||
Uutiset

Oulu Pride tarjoaa kulttuurielämyksiä aivan kaikille

Sateenkaareva lastensatutuokio, HLBTQ+ -ystävällinen sarjakuvatyöpaja, identiteettiä pohdiskeleva musiikkivideonäytös, kulttuuri-iltamat homobingolla höystettynä, elävä kirjasto, jossa kirjojen sijaan lainataan vähemmistöjä edustavia ihmisiä juttutuokioihin… Tämän vuoden Oulu Priden ohjelmisto suorastaan pursuilee toinen toistaan kiinnostavampia kulttuurikokemuksia ja -elämyksiä. Elokuun ensimmäisellä viikolla juhlittava Pride-viikko sijoittuu ajallisesti limittäin Oulun juhlaviikkojen kanssa, mutta kalenteri ja kulttuurisisällöt eivät ole ainoita yhdistäviä tekijöitä: Oulu Pride ja Oulun juhlaviikot ovat tänäkin vuonna ystävätapahtumia, toistensa ja tasavertaisuuden puolella.

Oulu Pride on koko kansan tapahtuma, jonka tavoitteena on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja näkyvyyden lisääminen. Tänä vuonna Prideä teemoittavat kansainväliset sateenkaarioikeudet.

”Yhdenvertaiset oikeudet kuuluvat kaikille maailman ihmisille, mutta silti on paljon maita, joissa sateenkaari-ihmiset kohtaavat syrjintää, vihaa ja epäoikeudenmukaisuutta. Myös Suomessa asioiden eteen pitää tehdä vielä paljon työtä”, pohjustaa teemaa Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen:

”Joissain maissa esimerkiksi Pride-marssit ovat kiellettyjä, ja näin me marssimme heidänkin puolestansa, jotka eivät itse siihen pysty.”

Kansainväliset sateenkaarioikeudet näkyvät myös ohjelmistossa esimerkiksi kansainvälisinä ohjelmanumeroina ja paneelikeskusteluina. Prideen on tervetullut aivan jokainen, myös muualta tuleva.

Kulttuuri ja taide apuna yhdenvertaisuudessa

Vaikka vuoden 2022 pääpiirteittäinen Pride-ohjelma on jo julkaistu, on kokonaisuuteen tulossa vielä useita lisäyksiä: esimerkiksi lauantain puistojuhlan ja pääbileiden ohjelma julkistetaan aivan näillä näppäimillä. Väisänen vinkkaakin seuraamaan Oulu Prideä esimerkiksi sosiaalisissa medioissa, jos haluaa varmistaa pysyvänsä ajan tasalla tulevasta.

Ohjelmisto tarjoaa varmasti jokaiselle jotakin, mutta runsaudenpulan varalta Väisänen nostaa esiin muutaman suosikkinsa:

”Kulttuuri -iltama (torstaina 4.8.) ravintola Tubassa on jo klassikko! Tämä sympaattinen pieni ilta vetää erilaisia kulttuuri-ihmisiä varmasti puoleensa. Toki kannattaa ennakkoluulottomasti tutustua myös muuhun kulttuuritarjontaan, tulla kokeilemaan vaikka kivien maalausta ja kukkaseppelesidontaa, osallistua queer-henkiseen rekilaulu- ja tanssipajaan, testata turvallisesti shibaria tai vaikka tulla askartelemaan sateenkaarevia helmieläimiä”, tuottaja luettelee.

Itsekin taidetta ja kulttuuria työkseen tekevä Väisänen kokee, että kulttuuri auttaa yhdenvertaisessa kohtaamisessa. Suurin osa Priden ohjelmistosta on myös pyritty järjestämään ilmaisena.

Vaikka tapahtumatarjonta on laajaa, helposti saavutettavaa ja avointa kaikille, voi Prideen osallistumisen kokea silti jotenkin vaikeana. Väisänen lähettää lämpimät terveiset jokaiselle, joka pohtii, lähteäkö mukaan vai ei:

”Pride on kaikille meille, jotka haluavat tasa-arvoisemman ja yhdenvertaisemman kaupungin ja ympäristön. Mitä enemmän meitä on marssimassa ja osallistumassa muihin Priden tapahtumiin, sitä voimakkaamman äänen annamme rakkauden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Me emme määrittele sinua, sinä määrittelet itsesi, ja näin olet omana itsenäsi tervetullut marssimaan meidän kanssamme – yhdessä olemme enemmän!

Oulu Pride 1.-7.8-2022. Lue lisää ja katso ohjelmisto Priden sivuilta. Oulu Pride löytyy myös esimerkiksi Instagramista.


Lisää ajankohtaista

chevron-down