Uutiset

Oulun Musiikkivideofestivaaleilla maailman ensimmäinen Virtual Reality -musiikkivideonäytös

Tämän vuoden Oulun Musiikkivideofestivaalit vievät yleisön matkalle virtuaalisista ulottuvuuksista urbaaniin tarinankerrontaan. Festivaalit järjestetään osana Oulun juhlaviikkoja 23.–27. elokuuta, tänä vuonna jo 24. kertaa.

Ohjelmistossa etsitään vastauksia muuttuvan median ajassa askarruttaviin kysymyksiin ja pohditaan, ketkä luovat tämän ajan legendat, keitä seuraamme epävarmoina aikoina ja mistä saamme voimaa. Festivaaleilla nähdään maailman ensimmäinen Virtual Reality -musiikkivideonäytös, Suomen ensi-iltansa saava yhdysvaltalainen dokumenttielokuva The Allins sekä kotimaisen Edumania-elokuvan ensi-ilta. Festivaalin vieraaksi saapuu myös lontoolainen animaattori Steve Cutts.

Festivaalien tuore taiteellinen johtaja Jaakko Mattila luonnehtii tämän vuoden teemoja seuraavalla tavalla:
“Oulun Musiikkivideofestivaalit ja sen kaltaiset kollektiiviset tapahtumat toimivat instrumenttina maailman ja kulttuurin kokemiseen ja ymmärtämiseen. Keitä kuunnellaan nykyajan nuotiopaikoilla? Kuka on antanut äänen eksentrikoille ennen internet-aikaa? Entä missä on uusi teknologia taiteessa? Virtuaalitodellisuuteen panostetaan valtavasti monilla aloilla, mutta millaisia ovat VR-teknologiaan perustuvat musiikkivideot?”

Videotaiteen mestareita ja suunnannäyttäjiä

Oulun Musiikkivideofestivaaleilla lanseerataan uusi tapa kokea festivaaliesitys, kun festivaaleilla nähdään maailman ensimmäinen Virtual Reality -musiikkivideonäytös. Musiikkivideo on aina ollut kärkipäässä soveltamassa uutta teknologiaa, eikä VR-teknologia tee tähän poikkeusta. Festivaaleilta saatavien lasien avulla ja festivaalin omaa applikaatiota käyttäen katsoja voi sukeltaa sisälle musiikkivideoon ja nähdä suosikkibändinsä soittavan ympärillään.

Lontoolainen animaattori Steve Cutts, jonka modernia yhteiskuntaa terävästi kommentoivat videot ovat saavuttaneet viraalin suursuosion, saapuu festivaalin vieraaksi esittelemään videotaidetta ja keskustelemaan animoidun musiikkivideon mahdollisuuksista.

Festivaaleilla vierailee myös Kari Tykkyläinen eli Tykylevits, joka edustaa lähiöshamanismin käsitettä puhtaimmillaan. Kulttihahmoksi ja yhdeksi Suomen ensimmäisistä tubettajista nousseelta taiteilijalta nähdään ohjelmistossa videokatselmus sekä performanssi. Musiikkivideo- ja elokuvaohjaaja Sami Sänpäkkilän teoksista nähdään viikon aikana taiteilijan alustama musiikkivideoretrospektiivi sekä omaehtoinen elokuva Samurai Rauni Reposaarelainen ja sen syntyä kuvaava dokumentti.

Dokumenttielokuvissa vahvoja persoonia ja tarinoita urbaanista elintilasta

Festivaaleilla Suomen ensi-iltansa saava dokumenttielokuva The Allins peilaa kiistanalaisen amerikkalaisen rockmuusikon GG Allinin elämänvaiheita tämän perheen kautta. Ensi-illassa nähdään myös suomiräpin kulttihahmo Edu Kehäkettusesta kertova Edumania. Kotimaisista teoksista ohjelmistosta löytyy lisäksi helsinkiläisen graffitin vaiheita valottava Uudet Diktaattorit.

Tapahtuman koko ohjelmisto aikatauluineen julkaistaan heinäkuun lopulla. Lipunmyynti alkaa perjantaina 4. elokuuta Kulttuuritalo Valveen lippumyymälässä.

Akkreditointi on auki median edustajille ja av-alan tekijöille.

Pressikuvia


Lisää ajankohtaista

chevron-down