Uutiset

Napalm Death, Evildead ja F.K.Ü. täydentävät Jalometallin kattauksen

Jalometalli-festivaalin juhlavuoden ohjelma on saanut viimeiset sinettinsä. Kymmenettä vuottaan juhlivan tapahtuman viimeiset esiintyjäjulkistukset ovat englantilainen Napalm Death, amerikkalainen Evildead, ruotsalainen F.K.Ü. sekä oululainen Cryptid.

 

Englantilainen Napalm Death ei turhia esittelyjä kaipaa. Tasan 30 vuotta sitten perustettu grindcore-pioneeri ja tyylilajinsa isä tekee paluun Ouluun parin vuoden jälkeen, sillä yhtye esiintyi vuoden 2009 Jalometalli Winterfestissä. Ikä ei ole tätä yhteiskuntakriittistä bändiä heikentänyt, vaan raskaan aggressiivisia death metal -sävyjä, villiä hardcorea ja punk-vivahteita tullaan nauttimaan edelleen täysin rinnoin. Napalm Death julkaisi viimeisimmän pitkäsoittonsa nimeltä Time Waits For No Slave kaksi vuotta sitten.


Los Angelesista ponnistava Evildead tarjoaa annoksen kauhuteemoja huokuvaa ankaraa ja aitoa thrash metalia. Bändiä luotsaa kitaravirtuoosi Juan Garcia, joka vieraili Jalometallissa vuonna 2009 Agent Steel -yhtyeensä kanssa. Yhtye toimi vuosina 1987-95, mutta se perustettiin uudelleen 2008. Undeground-piireissä korkealle arvostettu ja Jalometalliin esiintymään toivottu Evildead on jälleen pitkän hiljaiselon jälkeen levytyspuuhissa ja aktiivisena keikkarintamalla.

 

Kauhua ja tiukkaa thrashia karjahtelee myös ruotsalainen F.K.Ü. Uppsalasta ponnistavan karvaisen kvartetin nimi juontaa juurensa sanoista Freddy Krueger's Ünderwear, eli painajaismaisia tunnelmia pienen silmäkulman pilkkeen kera on luvassa. Bändi perustettiin jo 80-luvun lopulla ja runsaan demomateriaalin lisäksi he ovat ehtineet julkaisemaan kolme albumia, joista uusin, Where Moshers Dwell, ilmestyi pari vuotta sitten. Niska kannattaa venytellä notkeaksi, sillä tämän bändin keikalla ei tukka pysy kauaa paikallaan.

 

Oululainen Cryptid on vuonna 2007 perustettu nuoremman polven bändilupaus. Yhtyeen repertuaari käsittää uudemman tyylistä teknistä death metalia hieman kimurantimmalla otteella. Bändi julkaisi debyyttidemonsa nimeltä Illusion of Balance pari vuotta sitten. Pienen tauon jälkeen yhtye aktivoitui uudelleen osin uudistuneella kokoonpanolla tänä keväänä. Tuloksena oli tuore promosinkku Fall From Grace. Kuluneen kesän Cryptid on pyhittänyt aktiiviselle treenaukselle ja valmistautumiselle yhtyeen ensimmäistä esiintymistä varten Jalometallissa.

 

Aiemmin elokuiselle festivaalille on kiinnitetty ulkomaisista yhtyeistä Entombed, Grand Magus, Exhumed Nifelheim, Tyranex, Evile, viimeisen Suomen-keikkansa tekevä Cathedral sekä pääesiintyjän manttelin ansainneet Sepultura ja Sodom. Mukana on myös vahva kotimaisten bändien edustus, jonka kruunaavat paluutaan virittelevät heavy- ja thrash-pioneerit OZ ja A.R.G.. Jalometalliin tulee lisäksi tälle vuodelle kolmas esiintymislava, jossa esiintyy pienempiä kotimaisia nimiä. Kolmoslavalla esiintyvät bändit nostavat festivaalin esiintyjien määrän 24:een.

 

Jalometallin liput ovat myynnissä Lippupalvelussa, Tiketissä ja Oulun Levykauppa Äxässä. Kahden päivän liput maksavat 67 euroa. Festivaalin ohjelman ja päiväkohtaisten esiintyjätietojen valmistuttua myös yhden päivän liput ovat tulleet myyntiin. Yhden päivän liput maksavat perjantaille tai lauantaille 50 euroa. Festivaali on sallittu kaikenikäisille.

 

Jalometalli järjestetään perjantaina ja lauantaina 12. – 13. elokuuta 2011 Oulussa Club Teatrian ympäristössä.

 

 


Lisää ajankohtaista

chevron-down