Pikisaari Biennaali: Gistnande
Annelie Wallin jatkaa Pikisaari Biennaalissa Tukholman saaristossa kesällä 2022 alkanutta yhteisö- ja ympäristötaideteostaan Gistnande. Pikisaaren Konepajanpuistoon heinä-elokuussa rakentuvan teoksen keskiössä on Itämeri niin luontokohteena kuin kulttuurisena voimavaranakin. Taideteoksen tekemiseen voi osallistua yhdessä taiteilijan kanssa elokuussa 7.–15.8. 2024 Pikisaaren Konepajanpuistossa kello 15–17 välisenä aikana. Sen jälkeen teos on nähtävissä ja koettavissa vuorokauden kaikkina aikoina 8.9.2024 asti.
Annelie Wallin on varttunut Tukholman eteläsaaristossa Landsortin luotsipaikalla Öjan saarella. Hän muistaa Itämeren 60- ja 70-luvun alusta, jolloin meressä oli paljon kalaa ja kesäisin pyydettiin sekä turskaa että ankeriasta kotitalouksien tarpeisiin. Teoksen nimi "Gistnande" tulee ruotsinkielisestä ilmaisusta "gista nät" – purkaa, puhdistaa ja ripustaa verkkoja kuivumaan. Tämä tehtiin perinteisesti joko venevajaa vasten tai telineillä avoimella tasaisella paikalla. ”Gistnande” tarkoittaa käymistä – se viittaa siihen, että jotain on meneillään – työn alla.
Annelie Wallin työskentelee tutkien ennestään tuntemattomia yhteyksiä kahden paikan, Tukholman ja Oulun Pikisaaren välillä, jonka varhainen menneisyys liittyy merenkulkuun, laivanrakennukseen ja pienpolttoon. Hän valmistaa Pikisaaren Konepajanpuistoon taideteoksen vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Tarkoituksena on sitoa edelleen Tukholmassa aloitettua teosta solmu kerrallaan ja luoda vanhojen verkkojen jatkoksi uudet verkot ja verkostot. Gistnande -teos keskittyy ihmisen ja meren suhteeseen, vastuullisiin tekoihin ja näkökulmiin. Prosessipohjaisen yhteisöllisen teoksen todellinen merkitys syntyy solmu solmulta, ihmisten kohtaamisesta, meren kohtaamisesta, unelmista ja vastuun kantamisesta toisistamme ja Itämerestä.