Uutiset

Oulun Musiikkivideofestivaalien 25-vuotisohjelmisto tutkii musiikkivideon rajapintoja

Maailman vanhin musiikkivideofestivaali Oulun Musiikkivideofestivaalit juhlistaa 25. vuottaan musiikkia ja videota monipuolisesti yhdistelevällä ohjelmistolla.

Taiteellinen johtaja Jaakko Mattila avaa ohjelmistoa seuraavasti:

“Kotimainen musiikkivideokilpailu ja arkistojen avaus jukeboksin keinoin on festivaalimme ydin, mutta juhlavuonna tarkastelemme musiikkivideon käsitteen rajapintoja kuvataiteesta VJ-performansseihin. Ohjelmiston avaava livesäestetty elokuvanäytös tuo tuulahduksen liikkuvan kuvan ja musiikin yhdistämisen historiasta, ja nykyteknologiaan pohjautuva kuvataide antaa vihiä mahdollisesta tulevasta. Maailma on muuttunut paljon 25:n vuoden aikana, mutta musiikkivideon merkitys ei ole laskenut - se on kenties tärkeämpää nyt kuin koskaan.”

Festivaalit järjestetään 23.–26. elokuuta osana Oulun juhlaviikkoja.

Juhlavuonna livesäestettyä elokuvaa sekä musiikin ja videon synergiaa

Vuoden 2018 avajaisnäytöksenä nähdään musiikkivideofestivaalien pääpalkinnon viime vuonna voittaneen Perttu Saksan ohjaama ja käsikirjoittama Eläimen Kuva -dokumenttielokuva. Elokuva käsittelee ihmisen ja eläimen ikiaikaista suhdetta luontokuvaaja-kirjailija Heikki Willamon ajatusten kautta. Trumpetisti Verneri Pohjolan ja rumpali Mika Kallion livenä esittämä, improvisoitu jazz-säestys vahvistaa elokuvan hetkeen vangitsevaa tunnetta. Näytöksen jälkeen järjestetään ympäristöteemainen keskustelutilaisuus.

Musiikkivideon konseptia laajennetaan edelleen festivaalilla ensimmäistä kertaa järjestettävän VJ-ohjelmiston myötä. Visuaalien tekemisestä kiinnostuneet voivat osallistua Klaus Nyquistin alias VJ Klaustrofobian vetämään VJ-workshoppiin. Jatkoklubeilla VJ:t Sellekhanks sekä kutsuvieraaksi saapuva norjalainen VJ Nicolas Horne visualisoivat mm. Club La Persé:n ja Kornél Kovácsin keikkoja.

Festivaaleilla esitetään myös Christian Marclayn Telephones-videotaideteos. Musiikkia ja videota yhdistelevä Marclay on tällä hetkellä yksi maailman merkittävimpiä videotaiteilijoita, ja hänen The Clock -teoksensa voitti vuoden 2011 Venetsian biennaalin pääpalkinnon.

Intiimejä henkilökuvia, eksentrisiä persoonia ja artistin valintoja

Elokuvaohjelmistossa nähdään pop-ikoni Grace Jonesista kertova, alastoman rehellinen Bloodlight and Bami sekä Venetsian elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut Ryuichi Sakamoto: Coda. Kotimaista kulttiosastoa edustaa Jimi Tenorin ohjaama uraauurtavasta elektronisen musiikin levy-yhtiö Sähkö Recordingsista kertova Sähkö The Movie.

Festivaalin kulmakiven eli kotimaisen musiikkivideokilpailun näytösten lisäksi festivaaleilla tarjoillaan musiikkivideoita perinteisissä Carte Blanche -näytöksissä. Tänä vuonna videoita valitsemaan on kutsuttu rap-artisti Stepa sekä multi-instrumentalisti Jimi Tenor. Retrospektiivi-näytökseen musiikkivideoistaan kertomaan on kutsuttu toissa vuonna Kultapumpelilla palkittu ohjaaja Ezra Gould.

Tapahtuman koko ohjelmisto aikatauluineen julkaistaan heinäkuun lopulla. Lipunmyynti alkaa perjantaina 3. elokuuta Kulttuuritalo Valveen lippumyymälässä.

Akkreditointi on auki median edustajille ja av-alan tekijöille.


Lisää ajankohtaista

chevron-down