Uutiset

MIRIAM-teatteriesitys tutkii selviytymiskeinoja muutoksen keskellä

Erityisesti monitaiteellisista teoksista ja monikielisestä lastenteatterista tunnettu teatteri Quo Vadis liittyy Oulun juhlaviikkojen Ekstra-ohjelmistoon teatteriesityksellään MIRIAM.

MIRIAM tutkii muutoksen kourissa kamppailevien ihmisten erilaisia selviytymis- ja sopeutumiskeinoja. MIRIAM kurkottaa teatterin keinoin yli sukupolvien, kansallisuuksien ja maantieteellisten rajojen. Esityksen tarinat on henkilökohtaisissa tapaamisissa kerrottu ja luovutettu esityskäyttöön. Kertojat ovat eri ikäisiä maahan- ja maastamuuttajia sekä hoivakotien kantasuomalaisia.

Muuttuneessa maailmantilanteessa pakomatkat ja selviytymistarinat resonoivat eri lailla kuin ennen. Ihan tavalliset ihmiset joutuvat tilanteeseen, jossa on selvittävä. Kaiken keskellä heille tapahtuu elämässään inhimillisiä asioita. Rakkaus, avioliitto, lapsen syntymä, sairastuminen tai petetyksi tuleminen koskettavat yksilöä tunnetasolla yhtä lailla, vaikka elämän puitteet olisivat hyvin erilaiset.

Erilaiset luonteenlaadut, yllättävä sinnikkyys tai uskomaton joustamiskyky voivat olla elämän käännekohdissa suuntaa määrääviä. Mikä on se kannustin, joka saa puskemaan läpi harmaan kiven tai rikkomaan lasikatot? Onko se toivo? Vai pakko? Vai kenties molemmat yhtä aikaa?

Tarinoiden keruun ja käsikirjoituksen työryhmän improvisoinnin pohjalta on tehnyt Annina Rokka. Lähtökohtana on käytetty Miida Sammalen novellia Miriam, sinä puhut satuja. Esityksen on ohjannut Mikko Korsulainen. Lavastus, puvustus ja graafinen suunnittelu on Hanna Holopaisen käsialaa. Puvustuksen on toteuttanut Olli Niemi. Valoista, äänistä ja teknisestä toteutuksesta vastaa Otto Joki. Lavalla nähdään koreografi/tanssija Mia Lappalainen, säveltäjä /muusikko Mika Kolehmainen ja näyttelijä Annina Rokka.

Esitystä valmistelevassa projektissa on pidetty työpajoja, muistelukerhoja ja henkilöhaastatteluja. Työryhmä on pyrkinyt vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja osallisuutta eri yhteisöissä.

Yhteistyökumppaneita ovat Vanhempien Akatemia®, Oulun kaupungin ikäihmisten palvelut ja ympärivuorokautiset palvelut sekä Caritas Palvelut Oy. Esitystä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Alli Paasikiven säätiö ja Teatteri Quo Vadis.

Lisätietoja esityksestä ja näytösajat: Ekstrat


Lisää ajankohtaista

chevron-down