Neliö-Galleria: Cristal Alakoski – Muinainen maailmankuvamme

17.8.2023

Taiteiden yönä Cristal Alakoski pitää UG Neliö-Galleriassa "taulujen tarinat" -kierroksen kolme kertaa: klo 15.00, 17.00 ja 19.00. Kierroksella ovat mukana Ahtolasta nousseet merenneidot. Muina aikoina taiteilija on myös paikalla, sekä merenneidot. Tervetuloa Neliö-Galleriaan!

Cristal Alakoski kiinnostui noin kymmenen vuotta sitten suomalaisesta kansanuskosta, koska sen maailmankuva on niin rikas ja täynnä mystisiä tarinoita ja hahmoja. Syvennyttyään aiheeseen ja siitä kumpuaviin perinteisiin hän halusi tuoda niitä esille taiteen avulla. Alakoski käsittelee aihetta elokuvallisin keinoin, jolloin hahmojen tarinat ja ympäristö, jossa heidät esitetään, ovat suuressaroolissa.

Cristal Alakoski (s. 1990) on Helsingissä asuva ja työskentelevä elokuvaaja. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston  elokuvauksen linjalta 2022.

"Muinainen maailmankuvamme" tarkastelee suomalaista kansanuskoa valokuvataiteen avulla. Suomalainen kansanusko perustui vahvasti metsässä ja järvissä eläviin haltijoihin eli väkeen, jotka toivat hyvää saalistusonnea, kun heille uhrattiin tai kun tai heidän elinalueensa pidettiin puhtaana. Samalla näillä hahmoilla oli myös pelottava puoli: ne pystyivät tuhoamaan, rankaisemaan tai jopa viemään hengen. Nämä hahmot olivat osa jokapäiväistä arkea, ja heitä piti muistaa päivän askareita tehdessä, jotta he eivät suuttuisi. Tärkeä osa kansanuskoa oli vainajainpalvonta ja tuonpuoleinen väki. Vainajia ja tuonpuoleista väkeä kunnioitettiin, arvostettiin ja pelättiin.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

17.8. klo 11.00
 - 20.00

Tapahtuman sijainti

Asemakatu 37, Oulu

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Liput

Maksuton

Sijainti kartalla

chevron-down