Luvassa kakaroita ja kerubeita
”Oulunsalo Soissa on tarkoitus nauttia musiikin vaikutuksista, sen synnyttämästä lapsellisesta ilosta ja euforisesta, taivaisiin kurottuvasta syvyydestä”, kertoo taiteellinen johtaja Virpi Räisänen. ”Ohjelma on koottu houkuttelemaan sisäinen lapsi esiin sekä soittajista että yleisöstä. Taiteen ei tarvitse olla niin vakavaa, vaikka sitä tehdään huipputasolla ja laadukkaasti. Muusikotkin irrottelevat välillä, onhan luovuus on taivaallista leikkiä. Felix Mendelssohn sävelsi ensimmäisen pianokonserttonsa vain 13-vuotiaana. Esimerkiksi tämä teos on mukana Kakarat ja kerubit -avajaiskonsertissamme.”
Eurooppalaisia tähtimuusikoita
Kamarimusiikkifestivaalin yksi huippunimi on Lontoon sinfoniaorkesterin konserttimestari, Serbiassa vuonna 1968 syntynyt viulisti Gordan Nikolić, joka on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista viulisteista. Vuonna 1997 Nikolić pyydettiin konserttimestariksi Lontooseen hänen voitettuaan useita palkintoja ja työskenneltyään ympäri Eurooppaa mm. Lausannen kamariorkesterin ja Euroopan kamariorkesterin konserttimestarina. Sen jälkeen hän on esiintynyt lukuisten merkittävien orkestereiden solistina.
Solistin ja konserttimestarin töiden ohella Nikolić on opettanut vuodesta 2000 lähtien Lontoon kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa, jossa hänellä on jousiyhtyesoiton professuuri. Hän on myös Alankomaiden kamariorkesterin taiteellinen johtaja ja konserttimestari vuodesta 2004 lähtien. Nikolić esiintyy Oulunsalo Soi -festivaalilla useaan otteeseen soittaen mm. intiimissä kotikonsertissa J. S. Bachin sooloviulupartita d-mollin.
Toinen huippunimi on alankomaalainen kontratenori Maarten Engeltjes, joka edustaa sukunimensä mukaisesti taivaallista ääntä eli pikkuenkeleitä. Nuori ja kysytty, harvinaisen äänen omaava kontratenori on tehnyt Euroopassa uraa jo lähes kymmenen vuoden ajan, ja hänen opettajinaan toimivat maailmanlaajuisesti tunnetut barokkimusiikin mestarit, saksalainen kontratenori Andreas Scholl sekä tämän opettaja, amerikkalainen tenori Richard Levitt.
Valmistuttuaan Haagin kuninkaallisesta konservatoriosta vuonna 2007 Engeltjes julkaisi debyyttialbuminsa, josta tuli sen vuoden Hollannin myydyin klassisen musiikin levy. Sittemmin hän on myös levyttänyt J. S. Bachin teoksia ja esiintynyt näyttämöllä sekä uuden että vanhan musiikin parissa. Vuonna 2009 Engeltjesillä oli kunnia laulaa Belgian kuningas Albertin kutsumana Brysselin kuninkaanlinnassa, ja tänä vuonna hän esiintyi myös Hollannin kuningatar Beatrixin kutsusta.
Nikolićin ja Engeltjesin lisäksi festivaalilla kuullaan ranskalaista pianistia Raphaël Drouinia (s. 1977). Drouin on hyvin kysytty kamarimuusikko, jonka erikoispiirteisiin kuuluu ohjelmiston soittaminen ulkoa ilman nuotteja. Kamarimusiikkikumppaneinaan hänellä on ollut Euroopan huippunimiä, kuten kapellimestari Jean-Jacques Kantorow ja Kuhmon kamarimusiikin taiteellinen johtaja, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn. Drouinia voi kuulla avajaiskonsertin lisäksi Hailuodon kirkossa sekä hänen ja Gordan Nikolićin yhteisessä resitaalissa 5.8. Oulun kaupungintalon juhlasalissa.
Vanhoja tuttuja ja kovia kotimaisia
Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlien residenssiyhtyeenä jatkavalla Jousia Ensemblella on vahva pohjoissuomalainen ja oululainen pohja. Nuoren polven kamarimusiikkiyhtye on muodostunut uudenlaiseksi muusikkoryhmäksi, jonka “sointikulttuuri, sielukkuus, virtuoosisuus ja projektien rohkeus kumpuavat yhteisvastuusta”, kuten Helsingin Sanomain kriitikko Jukka Isopuro on todennut. Festivaalilla ensemble soittaa sekä täydessä kokoonpanossaan että kvartettina ja kvintettinä. Jousia Ensemblea, Nikolićia, Engeltjesiä ja Drouiniä on mahdollista kuulla festivaalin avajaiskonsertissa Oulun tuomiokirkossa perjantaina 2. elokuuta.
Festivaalille saapuu myös viime vuodelta tuttu norjalainen cembalotaiteilija Knut Johannessen, joka valloitti yleisön mutkattomalla karismallaan. Tänä vuonna hän esiintyy yhdessä Engeltjesin, Nikolićin ja Jousia Ensemblen kanssa Lumijoen kirkossa, jossa kuullaan Dimitri Shostakovitsin, Antonio Vivaldin, Karl Hartmannin ja Béla Bartókin musiikkia.
Maailmalla mainetta kerännyt, nykysäveltäjien kanssa hedelmällistä yhteistyötä tehnyt kitaristi Ismo Eskelinen esiintyy kolmessa konsertissa. Vastikään Bach-levyn julkaisseen Eskelisen seuraan liittyy Hailuodossa kaksi muuta Bachin erikoismiestä: kontratenori Maarten Engeltjes ja cembalisti Knut Johannessen. Toisessa konsertissa Eskelisen kumppaniksi liittyvät mezzosopraano Virpi Räisänen sekä tähtitanssija Minna Tervamäki. Heidän yhteinen Luovuuden ruumiinavaus -esityksensä purkaa taiteilijan luomisprosessia ja koreografian syntyä. Harvinaislaatuinen projekti esitetään Vilho Lampi -museossa Limingassa sunnuntaina.
Tänä kesänä luvassa on yksi kantaesitys osana festivaalin päättävää perhekonserttia. Kiiminkiläislähtöinen säveltäjä Ilmari Mäenpää on säveltänyt teoksen mezzosopraanolle ja jousikvintetille. Pohjankartanon salin lavalla kuullaan myös nuoria lahjakkaita muusikoita Oulun seudun musiikkiopistoista sekä Talent-kilpailusta tuttua runonlausujaa Daniel Helakorpea. Konserttia värittävät oululaisen kuvataiteilijan Hanna Schroderuksen teokset, ja onpa mukana myös Stella-klovni.
Väripilkkuja
Alankomaista saapuva kuusihenkinen Sterk!-yhtye tarjoaa rytmimusiikin virtoja napattavaksi Rotuaarilla heti torstai-iltana. Lavalle nousee myös muutama klassinen vierailija. Sterk! päättää jo perinteeksi muodostuneen Hailuoto-päivän lauantai-illan keikallaan Rantasumpun leirintäalueella. Yli-Iin Kierikkikeskuksessa järjestetään iltakonsertti 5. elokuuta, jolloin festivaalin muusikot pääsevät irti. Luvassa on kevyttä virtuositeettia ja lapsellisen ilon pyörteitä.
Oulunsalo Soi – Oulun seudun XVI musiikkijuhlien vuoden kuvataiteilija on valokuvaaja Mari Hokkanen. Hokkasen teoksia voi nähdä Oulunsalossa järjestettävässä näyttelyssä, mutta myös osana festivaalin visuaalista ilmettä. Ne sopivat vinksahtaneine kukkineen ja lapsellisine väreineen tämän vuoden teemaan, joka rakentuu taivaallisuuden ja lapsellisuuden välille. Näyttely järjestetään yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.
Oulunsalo soi – Oulun seudun XVI musiikkijuhlat järjestetään 1.–6. elokuuta. Konserttipaikkoja on tänä vuonna Oulussa, Oulunsalossa, Hailuodossa, Lumijoella, Limingassa ja Yli-Iissä. Festivaalin liput tulevat myyntiin toukokuussa ja ohjelma löytyy osoitteesta www.oulunsalosoi.fi.
Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti ja festivaalin kannatusyhdistyksenä toimiva OuMuska ry.