Muusat Pekurin kirjastossa

19.8.2023

KLO 12 LOLA ODUSOGA: LOLAN SUURI SALAISUUS
Lola Odusogan ensimmäinen lastenkirja on hurmaava tarina pienestä, seikkailuja rakastavasta Lolasta, jolla on salaisuus: hän osaa puhua hiustensa kanssa. Lolan suuri salaisuus (WSOY 2023) kertoo omien pelkojen voittamisesta lämminhenkisen seikkailutarinan keinoin. Värikäs ja vauhdikas lastenkirja on saanut inspiraatiota Lolan omista kokemuksista kurittomien afrohiusten kanssa. Isona teemana kirjassa on oman erityislaatuisuuden hyväksyminen, ja varmasti moni pieni ruskea tyttö näkee tarinassa jotain tuttua ja samaistuttavaa. Tarinan taustalla onkin ajatus näyttää lastenkirjallisuudessa uusia roolimalleja. Lola kertoo nähneensä lapsuudessaan omia kiharoitaan muistuttavia hiuksia vain television Bill Cosby Show’ssa. Kirjan kuvitus on Saara Obelen käsialaa. Haastattelijana Lauri Ahtinen.

Lola Odusoga tunnetaan 1996 Miss Suomi -voitostaan ja menestyksestään Miss Universum -kilpailussa. Tämän jälkeen Odusoga on toiminut monipuolisesti muun muassa tv-alan töissä ja juontajana. Samaan aikaan hän on tehnyt töitä suvaitsevaisuuden puolesta ja avannut ovia erilaisuudelle.

KLO 12.30 KIRJAVIERAS: RISTO ISOMÄKI
Risto Isomäen aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Maailmanparantajan muistelmat (Into Kustannus) on merkittävä katsaus suomalaisen aktivismin historiaan. Isomäki on toiminut lähes läpi elämänsä aktivismin ytimessä, ja teoksessaan hän kertoo kahden värikkään vuosikymmenen parhaat, jo osittain unohdetut tarinat. Isomäen uusin, kesällä ilmestynyt ekologinen trilleri Viimeinen erämaa (Into Kustannus) jatkaa kirjojen Litium 6, Jumalan pikkusormi, Haudattu uhka ja Atlantin kuningatar tarinaa ja vie lukijan painajaismaiseen eloonjäämistaisteluun keskelle valtamerta. Retkikunnan tavoitteena on tutkia valtameren pohjalla kulkevaa 60 000 kilometrin pituista merenalaista vuoristoa ja sen suurta hautavajoamaa, maapallon viimeistä suurta tuntematonta erämaata. Haastattelijana Jaana Märsynaho.

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa. Sarasvatin hiekkaa (Tammi 2005) oli Finlandia-ehdokas ja voitti Tähtivaeltaja- ja Kiitos kirjasta -palkinnot. Romaanista tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Isomäen kirjoja on käännetty lähes 20 kielelle, ja hänelle on myönnetty myös European Science Fiction Associationin palkinto. Vuonna 2020 Risto Isomäelle myönnettiin Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.

KLO 13 PETRI LAUKKA: K. J. STÅHLBERGIN ARMOTON MATKA
Suomen ensimmäinen presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg (1865-1952) eli erikoisen elämän keskellä Suomen suuria mullistuksia. Suomen itsenäistyttyä hän voitti Mannerheimin presidentinvaalissa. Syksyllä 1930 hän joutui lapuanliikkeen muiluttamaksi vaimonsa, kirjailija Ester Ståhlbergin kanssa. Vetävästi kirjoitettu K. J. Ståhlbergin armoton matka (Into Kustannus 2023) kuvaa Ståhlbergin merkitystä suomalaisen oikeusvaltion ja parlamentarismin rakentajana. Kirja esittelee omaperäisen ajattelijan, jonka teesejä olivat kansanvaltaisuus, vapaamielisyys, yleinen ja yhtäläinen äänioikeus sekä sosiaaliset uudistukset. Ståhlberg oli ensimmäisiä kansalaistottelemattomuuden ideaa kokeilleita, joka uskalsi tehdä urallaan monia näkyviä irtiottoja vallitsevasta ajattelusta. Haastattelijana Katariina Parhi.

Petri Laukka on filosofian tohtori ja kulttuurihistorioitsija, joka väitteli Hurriganesin merkityksestä 1970-luvun suomettuneessa Suomessa. Laukka on työskennellyt journalistina ja mm. sanomalehti Kalevan uutispäällikkönä. Nykyisin hän on Kalevan pääkirjoitustoimittaja. Laukka soittaa bassoa rockbändissä ja pelaa jääkiekkoa.

KLO 13.30 KATARIINA PARHI: SAADAAN VÄHÄN KAMAA – SUOMEN ENSIMMÄINEN HUUMEAALTO JA HOIDON PIONEERIT
Saadaan vähän kamaa (Gaudeamus 2023) sukeltaa 1960-70-lukujen Suomeen ensimmäisen huumeaallon mukana. Huumeilla haettiin jännitystä ja kavereiden hyväksyntää sekä paettiin pahaa oloa. Hoitojärjestelmät olivat vielä lapsenkengissään, lainsäädäntö laahasi jäljessä kehityksestä ja yhteiskunta muuttui monin tavoin. Hoitomuotoja kehitettiin hyvien arvausten perusteella, ja huumeongelmaa hoidettiin uusilla menetelmillä, joihin aikakauden ideologiat toivat omat lisämausteensa. Arkistoaineistoon ja haastatteluihin perustuva teos antaa äänen hoidon pioneereille, joiden oli luotava tehokasta hoitoa lähes tyhjästä. Se kuulee myös käyttäjiä, jotka vaihtelivat jazzia kuuntelevista älyköistä tokkuraisiin nuoriin ja itsekin lääkeriippuvaisiin lääkäreihin. Haastattelijana Matti A. Kemi.

FT Katariina Parhi on tieteenhistorioitsija, joka työskentelee Suomen Akatemian tutkijatohtorina Kokemuksen historian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa.

KLO 14 KIRJAVIERAS: KIM LEINE
Tanskalainen kirjailija Kim Leine kertoo elämästään ja kirjoistaan. Leine (s. 1961) muutti teini-ikäisenä Kööpenhaminaan, opiskeli sairaanhoitajaksi ja pakeni menneisyyttään Grönlantiin. Siellä hän eli viisitoista vuotta, sopeutui grönlantilaiseen yhteiskuntaan ja kulki samalla oman matkansa pimeyden ytimeen. Kirjailija hänestä tuli vasta, kun alkoholin ja lääkkeiden väärinkäyttö vei häneltä lähes kaiken. Nykyään hän on yksi Tanskan merkittävimmistä kirjailijoista, jonka teoksia on julkaistu 20 maassa. Hienolla teoksellaan Ikuisuusvuonon profeetat (Tammi 2014) Leine voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Kuilu (Tammi 2015) puolestaan on suomalaisittain kiinnostava, sillä se kertoo Suomen sisällissodasta. Haastattelijana Tomi Kiilakoski. Keskustelu käydään englanniksi.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

19.8. klo 12.00
 - 16.00

Tapahtuman sijainti

Pekurin kirjasto, Kauppurienkatu 10, Oulu

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Liput

Maksuton

Sijainti kartalla

chevron-down