Oulunsalo Soi

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali tuo 11.–15. elokuuta 2021 Oulun seudulle suuria teoksia, ensiesityksiä ja musiikillista ilottelua. Viiden päivän konserttielämyksiä yleisölle tarjoilevat niin kamarimusiikin tähdet kuin tulevaisuuden lupauksetkin.

Festivaalilla kaksi säveltäjää täyttävät Tulindbergin salin omilla nimikkokonserteillaan. Ensimmäisessä konsertissa esitellään oululaisen suuren sankarin Leevi Madetojan kamarimusiikkiteoksia perjantaina 13. elokuuta. Festivaalin päätöspäivänä 15. elokuuta vuorossa on viime vuonna 250-vuotisjuhlia viettäneen Beethovenin teoksista koostettu konsertti, jossa kamarimusiikin lisäksi kuullaan laulua ja nelikätisiä marsseja pianolle.

Ainutlaatuinen viiden konsertin sarja Kamarimusiikkisafari kiertää Oulun keskustassa klassisen musiikin asiantuntija Minna Lindgrenin johdolla lauantaina 14. elokuuta. Konserttisarja lähtee liikkeelle sopraano Piia Komsin ja pianisti Juho Alakärpän konsertista, jossa kuullaan laulusarja ”Sujuvasti saksaa sohvalla”, joka on säveltäjä Seppo Pohjolan ja Minna Lindgrenin festivaalille tekemä tilausteos.

Tulevan kesän festivaali on Kreeta-Maria Kentalan viimeinen taiteellisena johtajana. Kamarimusiikkisafarilla Kentala saattelee seuraajansa festivaalin ytimeen yhteiskonsertissa, jossa pianisti Mika Rännäli esittelee taitojaan niin kamarimuusikkona, soolopianistina kuin säveltäjänäkin.

Kamarimusiikkisafari jatkuu Crusellin klarinettikvintetton pyörteisiin Aleksinkulmassa sekä cembalon ja tanssin sykkeeseen Valvesalissa. Musiikillinen retki päättyy yhteiseen Iltaleiriin, jossa yleisö kohtaa kaikki päivän esiintyjät rennon ja musiikintäyteisen tunnelman merkeissä.

Festivaali saa huikean päätöksen, kun Oulun tuomiokirkossa kajahtaa neljän suomalaisen kuorosäveltäjän teoksia Cassiopeia ja Pohjan Laulu -kuorojen voimin sunnuntaina 15. elokuuta. Viulisti Kreeta-Maria Kentala tuo lisää väriä kuoroteosten väliin oululaisilla pelimannisävelmillä.

Tänä vuonna Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilija on oululaislähtöinen valokuvataiteilija Joel Karppanen. Hänen näyttelynsä Luontoretkiä on esillä Oulunsalon kirjastossa 11.–31.8. ja se toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa. Näyttelyn teokset koristavat festivaalin visuaalista ilmettä.

____________________________

Festivaalin konsertit ja tapahtumat ovat yllätyksellisiä, koskettavia, rentoja ja hupaisia. Festivaalille valitaan vuosittain Vuoden kuvataiteilija yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Oulunsalo Soissa esiintyy sekä kansainvälisiä että kotimaisia huippunimiä, ja ohjelmistossa on kuultu niin kantaesityksiä kuin klassikoitakin. Konsertit kutsuvat perinteisempiin konserttisaleihin sekä uusiin tapahtumapaikkoihin.

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii viulisti Kreeta-Maria Kentala. Vuoden 2021 festivaalin jälkeen taiteellisen johtajan ohjat ottaa pianisti Mika Rännäli. Festivaalia tuottaa Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry.