Uutiset

Ohjelma täydentyy, festivaali vierailee Helsingin juhlaviikoilla

Oulunsalo Soi -festivaalia vietetään poikkeuksellisen synkissä tunnelmissa ja ohjelmistoa on tarjolla tänä vuonna pitkin elokuuta. Festivaalin aloittaa ja sen pääteoksena esitetään Lusia Rusintytär -kamariooppera, joka kertoo noituudesta 1600-luvulla syytetystä ja itsensä surmanneesta utajärveläisestä itsellisnaisesta. Festivaali ja Oulun juhlaviikot päättyvät Theresienstadt–Bach-konserttiin Oulunsalon kirkossa 30. elokuuta. Merja Larivaara lausuu Theresienstadtin keskitysleirillä kuolleen Ilse Weberin runoja, Virpi Räisänen laulaa Weberin kehtolaulun, jota Weber itse lauloi lasten kanssa kaasukammion mennessään, sekä Viktor Ullmannin kolme jiddishlaulua. Janne Rättyä esittää konsertissa harmonikalla Bachin musiikkia.

Vastapainona draamaattiselle festivaaliohjelmistolle pääsee yleisö myös Pariisin taivaan alle St. Germainin kahviloihin. Jorma Uotisen ja Trio Avecin konsertissa kuullaan sykähdyttäviä tulkintoja mm. Edith Piafin, Jacques Brelin ja Leo Ferren chansoneista. Konsertti on Vaalassa Ylitalon navetassa 6. elokuuta.

Tanssitaiteilija Riku Lehtopolku esiintyy Tempera-kvartetin ja Elina Mustosen kanssa perinteisessä Oulun kaupungintalon konsertissa 8. elokuuta. Lehtopolku on tanssinut Pori Dance Companyssa vuodesta 2001 ja esiintynyt mm. Jorma Uotisen, Tero Saarisen ja Carl Knifin teoksissa sekä vieraillut Suomen Kansallisbaletin, Skånes Dansteaterin ja Iceland Dance Companyn tuotannoissa.

Vuoden kuvataiteilija Eija Timosen Jäisiä Unia -teokset tutkivat jäätä, sen olemusta ja symboliikkaa. Timonen toimii mediatieteen professorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa sekä dosenttina Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella. Kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana hän on kirjoittanut lastenkirjoja, piirrostarinoita ja pienoisnäytelmiä television lastenohjelmiin sekä suunnitellut multimediaa. Viime vuosina hän on kuvannut jäiden mutkikkaita kuvioita ja muuttuvia muotoja. Töitä on esitelty Kemissä, Rovaniemellä ja Espoossa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Vuoden kuvataiteilijan näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa 4.–30. elokuuta.

Lusian tarina myös Helsingin juhlaviikoille

Tositapahtumiin pohjautuva kamariooppera 1600-luvulla eläneestä Lusia Rusintytär Korhosesta esitetään myös Helsingin juhlaviikoilla Sellosalissa 23. elokuuta.  Tietäjänä ja parantajana tunnettu Lusia oli Suomen ensimmäinen tunnettu kalevalainen runonlaulaja.

Oopperan ensemblessa on joukko nimekkäitä suomalaistaiteilijoita. Jorma Uotinen ohjaa ja suunnittelee koreografian sekä esiintyy oopperassa tanssijana yhdessä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen tanssijoiden kanssa. Visuaalisesta näyttämötoteutuksesta vastaavat oopperan libretisti, kuvataiteilija ja Finlandia-palkittu kirjailija Hannu Väisänen sekä skenografi Carmela Wager.

Sävellys on merkittävimpien nykymusiikkisäveltäjien joukkoon lukeutuvan Juha T. Koskisen käsialaa. Oulunsalo Soin taiteellinen johtaja, mezzosopraano Virpi Räisänen paitsi esittää Lusiaa, on myös koko teoksen alullepanija – prosessissa hän mm. löysi kadoksissa olleet sukujuurensa 1500-luvulta.

Teos esitetään myös Utajärvellä 7. ja 9. elokuuta Ahmaksen perinnekylässä sekä Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 28. ja 29.8. Lusia Rusintytär -oopperan liput ovat myynnissä Lippupalvelun myyntipisteissä kautta maan. Utajärven esitykset ovat loppuunmyytyjä. Oulunsalo Soin muut konserttiliput tulevat myyntiin toukokuussa. Ohjelma ja taiteilijat osoitteessa www.oulunsalosoi.fi. Oopperasta lisää www.lusia.fi.

Oulunsalo Soin tuottaa Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry / Oulun juhlaviikot. Lusia Rusintytär -oopperan tuottavat yhteistyössä Oulun juhlaviikot / Oulunsalo Soi, Oulun kaupunginteatteri, JoJo – Oulun tanssin keskus ja Utajärven kunta. Oulunsalo Soin taiteilijana on neljättä vuotta Virpi Räisänen.

www.oulunsalosoi.fi


Lisää ajankohtaista

chevron-down