The Secret Garden nähdään vain Pirilässä, eikä sen jälkeen enää missään
Ensin katoavat hyönteiset, sitten linnuilta loppuu ruoka. Siperiassa ja Alaskassa puut nojaavat rinteissä sinne tänne kuin humalaiset, koska ikirouta suli, eikä juurten ote enää pidä. Kukaan ei enää muista, miltä kahvi maistuu.
Näin alkaa Flow Productionsin uusimman The Secret Garden -teoksen kuvaus. Kempeleen puutarhaoppilaitokseen rakennettu teos on ainutlaatuinen kokemus, johon katsoja pääsee itse sisälle. The Secret Garden on dystooppinen näky, jonka sisään katsojat astuvat tutkimaan sen salaisuuksia ja todistamaan sen hirvittävää kauneutta.
Vuorovaikutus muokkaa lopputulosta
Teos rakentuu ohjaaja Pirjo Yli-Maunulan mukaan kolmesta eri lähtökohdasta, esittämispaikasta, työryhmästä ja aiheesta.
”Prosessi lähtee käyntiin, kun pääsemme työskentelemään tilaan. Sitten vasta alkaa nähdä, mitä tilassa voi syntyä. Tekemisen myötä asiat tarkentuvat.”
Yli-Maunulan ja tiimin työskentelyssä aihe ja tekeminen ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Aihe vaikuttaa tekemiseen ja tekeminen taas muokkaa aihetta. Työskentelytyyli on hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi teatteriin, jossa teksti ja ohjaajan näkemys ovat tarkkoja.
”Teos syntyy työryhmän kanssa vuorovaikutuksessa”, Yli-Maunula kertoo.
Aiemmat Flow Productionsin immersiiviset teokset Varjakka ja Torni olivat hyvin suosittuja. Kolmatta sarjan teosta esitetään 25.8.–16.9. keskiviikosta sunnuntaihin. Sen jälkeen esitystä ei enää nähdä missään. Tämä tekee paikkasidonnaisista teoksista niin ainutlaatuisia.
”Tällaisenaan teos ei toistu milloinkaan, vaikka esiintyjät ovat saattaneet käyttää esimerkiksi osia liikesarjoista muissa esityksissään.”
Opiskelijat mukana
Toukokuun lopussa The Secret Gardenin rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Sisältö ja suunnitelma on valmistunut kevään aikana, lavastuskin on rakenteilla ja osa kohtauksista on kokonaan valmiita. Loppukesään riittää silti vielä paljon tekemistä.
Yli-Maunula iloitsee puutarhaoppilaitoksen kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja innostuksesta. Taiteen ja elämän yhteensovittaminen ei aina ole helppoa. Tiloissa on koko ajan muutakin toimintaa.
”Kun kävin tutustumassa ensimmäistä kertaa Pirilän rakennuksiin, virastomestari oli todella innostunut ja ystävällinen. Siksi ajattelin, että täällä yhteistyö voi toimia”, Yli-Maunula muistelee.
Teoksen valmistelussa onkin mukana myös Pirilän floristi- ja puutarhuriopiskelijoita.
Flow Productionsin The Secret Gardenin esitykset 24.8.–2.9. ovat osa Oulun juhlaviikot -esittää sarjaa. Esitykset jatkuvat 16.9. asti. Flow Productions on Oulun juhlaviikkojen pitkäaikainen yhteistyökumppani.