Uutiset

Laulaja-lauluntekijä – kertaa kaksi

Dimitra Salo (vas.) ja Heta Keskinarkaus kokevat Oulussa esiintymisen kotikenttäeduksi. (Kuva: Liisa Haapanen)

 

 

Kulttuurin riemujuhlaa ylistävän elokuun Oulun keskustassa käynnisti jazz. Vuotuinen Elojazz-festivaali tarjosi pohjoisen kesälle kansainvälisten huippunimien lisäksi myös nuorta osaamista kotopuolesta, kun Tervasoihdun patiolla esiintyi perjantaina Nina Simonea koveroiva ‘Nuff Said ja lauantaina Saima Harmajan runoja ylistävä Uinuva. Nuorten kokoonpanojen solistit, 'Nuff Saidin Dimitra Salo ja Uinuvan Heta Keskinarkaus, vetivät hetkeksi pation täyteen aplodeeraavaa jazz-kansaa. Harva ohikulkijakaan kykeni olemaan pysähtymättä kuuntelemaan torin täyttävää musisointia.

 

Pelkästään esiintymiset Elojazzeilla ja intohimo musiikkiin eivät ole ainoat neitejä yhdistävä tekijä. Hiljattain pop & jazz konservatorioista, Torniosta ja Helsingistä, valmistuneet Dimitra ja Heta ovat ystävyksinä tukeneet toistensa uraa laulaja-lauluntekijöinä. Niin Dimitralle kuin Hetallekin oli henkisesti valtava askel muusikoina rakentaa opinnäytetyönsä omien sävellyksien ja sanoitusten varaan.

– Keskustelimme jatkuvasti Dimitran kanssa Facebookissa ja kannustimme toisiamme. Vaikka olin täysin varma, että Dimitran tulisi koota opinnäytetyönsä omista kappaleistaan, epäröin silti omista sävellyksistä koostuvan opinnäytetyön tekemistä. Yhteiset keskustelut kuitenkin auttoivat minut toteuttamaan konsertin omalla musiikillani, Heta muistelee hymyillen Dimitran suuntaan.

 

Niin syntyivät Dimi ja Uinuva.

 

Ideoita kirjahyllystä ja vääryyksistä

 

Dimi-sanoitukset kumpuavat muusikon itsensä hämärämmältä puolelta pumpulisten unelmien sijaan. Dimitra kuvaa biisintekoprosessin repivän sielun auki ja sitovan muusikon elämään sisällä biiseissään. Vaati roimasti rohkeutta luoda jotain, johon kasaa oman ja läheistensä elämän vääryyksiä. Voimaa Dimitra löysi myös ympärilleen kokoamastaan bändistä, tai "pojista" kuten hän itse asian ilmaisee. Erityisesti kitaravirtuoosi Jesse Heikkisen vahva soitto sooloineen nostaa Dimin esiintymistä vielä asteen korkeammalle. Dimiä voikin livenä kuulla myös Dimitran ja Jessen muodostamana duona.

 

Eikä sävellystyö ollut Hetallekaan helppoa. Tuttavan kotoa vanhasta kirjahyllystä löytyneen Saima Harmajan Huhtikuu-runokirjan kautta Harmajan päiväkirjoihinkin uppoutunut Heta oli hukkua 80 vuotta sitten eläneen nuoren naisen maailmaan. Harmajan ulkopuolisuuden- ja tuskantuntoja hehkuvan proosan Heta kokee uskomattoman läheiseksi ja koskettavaksi. Harmajan vastoinkäymiset ja tuntemukset antoivat Hetalle rohkeutta käsitellä myös omia tunteitaan luoden uskoa häneen itseensä taiteilijana. Niin Uinuvan ensimmäinen konsertti sai päivän valonsa viime huhtikuussa, Harmajan kuolinviikolla.

 

Nyt elokuussa nuoret naiset valloittavat Oulun pimeneviä iltoja molemmat kahteen otteeseen, Elojazzin lisäksi Muusajuhlilla. Oulussa nuoruutensa elänyt, nykyisin helsinkiläistynyt Heta kokee suureksi kunniaksi keikkailla kotikaupungissaan, paikalle kun pääsevät kotiseudun ystävät ja perhe.

– Oulu on antanut selkärankaa keikkailulle. Tämä on tällainen tukikohta, teinivuosinaan Oulussa asunut ja hiljattain paluumuuttanut Dimitra kuvaa suhdettaan kaupunkiin.

Toisin kuin Elojazzeilla, Muusajuhlilla kuullaan Dimitran omaa sieluntuotosta, Dimiä, duona. Uinuvaa taas pääse kuuntelemaan ikiomaan konserttiinsa, kun Heta päästää Harmajan runot oikeuksiinsa Oulun kaupunginteatterin Teatteriravintolassa.

 

 

Muusajuhlilla

 

Uinuva

www.facebook.com/Uinuva

18.8 klo 17

Teatteriravintola Toinen Kerros, Kaarlenväylä 2, Oulu

Liput 10 € ovelta ja ennakkoon Ravintola Rauhalasta

 

Dimi-duo

www.dimi.fi

18.8 klo 18

Ravintola Tervasoihtu, Aitta 24, Kauppatori, Oulu

Vapaa pääsy

 


Lisää ajankohtaista

chevron-down