Uutiset

Oululaisrokkarit luovat oman oopperan Oulun juhlaviikoille

Oulun Sahasaaressa sijainnut vanha vesilaitos paloi vuonna 2006. Jäljelle jäivät vain rauniot, joiden ympärille kehittyi muutamaksi vuodeksi vapaamuotoinen omaehtoisten kulttuurintekijöiden yhteisö, raunion lapset. Vapaata tilaa ja elämää ruohonjuuritasolta etsineessä porukassa tehtiin ympäristötaidetta romusta ja tulitaidetta taivasalla, soitettiin, laulettiin, liikuttiin ja oltiin liikkumatta, ilman ylhäältä päin tulevaa kuria ja kontrollia. Rauniot toimivat myös yhtenä Oulun Taiteiden Yön areenoista pariin otteeseen.

 

Jännitteet raunioiden tulevaisuuden suhteen ajoivat lopulta raunion lapset törmäyskurssille niin byrokratian kuin suuren rahan visioidenkin kanssa. Näistä kokemuksista jäi elämään muistoja ja tunteita, joiden pohjalta Surnu-teatterin työryhmä kirjoitti ja sävelsi viime talven aikana ensimmäisen produktionsa, fiktiivisen Raunio-oopperan.

 

Ooppera on puolitoistatuntinen rock-musiikin, laulun ja tanssin varaan rakentuva esitys, jonka keskiössä on kamppailu Äiti Raunion antimista. Työttömät kaverukset Roni ja Renki löytävät harhaillessaan rauniot ja joutuvat miettimään siellä elämänsä suuntaa; ryhtyäkö raunioiden kaupallistamista suunnittelevan innovaattorin työvoimaksi vai liittyäkö vapaana vellovien hörhöjen värikkääseen joukkoon?

 

Oopperan työryhmä on kokonaisuudessaan oululaisissa rockympyröissä marinoitunut, taustalta löytyvät mm. yhtyeet Moses Hazy, Ruotomieli, Matalat Majat, Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi, Hebosagil, Lasane!, Viisikko, Tunguska Press ja Siistit Jätkät. Teoksen sävellys ja käsikirjoitus on Antti Rekilän, Riku Rousun ja Tuomo Vuolteenahon käsialaa.

 

Ooppera saa kantaesityksensä Kulttuuritalo Valveen isossa salissa osana Oulun juhlaviikot esittää -tapahtumasarjaa perjantaina 10.8 klo 19, ja muut esitykset ovat 11.8. klo 16, 16.8. klo 19 ja pe 17.8. klo 19. Liput (8/6 €) Valveen lippumyymälästä 1.8. alkaen.

 

Esitystä ovat olleet mukana rahoittamassa Oulun kaupungin kulttuurilautakunta ja Oulun Valistustalo.

 

Raunio-ooppera Facebookissa: http://www.facebook.com/raunio.ooppera


Lisää ajankohtaista

chevron-down