Musiikkivideoissa turboahdettua visuaalisuutta
Anna-Mari Nousiaisen ensimmäinen Oulun Musiikkivideofestivaalien (OMVF) ohjelma on monipuolinen ja sisältää runsasta visuaalisuutta tämän vuoden Hot mess -teeman mukaisesti. ’Kuumaan kaaokseen’ tuo järjestystä näytöksiin kuuluvat keskustelut, joissa ääneen pääsevät ohjaajien lisäksi muutkin musiikkivideotyöryhmän tekijät ja näytösten kuraattorit.
OMVF:in taiteellinen johtaja Nousiainen on nauttinut festivaaliohjelman koostamisesta ja festivaalijärjestelyistä, vaikka esiintyjien aikataulujen sovittelu ja ohjelmistokartan rakentaminen ei olekaan yksinkertaista. ”Tämä on ollut tosi kivaa, ainoastaan harmittaa, etten taida itse ehtiä nähdä kaikkea”, Nousiainen nauraa.
Musiikkivideoiden visuaalisuus on tällä hetkellä erittäin runsasta. Esimerkiksi festivaalin yhden workshopin vetäjän, ranskalaisen jälkituotantogurun Clément Chasserayntyyli on Nousiaisen mukaan ylitsevuotavan pursuileva, jopa turboahdettu. Tämä tyyli on tullut myös kotimaisiin videoihin, mikä näkyi OMVF:in kotimaisen kilpailun osallistujakaartissa. Nousiainen arvioi musiikkivideotyylien heijastelevan nykyajan informaatiotulvaa.
Ohjelmistoon onkin lisätty nyt paljon keskusteluja runsauden hahmottamiseen ja selkeyttämiseen. ”Keskusteluista voi saada uuden näkökulman videoihin, ja tietynlaisen lukuohjeen näytökseen. Se selkeyttää, miten videoita ei niinkään pidä, vaan voi katsoa. On kiinnostavaa, kun joku voi johdattaa katsojan videoon ja on mahdollisuus kuulla lisää ja keskustella videoista.”
Festivaalilla näkökulman voi saada esimerkiksi Pehmee-kollektiivilta siihen, miten vähemmistöt esitetään musiikkivideoissa taiAnna Brotkiniltatyylikkään ja tyylittömän yhdistelemisestä r&b-musiikkivideoissa.
Aikaisemmin näytöksissä on kuultu paljon musiikkivideoiden ohjaajien näkökulmia. Nousiainen on halunnut nostaa esille videoiden tuotantotiimistä muitakin tekijöitä luonnollisena jatkona esimerkiksi Pumpeligaalan uusimmille esimerkiksi jälkitöille perustetuille palkinnoille. ”Myös ohjaajille on mielenkiintoista kuulla vaikkapa stailistin näkemys videoihin”, Nousiainen sanoo.
OMVF tarjoaa musiikkivideoiden lisäksi myös elokuvaa. Tänä vuonna elokuvien ja dokumenttien lisäksi ohjelmassa on pidemmän formaatin musiikkivideoita, jotka muodostavat usein lyhytelokuvan. Myös tämä maailmalla suosittu kokonaisen albumin visualisoiva tyyli alkaa näkyä Suomessakin. ”Usein tällainen ’visual album’ on kokeellisempi, eikä välttämättä muodosta vain yhtä narratiivia.”
Taiteellisen johtajan tärpit:
Musiikkivideonäytökset:
- Jean-Noël Mustonen -retrospektiivi, 24.8. kello 15, Valvesali: Mustonen esittelee töitään vuosien varrelta sekä valottaa yleisölle kuvaajan roolia musiikkivideossa.
- Pehmee-kollektiivi: Kuka on musavideomisu? 24.8. kello 18, Valvesali: Erikoisnäytös pureutuu ruskeiden ja marginalisoitujen kehojen asemaan musiikkivideoissa.
Elokuvat, kulttuuritalo Valveen Studio:
- Ääni ja (elämän) liike – Kotimaista lyhytelokuvaa 23.8. kello 18, 25.8. kello 14: ”Kotimaisissa lyhytelokuvaklassikoissa on kiinnostavaa katsoa niiden ohjaajien tyyliä, jotka ovat nyt siirtyneet pidempään elokuvaan. ”
- Beats 23.8. kello 20, 25.8. kello 16: toukokuussa ensi-iltansa saanut Beats valottaa 90-luvun rave- ja konemusiikkikulttuuria reivit kieltävän lain puristuksessa. ”Elokuvaa ei ole esitetty aiemmin Suomessa.”
- M 24.8. kello 19: ”Anna Erikssonin elokuvaa ei ole paljon Oulussa esitetty.”
Anna-Mari Nousiainen
- Syntynyt vuonna 1991
- Nomadi, asuu monessa paikassa töiden mukaan mm. Helsingissä ja Oulussa
- Koulutukseltaan medianomi, erikoistuminen kuvaukseen
- Videotaiteilija, elokuvatyöntekijä ja Oulun Musiikkivideofestivaalin taiteellinen johtaja
- Haave: Saada pieni mökki tai hirsitalo ja päästä Hailuotoon residenssiin