Uutiset

Maailman pelastavan ideakisan voitto haukiputaalaiselle hävikkiruokasovellukselle

Rotuaarilla kisattiin perjantaina 24.8. Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumissa maailman pelastavien ideoiden parhaimmuudesta. Voiton kisassa vei idea Last call -sovelluksesta, joka mahdollistaa vanhaksi menevien elintarvikkeiden hyödyntämisen viimeisessä vaiheessa ennen hävittämistä. Sovellus tarjoaa viimeisen mahdollisuuden tehdä liiketoimintaa niin kutsuttujen punaisten hintalappujen tuotteilla.

Voittoidean takana olivat Miika Siironen, Ella Kakko ja Inka Holma Haukiputaan lukiosta. Haukiputaan lukiossa vietetään Kestävän kehityksen ja kiertotalouden teemavuotta tarkoituksena herätellä ja valistaa nuoria ilmastonmuutoksesta, sen hidastamisesta ja siihen sopeutumisesta.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Mikko Veijola ideallaan ilma-autosta. Kyseessä on applikaatio, jossa sovitaan kimppakyydeistä. Näin helpotetaan esimerkiksi työmatkailijoita, jotka kulkevat samaa reittiä. Raha liikkuisi sovelluksen kautta tehden siitä helppoa ja turvallista. Näin tarve kakkosautolle pienenisi vähentäen yksityisautoilua.

Kolmanneksi tuli Päiväkoti Piilometsä. Idea oli tuottaa Ekolatoja lähimetsän puista ja lisätä niihin tölkkiaurinkokennolämmitys. Päiväkodin pihalla on tällainen Ekolato, johon aurinkokennoa aletaan pian testaamaan. Itse lato valmistui toukokuussa ja siellä nukutaan nyt päiväunet. Ilmojen viiletessä siellä voi pitää askartelu- ja musiikkituokioita. Idea vähentäisi tarvetta pitkiin kuljetusmatkoihin tavaran kuljettamisessa. Lisäksi ilmasto kiittää aurinkoenergian hyödyntämisestä ja käsittelyaineiden vähenemisestä.

Yhteensä ideoita kilpailuun lähetettiin 23 ja finaaliin pääsi 7 ideaa.

Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun juhlaviikot järjestivät 24. elokuuta kello 15–18 Oulussa Rotuaarin aukiolla Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin. Symposiumin ideakisassa etsittiin parhaita ideoita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Osallistujalla oli kolme minuuttia aikaa vakuuttaa asiantunteva tuomaristo idean toimivuudesta. Idea voi olla uusi toimintatapa, niksi, keksintö, jne. Kilpailuun voi siis osallistua ideoilla, jotka toimivat ilmastonmuutosta vastaan, niissä on uusi oivallus, ne ovat toteuttamiskelpoisia ja niillä on vaikutusta.

Tuomaristossa olivat kulttuuripersoona ja BusinessOulun luovien alojen asiantuntija Petri Sirviö sekä yhteisön, liiketoiminnan kehittäjä Niina Karvinen Business Kitcheniltä sekä Oulun kaupungin ilmastoasiantuntija Maarit Talvitie. Voittaja sai raadin asiantuntemuksen lisäksi 1000 euron palkinnon idean jatkokehittämiseen. Toiseksi tullut palkittiin 300 eurolla ja kolmas 100 eurolla. Palkitsijana toimi Sitra. Kisan juonsi Simo Kekäläinen Business Kitcheniltä.

Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumi järjestettiin ensimmäistä kertaa Ilmakitaransoiton MM-finaalia edeltävänä tapahtumana. Tilaisuuden avannutta asiantuntijakeskustelua ja ideakisaa seurasi Rotuaarin aukiolla yhteensä noin 500 kävijää. Tapahtumasta on tarkoitus jatkossa tehdä kansainvälistä kiinnostusta herättävä suuri kansanjuhla. Yhteistyökumppaneita ensimmäisessä symposiumissa olivat Oulun Energia, Oulun Innovaatioallianssi ja Sitra.


Lisää ajankohtaista

chevron-down