Uutiset

Mikä ihmeen OMVF? - Ensikertalaisen selviytymisopas Oulun musiikkivideofestivaaleille

Jo kolmikymppisiään viettävä Oulun musiikkivideofestivaali pitää sisällään monipuolisen kattauksen musiikin, musiikkivideon ja populaarikulttuurin ympärillä. 24.-27. elokuuta järjestettävä OMVF tarjoaa tänäkin vuonna musiikkivideonäytöksiä täynnä tuoreita kotimaisia sekä eri henkilöiden kuratoimia musiikkivideokokonaisuuksia. Videoiden lisäksi jatkoklubeilla kuullaan monipuolinen valikoima elävää musiikkia meiltä ja maailmalta.

Mitkä ihmeen musiikkivideonäytökset?


OMVF järjestää vuosittain musiikkivideokilpailun, johon musiikkivideoiden tekijät ovat saaneet lähettää omat tuotoksensa. Kilpailuun lähetetyt videot on jaettu esiraadituksessa kilpailunäytöksiin ja katselmusnäytöksiin. Kilpailunäytökset jaetaan temaattisiin kokonaisuuksiin ja kaikki videot esitetään festivaaleilla ilmaiseksi.

Kotimaisen kilpailun videot on lajiteltu tänä vuonna muistellen perustamisvuotta 1994. Taiteellinen johtaja Ansku Nousiainen avaa vuoden näytösjakoa seuraavasti: "Festivaalihistoriaa kunnioittaakseni tämän vuoden kilpavideot on jaoteltu minkäs muunkaan kuin ensimmäisen festivaalivuoden Suomen singlelistan top 10:iä mukaillen! Luvassa siis uusia kotimaisia (musavideo)hittejä, ripauksella vuotta 1994!"

Kilpasarjassa loistaneet videot palkitaan Pumpeligaalassa musavideofestivaaliviikon lauantaina. Pumpeligaala on perinteisesti omanlaisensa kokemus, jonka ohjelmaa ja teemaa ei paljasteta ennakkoon. Gaalan liput myydään lähes aina loppuun jo ennakkoon, kannattaa siis olla 1.8. hereillä lipunoston suhteen!

Kaikki videot nähdään festareilla ilmaiseksi valkokankaalta – kilpavideot Kulttuuritalo Valveella ja katselmusvideot Mallassaunalla Pikisaaressa. Nämä näytökset löytyvät aikatauluista ja ohjelmista nimillä Kotimainen kilpailu ja Kotimainen katselmus. Tästäpä tärppi kotimaisen musiikkivideon uusimpien tuulien haltuunottoon.

Festivaaleilla järjestetään myös kuratoituja musiikkivideonäytöksiä. Carte Blanche - näytöksissä näytöksen kuratoineet saavat esitellä suosikkejaan, tiettyjen teemojen ympärillä olevissa näytöksissä keskitytään tiettyyn aiheeseen ja Master Class sekä retrospektiivi -näytöksissä tekijät avaavat uriaan musiikkivideon parissa tai selittävät metodejaan. Festivaalin päätössunnuntain kruunaa tälläkin (jo kahdettatoista!) kertaa, Veli Kauppisen kuratoima Velinen sunnuntai. Tämän vuoden erikoisuutena mainittakoon ensimmäistä kertaa järjestettävä Musavideosauna. Kaikkien aikojen parhaiksi kotimaisiksi musavideoiksi vuosien 1994–2022 välillä valitut videot pyöritetään Audiokaupan saunan äänentoistojärjestelmän ja näytön kautta tässä ainutlaatuisessa tilaisuudessa.

Musiikkivideon juhla on paljon muutakin kuin pelkkää videoa


Musiikkivideofestivaalien ohjelmistosta löytyy myös musiikkia käsitteleviä elokuvia ja dokumentteja. Tänä vuonna elokuvat näytetään Valvesalissa, Elokuvateatteri Studiolla ja pienemmät näytökset Real Deal -skeittiliikkeessä sekä Kulttuurilaboratioriossa.

Elävän musiikin ystäville on tarjolla festivaalipäivät päättävät jatkoklubit Mallassaunalla ja 45 Specialissa. 45:ssa pyörii festivaalin ajan myös musiikkivideojukeboxi, josta on mahdollista käydä toivomassa omia musiikkivideosuosikkejaan valkokankaalle OMVF:n arkistosta.

Elokuun ajan Kulttuuritalo Valven Valvegalleriassa on nähtävillä festivaalin taiteellisen johtajan, Ansku Nousiaisen, kuratoima Käännekohta-nykytaidenäyttely. Näyttelystä löytyy 11 taiteilijan teoksia, jotka pureutuvat identiteettiin, itseksi kasvamiseen ja queer-teemoihin.

Musiikkivideofestivaalien ajan Kulttuuritalo Valven Paljetti-ravintolan valtaa Silakkalounge, jossa paikalliset KRO-nettiradion DJ:t soittavat musiikkia, jonka tahtiin orientoitua näytöksiin tai muuten vain nautiskella tunnelmasta.

Elokuun viimeinen viikko on siis täynnä elämyksiä musiikin ystäville. Suosittelemme tutustumaan tarjontaan tarkemmin Oulun musiikkivideofestivaalien verkkosivuilta tai juhlaviikkojen ohjelmalistauksesta!


Lisää ajankohtaista

chevron-down