Uutiset

Pohjoinen kulttuuri näkyville ja puheenaiheeksi

Onko elämä pohjoisessa arvokasta?
Kannattaako pohjoiseen jäädä?
Kannattaako pohjoiseen palata?

Oulun juhlaviikot syöksyy syvään kulttuurikeskusteluun pohjoisesta näkökulmasta. Pohjoinen kulttuurivirta -kanavan avauksessa perjantaina 7.8. kello 19–22 pureudutaan kulttuuriin ja taiteeseen kolmesta eri näkökulmasta, pohjoinen kulttuuri ja taide mediassa, oululainen kulttuuriperintö ja -historia sekä tulevaisuus, pohjoisen taiteilijoiden toiminta uudessa ajassa.

Avausillan keskustelua vetävät Katja Sutela ja Kyösti Ylikulju. Keskustelijoiksi on kutsuttu taiteilijoita, päättäjiä, median edustajia ja muita kulttuurialan toimijoita. Studion hengennostattajina ja juontajina hääräävät Asta Salomaa ja Jukka Takalo.

Nettitv-lähetys on katsottavissa Oulun juhlaviikkojen somekanavilta ja lähetyksen löytää myös osoitteesta pohjoinenkulttuurivirta.fi. Somekanavien kautta yleisö kotikatsomoissa pääsee osallistumaan lähetykseen, yleisön kommentteja ja kysymyksiä otetaan aktiivisesti mukaan keskusteluun.

Pohojosen telekkari.

Mistä Pohjoisessa kulttuurivirrassa on kyse? Avauslähetys nostaa pohjoisen kulttuurin aseman tärkeäksi puheenaiheeksi. Väitämme, että maan ”kulttuuritoimituksia” ei Oulu tai pohjoisempi kulttuurielämä kiinnosta, joten kerrotaan ja käsitellään sitä siis itse. Illan aikana keskustellaan muun muassa kulttuuripolitiikasta, mediasta, kulttuurin koulutuksesta, arkkitehtuurista, kaupunkikehittämisestä, mutta kaikki pohjoisesta ja taiteen ja kulttuurin näkökulmasta.

Koko kuukauden ajan perjantaisin ja lauantaisin lähetettävällä Pohjoisella kulttuurivirralla juhlimme myös 10-vuotiaan Oulun juhlaviikkojen monitaiteellisen verkoston yhteistyötä. Muiden lähetysten teemat tulevat Oulun juhlaviikkojen festivaaleista. Suurin osa lähetyksistä on katsottavissa myös jälkikäteen. Kanavaa tukevat Oulun Energia ja Osuuskauppa Arina.

Maailman parasta voi tehdä täällä.

POHJOINEN KULTTUURIVIRTA: OULUN JUHLAVIIKKOJEN
10-VUOTISJUHLAKANAVA 7.–29.8.2020
Pohjoinen kulttuuri näkyviin

7.8. kello 19–22
Kulttuurikanavan avaus
Keskustelun aiheet ja keskustelijat:

Pohjoinen kulttuuri ja taide mediassa

Aiheina mm. erot suomalaisessa medianäkyvyydessä, miten pohjoinen kulttuuri ja taide mediassa esitetään, miten pohjoisesta ponnistetaan kansainväliseen tietoisuuteen, onko pohjoinen sijainti taiteen tekijöille este vai etu.
Keskustelemassa mm. kuvataiteilija Jaakko Mattila, toimittaja Petri Laukka, Kaleva, vastaava tuottaja Miikka Maunula, Yle, taiteellinen johtaja Jenni Kinnunen Pohjoinen Oopperakomppania.

Kaivauksia vai tukiasemia? Oululainen kulttuuriperintö ja -historia

Aiheina mm. mistä rakentuu oululainen kulttuuri-identiteetti, hävettääkö menneisyys, mitä olemme piilottaneet, missä näkyy Oulun 400-vuotinen historia, minkä päälle nykykulttuuria rakennetaan.
Keskustelemassa mm. luovien alojen asiantuntija ja kulttuuripersoona Petri Sirviö, Merikoskikerhon puheenjohtaja Aapo Kukko, 1980-luvulta Oulun kulttuuritoimenjohtajana ja yhteyspäällikkönä työskennellyt Ritva Tienari sekä kirjailija Katariina Vuori.

Tulevaisuus: Pohjoisen taiteilijoiden toiminta uudessa ajassa

Aiheina mm. nuorten kulttuurintekijöiden näkymät Oulussa, muuttiko korona kulttuurimaailmaa, Oulu2026, Oulun kaupunkikehittäminen kulttuurin näkökulmasta
Keskustelemassa muusikko Iina Palokangas, tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula, Oulun kulttuurijohtaja Samu Forsblom, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen.

Keskustelun lomassa elämyksiä tarjoilevat mm. Trashcape-kierros, ilmakitaristit Aapo Rautio ja Justin ”Nordic Thunder” HowardStepa, Rällä-pelimannit, sirkustaiteilija Emma Langmoen, harpisti Andrew Lawrence-King 

8.8. Oulunsalo Soi klo 19
Kamarimusiikkifestivaalin lähetyksessä nähdään Valvesalissa 40 hengen yleisölle esitettävä Sandra-musiikkinäytelmä (vain suora lähetys, ei katsottavissa myöhemmin). Näytelmän jälkeen Sandran käsikirjoittaja ja ohjaaja, kirjailija Heidi Köngäs kertoo teoksesta ja sen synnystä. Oulunsalo Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Kreeta-Maria Kentala esittää kamarimusiikkia yhdessä Laura Kankaan kanssa. Lähetyksessä pureudutaan myös Pohjois-Suomen musiikkialan ja orkesterien ajankohtaisiin kysymyksiin. Keskustelua johdattelee Terhi Mustonen.

14.8. Taiteiden Yö & Muusajuhlat klo 16–06
Suora maratonlähetys läpi yön Kulttuurilaboratoriosta Pikisaaresta sekä etäpisteistä lentävän toimittajan mukana Oulun ydinkeskustassa. Ohjelmassa on esittävää taidetta, vierailuja gallerioihin sekä keskusteluja oululaisten kulttuurintekijöiden kanssa.

15.8. Koiteli Elää klo 19
Tarinoita kymmenvuotiaan Koiteli Elää -festivaalin tekijöiltä Koitelin kauniista maisemista.
Musiikista vastaavat Maarit ja Sami Hurmerinta ja Redrama. Juontajana Päivi Annala.

21.8. Oulun juhlaviikot esittää klo 19
Kaikki äitini -esitys (vain suora lähetys, ei katsottavissa myöhemmin) on Milja Laineen valokuviin ja runoihin pohjautuva monitaiteellinen multimediaesitys, joka käsittelee ylisukupolvisia traumoja.
Esityksen jälkeen keskustelunaiheena on kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä.

la 22.8. Elojazz klo 19
Jazz-ilta Kokardi-Klubilla Hiukkavaarassa. Musiikin lomassa keskustelua jazzista ja oululaisen musiikkialan kuumista kysymyksistä. Vierailemme myös Flow Productionsin 26.8. ensi-iltansa saavassa HYLKY-teoksessa Hiukkavaaran kasarmin tiloissa.

28.8. Oulun Musiikkivideofestivaalit klo 19
OMVF:in VJ-SEMINAARI. Puhetta ja näytteitä sähköisestä taiteesta ja sen tulevaisuudesta.

29.8. Pumpeligaala klo 19
Vuoden parhaat musiikkivideot palkitaan 27. kertaa ja tänä vuonna etägaalassa.
Ohjelma tarkentuu elokuun aikana.


Lisää ajankohtaista

chevron-down