Uutiset

Mitä on nu metal?

"Oulun musiikkivideofestivaaleilla nähtävä NOLO METAL / NU METAL -näytös sai ideansa festivaalin tämän vuoden teemasta, joka on nolo. ‘90-luvulla muun muassa rap metallin ja grungen risteytymässä syntynyt nimike toimi sateenvarjoterminä lukuisille vuosituhannen vaihteessa pinnalle nousseille metallibändeille, kuten Korn, Slipknot ja Limp Bizkit.", kertoo näytöksen kuratoinut musiikkitoimittaja Raine Laaksonen.

"Yhdistäviä tekijöitä tyylissä olivat esimerkiksi suoraviivaiset ja raskaat riffit, hiphopista napatut räppäys ja DJ’den käyttö sekä vanhempaa metallimusiikkia melodisemmat laulut. Pilkalliseksi tarkoitetun nimityksen alle on niputettu paljon eri tyylistä metallia tehneitä bändejä, joista monet ovat halunneet irtaantua termistä.

Vuosituhannen alun jälkeen genre hiipui pois valtavirrasta, mutta viime vuosina se on hiljalleen noussut moninaisista syistä jälleen esille. Monet aikakauden menestyneimmistä bändeistä omaavat edelleen suuren fanipohjan ja kiertävät Suomessakin festarien päälavoja.

Perinteistä nu metalia tekevien Tetrarchin tapaisten uusien bändien lisäksi Poppyn kaltaiset uudet artistit ovat yhdistelleet genren tyyliä popimpaan tuotantoonsa, joka on myös nostanut genreä musiikkimedioissa jälleen esille. Suomessa näkyvin esimerkki nu metalin paluusta on Euroviisuissa menestynyt Blind Channel, jonka kisabiisiä Dark Side verrattiin paljon muun muassa Linkin Parkiin. Bändi itse kutsuu musiikkiaan monimuotoisemmaksi hyperpopiksi, mutta osasyynä voi hyvin olla myös genren sisäistämä nolous.

Nu metalia vihattiin aikanaan suuresti niin musiikillisen tyylin, muodin kuin lyriikoidenkin vuoksi. Se on heijastuma aikakaudelta, jolloin kaiken piti olla extremeä ja coolia. Monille se oli jo silloin noloa ja kuten mikä tahansa ilmiö jälkikäteen tarkasteltuna, nyt se vasta onkin. OMVF:n näytöksessä tähän nolouteen palataan häpeilemättä, ehkä jopa romantisoidusti kaivaten."

 

Oulun Musiikkivideofestivaaleista nautitaan tänä vuonna jälleen fyysisenä tapahtumana ja festivaalin ohjelmisto on nyt kokonaisuudessaan julkaistu. Oulun Musiikkivideofestivaaleja vietetään 26.–29. elokuuta osana Oulun juhlaviikkoja.

Lisätietoja osoitteesta https://www.omvf.net


Lisää ajankohtaista

chevron-down