Uutiset

Virpi Räisäsestä taiteellinen johtaja 2012

Mezzosopraano Virpi Räisänen on valittu Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 2012 lähtien. Kiiminkiläislähtöisellä Räisäsellä on vahva tausta kamarimuusikkona, ja hän on toiminut viulistina mm. Hollannin radion sinfoniaorkesterissa ja Alankomaiden kamariorkesterissa. Vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla debytoinut laulaja on noussut nopeasti päärooleihin eurooppalaisissa oopperatuotannoissa, sekä laulanut liedohjelmistoa että esiintynyt useiden orkestereiden solistina. Hänet tunnetaan myös uuden musiikin tulkitsijana, joka on kantaesittänyt kymmeniä häntä varten kirjoitettuja nykyteoksia. Räisänen asuu Hollannissa ja työskentelee sieltä käsin ympäri Eurooppaa.

Virpi Räisänen kertoo ottavansa iloisena vastaan vastuullisen kunniatehtävän omilla juurillaan. Oulunsalo Soin taiteellinen johtajuus tekee haaveista totta. Hän on jo pitkään toivonut, että voisi tuoda tuntemiaan nimekkäitä taiteilijoita muualta Euroopasta myös kotiseudulle kuultavaksi. Räisänen on aloittanut festivaalityöhön valmistautumisen mm. kävijäkyselyjä lukemalla ja toteaa tyytyväisyytensä nykyisen taiteellisen johdon jousikvartetti Meta4:n tekemään työhön: ”Otan tosissani sen, missä Meta4 on jo upeasti onnistunut: Oulunsalo Soissa taiteilijat ovat läsnä ja yleisö otetaan huomioon. Haluan festivaalin säilyvän pienenä ja kauniina.”

Virpi Räisänen uskoo, että laulun osuus tulee jonkun verran kasvamaan Oulunsalo Soissa. ”Lähtökohtana se, että laulu on yksi kamarimusiikin instrumentti ja laulaja tulee festivaalille kamarimuusikkona.” Uskollisuuden kamarimusiikille tulee hänen mielestään näkyä kaikessa. ”Rakastan yllätyksiä ja perinteisten kamarimusiikkihelmien ohelle haluan tuoda ahaa-elämyksiä esimerkiksi nykymusiikista tai muiden taiteiden aloilta, mutta ei kamarimusiikkia korvaamalla, vaan mieluummin siihen sotkemalla ja helposti lähestyttävillä tavoilla.”

Festivaali tunnetaan tavastaan ottaa haltuun kiinnostavia tiloja Oulun seudulla: vanhoja kirkkoja, navettoja ja nuorisoseurantaloja, joita ei varsinaisesti pidetä konserttisaleina. Myös Virpi Räisänen haluaa jatkaa festivaaliyleisöä ja esiintyjiä viehättävää linjaa. Sen verran hän voisi vetää kotiinpäin, että festivaalia levitettäisiin myös Oulun pohjoispuolelle. ”Haluaisin viedä jonkun konsertin myös lapsuuteni maisemiin eli kotikuntaan Kiiminkiin ja mummolan maisemiin Yli-Iihin.”


Lisää ajankohtaista

chevron-down