Oulun Musiikkivideofestivaali julkaisi 30-vuotisohjelmistoaan
Taiteellinen johtaja Ansku Nousiainen avaa ohjelmistoa seuraavasti:
"Kolmekymppisyyteen pääseminen on saavutus mille tahansa festivaalille, etenkin musiikkivideofesteille. OMVF on ollut todistamassa musiikkivideolle omistettujen ohjelmien ja televisiokanavien huippuvuosia, ollut olemassa Napsterin, Youtuben ja Spotifyn syntyessä, nähnyt musiikkivideon kulta-ajan, levymyynnin romahtamisen ja alan rakenteiden muutokset. Festivaalin sisältö ammentaa kolmekymppisyydestä ja siihen liittyvistä risteyksistä. Itsekin tätä virstanpylvästä melko vastikään juhlineena aihe on lähellä ja ohjelmistossa tutkaillaan tätä elämän käännekohtaa. Näytöksissä on ammennettu kriiseistä ja itseksi kasvamisesta, mutta myös mahdollisuuksista, uusista poluista ja popkulttuurin historiasta. Luvassa on suunnanmuutoksia, historian havinaa, kurkotusta tulevaisuuteen, identiteettipohdintaa ja toimistoelämää. Risteyksille on paljon varoitusmerkkejä liikenteessä, mutta ne eivät ole pelkästään vaara, vaan myös mahdollisuus!"
Huipputekijöitä maailmalta, tekoälyä ja queer-representaatioita
Festivaaleilla päästään näkemään mielenkiintoinen otanta musiikkivideonäytöksiä, niin kansainvälisiltä kuin kotimaisiltakin kuratoijilta ja tekijöiltä.
Kansainvälisesti tunnettu tanskalainen ohjaaja Peder Pedersen saapuu festivaaleille pitämään uraansa käsittelevän master class -esityksen. Pedersen tunnetaan etenkin Aqualle ohjaamastaan ikonisesta Barbie Girl -musiikkivideosta. Glasgowsta festivaaleille saapuu ohjaaja-valokuvaaja Aidan Zamiri, joka on ohjannut videoita mm. Yung Leanille sekä FKA Twigsille. Kotimaista musiikkivideo-osaamista festivaaleilla edustaa OMVF:eilla useita kertoja palkittu Taito Kawata retrospektiivi-näytöksellään. Kawata on ohjannut kaikkien aikojen ensimmäisen suomalaisen sekä suomenkielisen Netflix-sarjan, joka julkaistiin Netflixissä keväällä 2023. Lisäksi Kawata on ohjannut myös JVG-dokkarin sekä musiikkivideoita mm. Elastiselle ja Graciakselle.
30-vuotiailla festivaaleilla pidetään kiinni perinteistä, sillä muusikko-toimittaja Veli Kauppisen klassinen Velinen sunnuntai -näytös järjestetään festivaaleilla jo 12. kertaa! Myös akateemikko Roos Hekkens saapuu festivaaleille jälleen, kehitystä käsittelevän näytöksen kera. Vuoden AGWC-näytöksestä vastaavat amerikkalainen ilmakitaristipari Nikki ja Luke Sevick. 30-vuotisilla festivaaleilla nähdään myös jotain aivan uutta, kun Juho R. A. Lähdesmäen workshopissa tutustutaan tekoälyn käyttöön musiikkivideossa. Kaarne Fredrikssonin sekä Paula Nousiaisen näytös nostaa puolestaan esiin queer-representaatiota hip hopissa.
Elokuvissa sosiaalista realismia, katutaidetta ja alter egoja
Elokuvaohjelmistosta löytyy mielenkiintoisia elokuvia meiltä ja maailmalta.
Little Richard: I Am Everything kuvaa Little Richard -artistinimellä tunnetun ikonisen rokkipioneerin monimutkaista sisäistä maailmaa, alter egoja sekä elämäkertaa. Vuonna 1980 julkaistu juonellinen elokuva Babylon pääsee puolestaan ensimmäistä kertaa Suomessa valkokankaalle. Elokuva kuvaa sosiaalisen realismin keinoin aikakautensa Lontoota roots reggae -musiikiryhmän jäsenten silmin. Real Deal skeittiliikkeessä ilmaiseksi nähtävä Street Heroines taas käsittelee naispuolisten tekijöiden asemaa katutaidealakulttuurin kentällä. Yle Kioskista tutun Jaakko Kesonsuosittuja ja ihmisläheisiä dokumentaarisia videoita nähdään puolestaan näytöksessä, jossa myös tekijä on paikalla.
Klubeilla kuullaan kansainvälistä soittoa
Oheisohjelmaan kuuluu tietenkin myös jatkoklubit ja tänä vuonna klubeilla on runsaasti kansainvälisiä nimiä.
Torstain jatkoklubi järjestetään Uleåborg Festival Of Psychedelian kanssa yhteistyössä Mallassaunalla ja siellä nähdään norjalainen psykerock -bändi nonne sekä paikallinen tuore indierock -nimi Kuusama. Viikonlopun jatkoklubeilla 45 Specialissa kuullaan puolestaan live palkitulta islantilaiselta elektronisen musiikin tuottaja EVA808:lta sekä deejisetti ruotsalaiselta Rivetiltä, jonka oma tuotanto sekoittaa mm. EBM:ää, darkwavea ja teknoa. Virolainen Andres Lõo soittaa livesetin omaperäistä housemusiikkiansa ja kotimainen pöhköpopin sanansaattaja Teini-Pää hurmaa "nössöpunkillaan". Legendaarinen underground-nimi Dead-O puolestaan soittaa klubilla deejiisetin reggaemusiikkia.
Loput festivaalin ohjelmistosta ja vieraista sekä aikataulut julkaistaan heinäkuussa. Tarkemmat tiedot tähän mennessä julkaistusta ohjelmistosta löytyvät Oulun musiikkivideofestivaalien verkkosivuilta.
Oulun Musiikkivideofestivaaleja vietetään 24.–27. elokuuta osana Oulun juhlaviikkoja.