Uutiset

Kuningas ja kuusi vaimoa - Try Me Good King on tositarina vallasta, väkivallasta ja rakkaudesta

On vuosi 1540.

Englannin kuningas Henrik VIII on lähettänyt hovinsa taitavimman maalarin matkalle ympäri maita ja mantuja, Eurooppaankin. Maalari ei suinkaan ole työreissullaan maisemia ikuistamassa – vaan tyttöjä ja naisia, potentiaalisia vaimoja kuninkaalle.

Henrik VIII on nimittäin jälleen kerran vailla puolisoa. Kolmesta aikaisemmasta vaimosta ensimmäisestä (Katariina Aragonialaisesta) on erottu, toinen (Anna Boley) on mestautettu (Henrikin itsensä toimesta) ja kolmas (Jane Seymour) on kuollut lapsivuoteelle.

Siispä taiteilija tekee työtä käskettyä ja ikuistaa kankaalle Kleven prinsessa Annan kasvot.

Henrik ihastuu teokseen. Kun Anna sitten saapuu vihittäväksi Englantiin, on ruhtinas kuitenkin pettynyt näkemäänsä, ja avioliitto päätyy eroon jo muutaman kuukauden kuluttua.

Viidenteen vaimoonsa Katariina Howardiin kuningas on syvästi mieltynyt, mutta mestauttaa tämän lopulta uskottomuudesta. Katariina on kuollessaan vain 18 vuoden ikäinen.

Kuudes vaimo, Katariina Parr, jää Henrikin viimeiseksi. Tämä kuitenkin kenties vain siksi, että Henrik ehtii itse kuolla ensin.

Ei liene ihme, että Henrik VIII surullisenkuuluisine vaimoineen on sittemmin inspiroinut lukuisia taiteilijoita niin musiikin, kirjallisuuden kuin populaarikulttuurinkin saralla.

Heistä yksi on amerikkalainen nykysäveltäjä Libby Larsen, joka kirjoitti vuonna 2000 Henrikin vaimojen traagisista käänteistä laulusarjan ”Try Me Good King”. Tänä vuonna Englannin hurja historia saapuu myös pohjoiseen, kun Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaaleilla nähdään Larsonin teokseen pohjaava esitys.

Vahva, vaikuttava ja ajatuksia herättävä

”Try Me Good King -esitys on monitaiteinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät barokkimusiikki ja nykymusiikki, teatteri ja moderni tanssi. Työryhmän kaikki jäsenet esiintyvät lavalla monissa rooleissa: muusikot myös tanssivat ja puhuvat, näyttelijä ja tanssija musisoivat”, kuvailee teoksessa cembaloa soittava Petteri Pitko.

Larsenin laulusarja muodostaa teoksen rungon, ja musiikin kanssa dialogia käyvät 1500- ja 1600-lukujen englantilainen musiikki ja aikamme tekstit naisista ja naisen asemasta.

” Vallan ja väkivallan teemat ovat vahvasti läsnä, mutta toisena puolena on rakkaus ja kysymys anteeksiannosta. Try Me Good King -esitys on vahva, vaikuttava ja ajatuksia herättävä”, Pitko pohtii.

Alkunsa produktio sai hieman ennen koronapandemiaa, kun sopraano Pia Freund kokosi työryhmän jäsenet yhteen. Muusikot olivat jo aiemmin pohtineet teoksen kehittämistä näytelmäversioksi.

Kun pandemia sitten pysäytti kaiken, oli ideaa aikaa työstää ja jalostaa kaikessa rauhassa.

Ajankohtaista historiaa

Kohtauksia on Pitkon mukaan rakennettu työryhmän kollektiivisen ideoinnin, keskustelujen, kokeilujen ja improvisoimisen kautta. Lopputulos sopii miehen mielestä äärimmäisen hyvin myös Oulun näyttämölle:

”Esitystä voi suositella kaikille teatterista, musiikista ja tanssista kiinnostuneille kävijöille, koska nämä eri taiteenlajit yhdistyvät teoksessa hyvin ainutlaatuisella tavalla. Teoksen teemat - valta, väkivalta, rakkaus ja anteeksianto - ovat universaaleja, ja mielivaltaisen hallitsijan tarina on tänä keväänä osoittautunut enemmän kuin ajankohtaiseksi.”

Valitettavasti. Naapurimaissamme kuohuu, mutta Pitko pyrkii muistamaan, ettei kerta ole suinkaan ensimmäinen:

”Historia on peili, jonka edessä me voimme kysyä, onko mikään muuttunut vuosisatojen aikana. Vallanpitäjät ovat kaikkina aikoina tehneet hirveitä tekoja omien henkilökohtaisten päämääriensä ja vallan vuoksi. Näin oli 1500-luvun Englannissa, näin on keväällä 2022 ihan tuossa meidän naapurissamme. Tämän tosiasian edessä ei kuitenkaan tarvitse nostaa käsiä pystyyn, vaan historiasta voi oppia ennakoimaan mahdollisia kehityskulkuja”, hän pohtii.

Ehkä teatterissa käymisestä voisikin saada hyvän keinon käsitellä myös tämänhetkistä maailmantilannetta:

”Kuninkaallisetkin olivat ihmisiä, jotka elivät ja kuolivat, rakastivat, vihasivat, antoivat anteeksi. Teoksen hahmoissa me voimme nähdä itsemme ja reflektoida omaa elämäämme heidän kauttaan. Tämähän on teatterin voima: me katsomme toisten elämää nähdäksemme itsemme vähän paremmin.”

Try Me Good King osana Oulunsalo Soin ohjelmistoa sunnuntaina 14.8. kello 18 Kulttuuritalo Valveen Valvesalissa. Liput myynnissä nyt. Lue lisää Oulunsalo Soin verkkosivuilta.


Lisää ajankohtaista

chevron-down