Uutiset

Lue lisää kuvataiteilija Kati Leinosesta

Kati Leinonen on Oulunsalo Soi – Oulun seudun XV musiikkijuhlien vuoden 2012 kuvataiteilija Leinosen työt ovat esillä Oulunsalon kirjaston näyttelytilassa 2.-31.8. sekä useimmissa Oulunsalo Soin konserteissa.

 

Festivaalin Vuoden kuvataiteilija 2012 -näyttelykokonaisuuteen on valittu Kati Leinosen märkälevytekniikalla kuvaamia muotokuvia. Leinosen töissä esiintyy monille tuttuja, kansallisia ja oululaisia hahmoja. Kati Leinosen muotokuvissa vanhan tekniikan edellyttämä taitava käsityö näkyy kuvien unenomaisuutena ja haurautena. Muotokuvat ovat ajattomia ikään kuin toisesta todellisuudesta. Märkälevytekniikan ja vanhanaikaisen palkkikameran avulla Leinonen kokee pääsevänsä lähemmäs kuvattaviaan.

 

Märkälevytekniikka tavoittaa kuvattavan syvemmän olemuksen

Vuoden 2011 Fotofinlandia-kilpailun finalisti Kati Leinonen käyttää töissään harvinaista, vanhaa märkälevytekniikka 1800-luvulta. Leinonen käyttää kuvapintana lasi- tai metallilevyä, jonka hän puhdistaa, käsittelee kollodionilla ja herkistää hopeanitraatilla juuri ennen valotusta. Kohde joutuu keskittymään ja istumaan paikoillaan hievahtamatta useita kymmenten sekuntien, jopa minuuttien ajan. Pitkän valotusajan vuoksi kuvaustilanne on erityinen. Tämä riisuu opitut maneerit ja siksi märkälevykuva usein tavoittaa ihmisestä jotain pintaa syvemmältä. Leinonen kehittää levyt pimiössä välittömästi kuvauksen jälkeen levyjen vielä ollessa märkiä.

 

Vaikka tekniikka ja vanhanaikainen kalusto ovat olennainen osa Kati Leinosen valokuvateoksia ovat valokuvat myös sisällöllisesti moniulotteisia ja niistä on löydettävissä historiallisia, kulttuurillisia sekä uskonnollisia viitteitä. Kaksiosaisessa näyttelysarjassa ”Elämät” teemana on vanheneminen ja elämän rajallisuus sekä ihmisen identiteetti. Vanhusten muotokuvat kritisoivat hienovaraisesti nuoruutta ja kauneutta ihannoivaa kulutusyhteiskuntaa, jossa ei arvosteta vanhuutta ja vanhuuden haurautta, joka on Leinosen mielestä fundamentaalinen osa ihmisyyttä. Miesten muotokuvasarjassa teemana on identiteetti ja yksilön minäkuvaan liittyvät persoonallisuuden sisäiset ulottuvuudet, jotka märkälevykuva paljastaa. Taitavaa käsityötä ja pitkäkestoista hidasta työskentelytempoa vaativa menetelmä voidaan myös tulkita vastareaktiona digivalokuvauksen nopeuteen, monistettavuuteen ja muokattavuuteen: paluuna valokuvan historiallisiin alkuvaiheisiin, ehkä jopa valokuvan olemuksen juurille.

 

Valokuvataiteilijat mukana musiikkijuhlilla

Kati Leinonen (s.1974) valmistui London College of Printingistä (nykyinen University of the Arts London) vuonna 1999 ja on sen jälkeen toiminut mainos- ja lehtikuvaajana. Vuonna 2008 hän teki opintomatkan Yhdysvaltoihin Rochesteriin, jossa perehtyi märkälevytekniikkaan France Scully-Ostermanin ohjauksessa. Hän on siitä lähtien toteuttanut omia taideprojektejaan tällä tekniikalla. Hän edusti Suomen mainosvalokuvaajia Fotofinlandia 2011 -kilpailussa kuvasarjoilla Still Men ja Elämät. Kati Leinosen märkälevykuvia on aiemmin ollut esillä mm. Pohjoisen valokuvakeskuksen Kummigalleriassa sekä Galleria Hippolytessä Helsingissä 2011.

 

Pohjoisen valokuvakeskuksen ja Oulunsalo soi – Oulun seudun musiikkijuhlien yhteistyö Vuoden kuvataiteilijan puitteissa käynnistyi vuonna 2008. Tuolloin järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden kuvataiteilijaksi valitun valokuvataiteilija Susanna Majurin näyttely. Vuoden 2009 kuvataiteilija oli Joonas Brandt, v. 2010 Jaakko Heikkilä ja v. 2011 Sami Parkkinen.

 

Oulunsalo soi - Oulun seudun XV musiikkijuhlat järjestetään 3.-7. elokuuta Oulun seudulla. Festivaalin uusi taiteellinen johtaja on mezzosopraano Virpi Räisänen. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti.

 

www.katileinonen.com, www.oulunsalosoi.fi


Lisää ajankohtaista

chevron-down