25 vuotta Ilmakitaransoiton MM-kisoja – rauhan sanoma leviää ilon kautta

”Ajattelin, että ilmakitaran soiton MM-kisat voivat olla ilon kautta karnevalistinen tapa julistaa maailman rauhaa”, muistelee Ilmakitaransoiton MM-kisojen keksijä Jukka Takalo. Suomeksi ajatus oli, että jos kaikki maailman ihmiset soittaisivat ilmakitaraa, ei olisi sotia. Myöhemmin Dan Crane käänsi tämän  Make Air, Not War -muotoon englanniksi , Takalo lisää.

Ensimmäisenä vuonna kisoissa oli suomalaisia kilpailijoita ja Ruotsin mestari. Muistan, että uutistoimisto Reuters otti yhteyttä ja teki kisoista juttua. Juttu julkaistiin muun muassa Pekingissä. Silloin tajusin, että tämä ilmakitara-aate leviää hienosti, Takalo kertoo.

Tänä vuonna 25 vuotta täyttävät kansainvälistä huomiota saaneet ja ilmakitaraperheen synnyttäneet kisat jäävät elokuussa pitämättä. Loppuvuodesta on kuitenkin luvassa 25-vuotis juhlagaala, jossa muistellaan hienoa matkaa ja rokataan, kuten aina, lupaa Ilmakitaransoiton MM-kisojen nykyinen tuottaja, Hanna Ikonen. 

Tulevaisuudessa Oulun yliopistoon pitäisi perustaa Ilmakitaransoiton instituutti, jossa rauhan ja karnevalistisuuden tutkimus kohtaavat, visioi Takalo.