Uutiset

Kuumaa kaaosta Oulun Musiikkivideofestivaaleilla

Maailman vanhin musiikkivideofestivaali Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään jo 26. kertaa. Äänen ja kuvan liitto syöksyy tänä vuonna kuumaan kaaokseen, kun teemana on Hot Mess.

Taiteellinen johtaja Anna-Mari Nousiainen kertoo ohjelmistosta seuraavasti:

“Tänä vuonna festivaalien teemana on Hot Mess. Urban Dictionary määrittelee termin näin: “Hot mess” – kun jokin näyttää olevan totaalinen sekasotku, mutta onnistuu silti säilyttämään viehätysvoimansa tai kauneutensa. Ohjelmisto sukeltaa tutkimaan kaaosta, representaatioita ja digitaalisuutta. Festivaaleilla nähdään musiikkivideiden lisäksi laaja kattaus liikkuvaa kuvaa – luvassa on videotaidetta, elokuvia ja VJ-sisältöä.”

Kansainvälisiä vieraita, keskusteluja ja formaattien venyttämistä

Etelänaapuristamme Virosta maailmalle lähtenyt Anna-Lisa Himma tulee esittelemään töitään ja työprosessiaan master class -näytöksessä. Hän toimii myös yhtenä kotimaisen kilpailun tuomareista.Himma tunnetaan ainutlaatuisilla videoillaan huomiota herättäneen Tommy Cashin ohjaajaparina. Kansainvälistä vierailijapuolta edustaa myös Clément Chasseray Pariisista. Chasseray on jälkituotantoguru, joka on työskennellyt kymmeniä miljoonia katselukertoja keränneiden ranskalaisten musiikkivideoiden parissa; festivaalivieraat pääsevätkin nauttimaan hänen tarjoamastaan workshopista.

Tänä vuonna musiikkivideoista keskustellaan myös ruskeuden ja marginalisoitujen kehojen kautta. Caroline Suinner & Meriam Trabelsi (Ruskeat tytöt, Pehmee-kollektiivi) kuratoivat musiikkivideonäytöksen ja johdattavat yleisön keskusteluun aiheesta.

Festivaalien yhteydessä nähdään myös taiteellisen johtajan kuratoima taidenäyttely, joka jatkaa vuoden 2019 teemaa Hot Mess. Näyttely keskittyy mediataiteeseen sekä teknologiaa käyttäviin veistoksiin. Näyttelyn taiteilijat käsittelevät teoksissaan somea, digitaalisen maailman rajapintoja, kehonkuvaa ja pop-kulttuuria. Teokset rönsyävät ulos seiniltä ja kehyksistä. Runsaslukuinen taiteilijajoukko koostuu tuoreista tekijöistä, joita ovat mm. Emma Ainala, Hemuloordi ja Munalissu.

Hulluja matkoja ja ihmisyyden pohdintaa

Tänä vuonna festivaaleilla nähdään muun muassa elokuvat Beats ja French Kiss Goes to Oulu. Black Mirror -sarjan parissa kunnostautuneen Brian Welshin ohjaama ja Steven Soderberghin tuottama Beats on musiikin vapauttavaa voimaa sekä ystävyyttä käsittelevä elokuvatapaus – huikealla soundtrackilla höystettynä! French Kiss Goes to Oulu puolestaan seuraa French Kiss -ilmakitarataiteilijan tapahtumarikasta matkaa Ranskasta Ouluun ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailuun.

Kotimaista osastoa edustavat Suomen elokuvasäätiön Otto Suurosen kuratoima lyhytelokuvanäytös Ääni ja (elämän) liikesekä VJ Indigon Avaruusromua 28 vuotta: Betonisen aikakauden muistomerkit. VJ Indigo esiintyy myös festivaalien jatkoklubilla mm. Serotin ja Draama-Helmen ohella.

Festivaalien kulmakiven eli kotimaisen musiikkivideokilpailun näytösten lisäksi festivaaleilla tarjoillaan musiikkivideoita perinteisissä Carte Blanche- ja retrospektiivinäytöksissä sekä kuratoiduissa näytöksissä.

Tapahtuman koko ohjelmisto aikatauluineen julkaistaan heinäkuun lopulla. Lipunmyynti alkaa perjantaina 2. elokuuta kulttuuritalo Valveen lippumyymälässä.


Lisää ajankohtaista

chevron-down