästi itsenäisen nuoren naisen elämää pohjoisessa tervakaupungissa aikana, jolloin uskoa ihmisten vapauteen tai yhdenvertaisuuteen ei pidetty hyveenä, toisin kuin tuottoisia naimakauppoja. Haastattelijana Jarkko Korpua.

Anu Vähäaho on oululainen psykoterapeutti ja kirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa En voi sua unhoittaa poies syntyi alun perin joululahjaksi ystävälle ja sitä inspiroi hänen oman kotikaupunkinsa historia. Vähäahon kirjallisia esikuviaan ovat muun muassa Kaari Utrio ja Margaret Atwood. Hänen tavoitteenaan on jatkaa historiallisen romantiikan kirjoittajana vielä pitkään.

KLO 19.30 KATARIINA VUORI: JUURIKASVUA
Kasvitantraa, perhesalaisuuksia ja huumoria versova romaani kasviholistista elämänsä ryteikössä. Vakavasta huonekasviaddiktiosta toipuva Silvia on uuden edessä: avioliitto kuihtuu olemattomiin ja työpaikka rautakaupan viherosastolla on vaarassa joutua leikkuriin. Juurettomuuden tunnetta lisäävät sekavat tunteet rakasta Risto-työtoveria kohtaan. Kun vanhasta sukutalosta, Jerikosta, löytyy Silvialle uusi tukikohta, alkaa lemmekkään bisnesidean lisäksi puskea esiin myös arvoitus, jonka ratkaiseminen saattaa muuttaa koko Silvian elämän. Juurikasvua (Otava 2023) on Kasvun paikka -romaanin itsenäinen jatko-osa, jossa juurihoitoa saavat niin kasvit kuin ihmiset. Sillä syvällä piilossa on aina jotakin tärkeää… Haastattelijana Matti A. Kemi.

Katariina Vuori (s. 1971) on kirjailija ja sanataideohjaaja. Vuori on koulutukseltaan fysioterapeutti, arkeologi ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Hän on opiskellut ja työskennellyt ympäri maailmaa, nykyään Vuori asuu Oulussa.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

18.8. klo 17.30
 - 21.00

Tapahtuman sijainti

Kulttuuritalo Valve, kahvila-ravintola Valveen Paljetti. Hallituskatu 7, Oulu

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Liput

Maksuton

Sijainti kartalla

chevron-down