||||||||
Uutiset

Valokeilassa Sami Leponiemi

Leponiemi esiintymässä Elojazzeilla 2019

Sami Leponiemi on oululaislähtöinen saksofonisti, klarinetisti ja aloitteleva säveltäjä. Jo nuorena selvää virtuositeettia ja määrätietoisuutta osoittanut Leponiemi viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemian jazz-osastolla ja on merkittävä hahmo Suomen jazz-kentällä.

Musiikki on ollut Samin elämässä alusta alkaen. Molemmat vanhemmista ovat muusikoita ja soitonopettajia Oulun konservatoriossa, joten luonnollisesti perheen jokainen lapsi ryhtyi soittamaan jotain instrumenttia.

– Ensimmäinen instrumentti, josta innostuin oli klarinetti. Soitin sitä vaihtelevalla motivaatiolla aina yhdeksännen luokan puoliväliin saakka, jolloin päätin lopettaa kaikki harrastukseni ja keskittyä täysin videopelien pelaamiseen. Se oli suurin intohimoni. Esports-ammattilaiseksi en olisi koskaan saanut perheeni hyväksyntää, joten jotain muutakin oli keksittävä, sillä koulunkäynnistä en pitänyt alkuunkaan.

 

Tie ammattimuusikoksi kirkastui lukiossa

Leponiemi vaihtoi Madetojan musiikkilukiossa aloitettaessaan klarinetin saksofoniin ja alkoi perehtyä yhä enemmän rytmimusiikkin. Lukion viimeisenä vuonna hän haki opetusta Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen jazz-puolelta ja vietti viikonloppuja Helsingissä musiikin parissa. Näinä aikoina Samia opettivat Sven Seebeck ja Jussi Kannaste. Lukion jälkeen Leponiemi muutti Helsinkiin opiskelemaan musiikkia Metropolian ammattikorkeakouluun, josta sitten vuonna 2017 pääsi toisella yrittämällä Sibelius-Akatemian jazz-osastolle.

– Tieni ammattimuusikoksi alkoi kirkastua lukion toisena vuonna. Huomasin kehittyväni musiikissa paljon ikätovereitani nopeammin ja tiesin, että tällä harjoittelutahdilla olisin pian Oulun parhaimpia saksofonisteja. En silloin osannut aavistaa, että jo vuoden kuluttua olisin täysin haltioitunut saksofoninsoitosta ja jazzmusiikista. Vanhempieni ohella ammatinvalinnan minulle helpoksi on tehnyt siskoni Katri-Maria, joka on ansioitunut kontrabasisti ja työskentelee Berliinin Deutsche Operissa.

Leponiemi Jaakko Jauhiaisen johtaman OYJO:n riveissä Elojazzeilla 2014

– Lapsuudessa vietimme aina kesäisin kaksi viikkoa Limingan musiikkileirillä, jolla on ollut korvaamaton vaikutus kehitykseeni ihmisenä ja muusikkona. Klarinettitunteja sain Kimmo Leppälältä, joka ensimmäisenä opettajana toi ilmi lahjakkuuteni. Hän myös tutustutti minut jazz-musiikkiin ja saksofoniin.

Saksofonistina Samia ovat esikuvana johdattaneet John Coltrane, Sonny Rollins ja Stanley Turrentine. Nykyisin hän harjoittelee paljon pianonsoittoa ja hakee inspiraatiota klassisesta musiikista.

– Näen, että jazz-musiikkiin voisi tuoda paljonkin elementtejä klassisesta musiikista, etenkin sävellysmielessä.

 

Leponiemi Elojazzeilla 2015

"Musiikinopetus on kohdallaan, sillä Oulusta tulee jatkuvasti hyviä soittajia musiikkipiireihin."

Sami, kuten moni muukin oululainen ammattimuusikkona menestynyt, on kulkenut alakoulun musiikkiluokalta konservatorioon, musiikkilukioon ja lopulta ammattiopintoihin. Tärkeää työtä oululaisen rytmimusiikin opetuksen saralla tekee esimerkiksi Jaakko Jauhiainen Madetojan musiikkilukion ja Oulun konservatorion yhteisprojektin Oulu Youth Jazz Orchestran parissa. Kyseinen big band on monelle aloittelevalle muusikolle tärkeä kasvualusta.

– Ouluun on aina mukava palata keikoille ja perhettä tapaamaan. Kulttuurin saralla täällä työskennellään hyvin tunnollisesti ja väkeä tulee aina keikoille. Elojazz ja Oulun Musiikkijuhlat ovat hienosti tuoneet myös rytmimusiikkia enemmän esille kaupungissa.

 

 

Uusia julkaisuja ja projekteja

– Erittäin innoissani Elojazzien ohella olen uuden jazztrioprojektin Sir Garrisonin debyyttilevyn julkaisusta alkusyksyllä. Levyllä on useampi oma sävellykseni ja kokonaisuudesta tuli varsin onnistunut. Meidät löytää somesta. Peelan ja Sir Garrisonin ohella minulla on kunnia työskennellä Sami Saari & Jazzpojat -yhtyeessä, Sointi Jazz Orchestrassa ja Timo Brass Bandissä.

Peela on kitaristi-säveltäjä Johannes Granrothin perustama yhtye, joka syntyi hänen lukiovuosinaan Helsingissä. Peela julkaisi viime vuonna toisen levynsä Stepping Stones ja tämän vuoden lopulla on luvassa uutta materiaalia single-julkaisujen muodossa.

– Minulla oli ilo tavata Johannes Nakkilan popjazz-leirillä 2015. Muuttaessani Helsinkiin 2016 Johannes kutsui minut yhtyeeseen ja viimeistään silloin Peela sai lopullisen muotonsa. Sittemmin on tullut jäsenvaihdoksia, mutta bändin sielu on ollut aina yhtä rikas.

Samin soittoa pääsee kuulemaan tämän vuoden Elojazzeilla Peelan riveissä perjantain pääkonsertissa 6.8.2021.


Lisää ajankohtaista

chevron-down