Uutiset

VARJAKKA mukaan Taiteen yhteisörahoitusohjelmaan

VARJAKKA vie katsojan unohtumattomalle matkalle salaperäiseen saareen Oulun edustalla 6.-12. elokuuta. Taiteilijaprofessori, tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ohjaama monitaiteellinen teos saa ensi-iltansa Oulun juhlaviikoilla. VARJAKKA koetaan kiertokävelynä Varjakansaaren rakennuksissa ja maisemissa.

VARJAKKA valittiin 125:n hakijan joukosta Mesenaatti.me:n järjestämään ja Koneen Säätiön rahoittamaan Taiteen yhteisörahoitusohjelmaan. Ohjelman puitteissa toteutetaan 19 taidehanketta tämän vuoden aikana, ja mukaan päässeet taiteilijat ja työryhmät saavat erityistä koulutusta ja konsultaatiota yhteisörahoituskampanjansa toteutukseen.

VARJAKAN kampanja on käynnistynyt osoitteessa http://mesenaatti.me/varjakka/. Sen pyrkimyksenä on paitsi hankkia rahoitusta hankkeen toteutukseen, myös tarjota katsojille keinoja saada teoksesta irti vielä enemmän: yhteisörahoituksen vastikkeina tarjotaan mm. erikoiskuljetusta, mahdollisuutta päästä kurkistamaan kulissien taakse tai osallistumaan teokseen esiintyjänä.

VARJAKKA-esitys kulkee faktassa ja fiktiossa

VARJAKKA on immersiivinen matka, joka vie katsojansa Oulun edustalla sijaitsevaan Varjakansaareen ja syvälle alitajuiseen maailmaan, jossa kohdataan mielikuvituksellisia näkyjä ja todistetaan unen kaltaisia kohtauksia. Teoksen aiheena ovat Varjakansaaren historia ja saaressa toimineella sahalla työskennelleiden ihmisten tarinat. Astuessaan saaren kamaralle yleisö uppoaa VARJAKAN maailmaan.

Eräs saaren historian dramaattisimmista tapahtumista on vuonna 1907 sattunut kahdenkymmenen naisen ja tytön kuolemaan johtanut veneonnettomuus. Lautoja norjalaiseen parkkiin lastanneet naiset olivat lähdössä maihin purjeveneellä. Veneen proomuihin kiinnitetty hinausköysi kaatoi sen, ja kyydissä olleet joutuivat veden varaan. “Näin paatti aaltoin waipuu mi sekasorron saa, ja tuottaa hätähuudon, ken kertoo kauhuaan”, kertoo arkkiveisu vuodelta 1908.

Saaren rikas historia inspiroi VARJAKAN tekijöitä, ja teoksessa kaikuvat todelliset tapahtumat sekä kuvitteelliset kohtaukset. VARJAKKA on sukellus saaren maailmaan, jonka miljöö luo teokselle unohtumattomat puitteet.

Monitaiteellinen teos koostuu nykytanssista, teatterista, esitystaiteesta, live-musiikista, video- ja animaatiotaiteesta, valokuvista ja installaatioista. Rehevä ja salaperäinen saari on jo itsessään suuri installaatio, jossa taiteilijat luovat omia sisä- ja ulkotilalavastuksia, joihin esitystapahtumat sijoittuvat. Lähes nelituntinen kokemus käynnistyy kuljetuksista saareen, kun katsojat viedään Oulun keskustasta Varjakkaan.

VARJAKAN esiintyjät ovat Yli-Maunulan lisäksi Titta Court, Jukka Ristolainen, Kira Riikonen, Maria Littow ja Vaatu Kalajoki. Teoksen apulaisohjaaja on tanssija ja koreografi Milla Virtanen. Muusikko ja äänisuunnittelija on Anssi Laiho. Pukusuunnittelija-lavastaja on Heidi Kesti, ja visualisointitiimiin kuuluvat myös animaatiotaiteilija Leevi Lehtinen, puuartesaani Maria Littow ja järjestäjä Tapani Launonen. Mukana ovat myös valokuvaaja Janne-Pekka Manninen ja art director Sampo Marjomaa.

Lisätietoja www.flowprod.fi

 


Lisää ajankohtaista

chevron-down