|
Uutiset

Rokkia ja rakkautta Rotuaarilla

Elokuun toiseksi viimeisellä viikolla Rotuaarilla raikaa rokki, mutta yhtäkään konkreettista kitaraa ei paikalla nähdä. Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut eivät ole välineurheilua, vaan tarjoavat kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden nauttia musiikista, esiintymisestä ja yhdessäolosta. Mutta mikä onkaan mustien hevosten karsinta, ja mitä tehdään, kun lauletaan airiokea?

Jo vuodesta 1996 saakka järjestetty ilmakitaransoiton maailmanmestaruusfinaali tuo tänäkin vuonna Ouluun kansainvälisiä ilmakitaristeja muun muassa Yhdysvalloista, Englannista, Ranskasta, Saksasta, Thaimaasta ja Keniasta.

Alkujaan absurdiksi mielletty laji on tätä nykyä arvostettu ja rakastettu konsepti, jonka tärkein agenda on edistää maailmanrauhaa.

”Esiintyjien tyylit ovat hyvin persoonallisia ja niistä nauttivat sekä teknisesti soittoa tarkastelevat muusikot, tanssin ja performanssin ystävät kuin täysin uudet katsojatkin. Esityksiltä voi odottaa huumoria, taitoa ja ennen kaikkea tekemisen iloa ja yhteisöllisyyttä. Ilmakitaran aatteeseen kuuluu vahvasti maailmanrauha ja ihmisten yhteys toisiinsa, ja tapahtumien henki on sen mukainen”, kuvailee kokonaisuutta Anna-Kaisa Kettunen, tapahtumaa järjestävän Airnest Productionsin tuottaja.

Mustasta hevosesta maailmanmestariksi

Tänä vuonna kilpailu järjestetään 24.–26. elokuuta. Vaikka koko komeus huipentuu perjantaina maailmanmestaruuden ratkaisevaan finaaliin, on viikko pulloillaan kaikenlaista muutakin mahtavaa.

Tiistaina Oulun rokkimekassa, 45 Specialissa, on mahdollista uppoutua ilmaiseksi ilmakitaroinnin maailmaan aiheesta kertovan elokuvan muodossa, keskiviikkona taas ilmakitaristit jalkautuvat Ouluun Airientation-orientaatiopäivän muodossa. Torstaina koko kilpailua juontava Justin "Nordic Thunder" Howard isännöi Oulun musiikkivideofestivaaleilla kuratoimansa Carte Blanche -musiikkivideokokoelman. Torstaina eli finaaliaattona käydään myös legendaarinen Mustien hevosten karsinta.

Siis mikä, tuottaja Kettunen?

”Karsinta on yksi tie Ilmakitaran soiton MM-kisojen finaaliin. Finaaliin pääsevät osakilpailumaidemme mestarit, mutta karsinnan kautta finaalipaikkoja on jaossa myös muille rohkeille kitaristeille. Paikan finaalista voi saada siis niin sanottu musta hevonen, yllättäjä, nurkan takaa tuleva kilpailija, jolla on mahdollisuus kaapata koko mestaruus!”

Periaatteessa siis aivan kenestä tahansa voi tosiaankin tulla hallitseva maailmanmestari. Valitettavasti tämän jutun julkaisuajankohtana ilmoittautuminen on jo päättynyt*, mutta Mustien hevosten karsinta on sellainen spektaakkeli, että tapahtumapaikalle 45 Specialiin kannattaa Kettusen mielestä tulla ihan yleisönkin edustajana.

”Kaikki osallistujat esittävät 60 sekunnin mittaisen performanssin. Paikalla oleva arvovaltainen tuomaristo pisteyttää esitykset, ja esitysten jälkeen parhaat lunastavat finaalipaikkansa. Tuomariston pohdinnan aikana on pieni väliaikaesitys, ja illan lopuksi vedetään Airiokea eli ilmakitara-karaokea, johon kaikki voivat osallistua”, Kettunen kuvailee illan kulkua.

Tänä vuonna torstai-illan tuomaristossa esityksiä arvioivat burleskitaiteilija ja tanssinopettaja Eeva-Maria Kauniskangas, valokuvaaja ja muusikko Vesa Ranta sekä laulaja, muusikko ja pedagogi Emmi Kuittinen.

Niin Mustien hevosten karsinta kuin perjantain finaalikin ovat Kettusen mukaan kaiken kaikkiaan ilmakitaransoittoa parhaimmillaan:

”Tiedossa on hikistä ja tiukkaa kamppailua, upeita ilmakitaraperformansseja, hauskaa meininkiä ja upeaa yhteishenkeä. Make air, not war!”

*Toimitus huomauttaa: Jutun julkaisuajankohtana karsinnan ilmoittautuminen on jo sulkeutunut, mutta tuottajalta voi kysellä vielä peruutuspaikkoja osoitteesta production@airnestprod.com.
Catching Air -elokuvaesitys tiistaina 23.8.
Airentation keskiviikkona 24.8.
Mustien hevosten karsinta torstaina 25.8.
Ilmakitaransoiton MM-finaali perjantaina 26.8.
Tarkat aikataulut julkaistaan myöhemmin. Lue lisää Ilmakitaransoiton MM-finaalin verkkosivuilta.

Lisää ajankohtaista

chevron-down