Uutiset

Oulun Muusajuhlat 2013: Äänessä

Muusajuhlien Äänessä-tapahtumassa kuunneltiin ja syvennyttiin ensin Nick Caven tuotantoon sekä itse persoonaan, ja seuraavana päivänä porauduttiin Jim Morrisoniin. Public House Pivo –pubissa järjestetyt Äänessä-miniseminaarit mobilisoivat ihmisiä sen verran paljon liikeelle, että jokainen asiakaspaikka oli tiiviisti kansoitettu.

 

 

Kuva: Juho Paaso-Rantala

 

Keskiviikon seminaari avattiin lukupiirin pohdinnoilla australialaisen kulttitaiteilijan Nick Caven “Bunny Munron kuolema” –kirjasta.  Eräs herrasmies yleisöstä mainitsi, että härskien alkoholin siivittämien seikkailuiden ja sydäntä musertavien tragedioiden lisäksi kirjan piiloteemana on Englannin luokkayhteiskunta.

 

Lukupiirin mietintöjen jälkeen kulttuuriosuuskunta Puhurin Mau Järvinen tarjosi viihdyttävän lukuteatteriesityksen Caven kirjoista. Nick Caven brutaali teksti ja Maun hempeä lukeminen nallella ja päättömällä barbi-nukella demonstroiden loivat hullunkurisen kontrastin, joka hauskuutti paikallaolijoita.

 

Kuva: Juho Paaso-Rantala

 

Miniseminaari päättyi trubaduuri Antti Viitalan herkkiin akustisiin tulkintoihin Nick Caven kappaleista.

 

Kuva: Juho Paaso-Rantala

 

Torstain miniseminaarissa käsiteltiin parhaiten The Doors –yhtyeen solistina tunnettua Jim Morrisonia. Myös Liskokuninkaan persoona ja hänen runollinen tuotanto saivat ihmiset massoittamaan Pivoa. Illan polkaisi käyntiin Paavo J. Heinonen ja Kari Miettunen, jotka esittivät The Doorsin kappaleita Heinosen käännöksillä suomeksi. Avausbiisinä kuultiin “Light My Fire”, johon rennosti kukkamekkoon sonnustautunut Paavo J. Heinonen tarjosi hersyvän nokkahuilusoolon Kari Miettusen kompatessa akustisella kitaralla.

“Tuuppa tyttö anna tulta, anna mulle sätkään tulta.”

 

Kuva: Juho Paaso-Rantala

 

Duon yleisöä huvittaneen keikan jälkeen kuultiin tähtitieteen dosentti Pertti Rautiaisen esitelmä otsikolla “Minä, meemi ja Morrison – morrisonadeja ja morrisonetteja”. Käsittelyssä oli niin Morrisonin sanoituksien kuolemateema kuin hänen koko elämäntapansa vaikutus muuhun rockmaailmaan.

 

Intiimitunnelmainen seminaari päättyi näyttelijä Antti Pelkosen tulkintaan Jim Morrisonin runoista. Sulavaa esiintymistä tuki mystinen ambientti savukoneen luodessa utuisen verhon Morrisonin sanojen ja kuulijan väliin. Pelkosen esityksen loppuhuuto säpsäytti Pivon kuuntelijat viimeisiin aplodeihin:

 

“Break On Through To The Other Side”.

 

Kuva: Juho Paaso-Rantala

 

 

Teksti: Lauri Leinonen

Kuvat: Juho Paaso-Rantala


Lisää ajankohtaista

chevron-down