Uutiset

Oulunsalo Soi 2013: Vuoden kuvataiteilija Mari Hokkanen

Kuudettatoista kertaa järjestettävä Oulunsalo Soi –kamarimusiikkifestivaali avattiin musiikkijuhlien vuoden kuvataiteilijan Mari Hokkasen Flower Performances -valokuvanäyttelyllä. Festivaalin taiteellinen johtaja Virpi Räisänen luonnehti sarjaa syvästi koskettavaksi, jota katsoessaan ei tiennyt itkeäkö vai nauraako. Sellisti Lauri Angervo sykähdytti näyttelyn alkajaisiksi Bachilla.

 

Kuva: Katja Määttä

 

Kuva: Katja Määttä

 

Mari Hokkasen valokuvia on pidetty myös epäsovinnaisina, jonka vuoksi hän valitsi sarjaan konservatiivisen aiheen eli kukat. Kukat luovatkin hänen performatiivisiin omakuviin erikoisen kontrastin, sillä kuvien yksilökohtaiset tarinat ovat helposti ymmärrettävissä tragedioina. Hokkanen kertoo, että osassa kuvista ympäristö oli jo valmiiksi maalaustaiteellinen ja sen lisäksi hän ohjasi kokonaisuutta asennoista lähtien kohti maalaustaiteen kliseitä, joka taiteilijan omin sanoin huvitti sisäisesti.

 

Kuva: Katja Määttä

 

Hokkasen kuvat eivät pyri olemaan mustavalkoisesti pelkästään synkkiä tai hauskoja, vaan tulkinnan vastuu on katsojalla. Flower Performances -sarjassa taiteilija on itse asettunut ihmis-kukka-asetelmiksi, jotka oudoissa asennoissaan nostattavat katsojassa ristiriitaisiakin tulkintoja ja tuntemuksia.

 

“Kun jätetään yllätysvaraa ja kuitenkin tehdään improperformanssia, niin se on sama kuin ompelisi pikkutakkia ja onnistuisi tekemään nenäliinan, joka sitten onkin ihan hyvä nenäliina”, Hokkanen kertoo prosessista.

 

Kuva: Katja Määttä

 

Vaikka taiteessa käsitelläänkin omaa metamorfoosia, niin Hokkanen haluaa keskittyä aikakauden ilmiöihin. Teknisesti täydellinenkin kuva on hänen mukaansa  mainoskuva jos siitä puuttuu jännite. Mari Hokkanen sanoo ärsyyntyneensä suomalaisen kuvataiteen vähäsanaisuudesta ja vastaa omaan pohdintaansa siitä, onko kuvataide pelkkää estetiikkaa:

 

“Ei taiteen kuulu kumartaa ja nuolla joka suuntaan, vaan sen pitää asettua myös poikkiteloin ja haastaa katsoja”.

 

Lempikukakseen Hokkanen nimeää timjamin, vaikka se yleisesti onkin yrttinä tunnustettu. Toiveena on, että viimeisen henkäyksen jälkeen hänen naamalleen laitetaan juuri timjamia.

 

Oulunsalo Soi –festivaalin vuoden kuvataitelijan Mari Hokkasen valokuvanäyttely Flower Performances on esillä Oulunsalon kirjastolla 1.31.8.2013.

 

Kuva: Katja Määttä

Teksti: Lauri Leinonen
Kuvat: Katja Määttä

Lisää ajankohtaista

chevron-down