Uutiset

Kellarissa kajahtelee sanataide

Lava on tyhjä, ja sen keskellä, etureunassa, musta mikkiteline seisoo odottavan näköisenä. On hämärää, tunnelma on seisahtunut ja sakea, mutta hyvällä tavalla. Lempeä puheensorina kohoaa ilmaan jostain tuolta salin reunoilta, jossa pyöreissä pöytäryhmissä istuu kirjava joukkio yleisöä juomiaan siemaillen, jutustellen.

Uskallatko ottaa askeleen, tarttua mikkiin ja antaa sanojen tulla?

Etenkin muualla Suomessa lavarunokulttuuri ja niin kutsutut open mic -illat ovat kukoistaneet jo pitkään, mutta Oulussa konsepti on ollut tuntemattomampi – ennen kuin nyt: Viisi kertaa järjestetty Kellari open mic -runoklubi on tullut jäädäkseen.

”Oululaiset ovat ottaneet klubit todella hyvin vastaan. Jokaisella kerralla on ollut mukavasti osallistujia, ja mikittäjiä on riittänyt. On ollut hienoa huomata, että klubille on saapunut joka kerta aivan uusia kasvoja ja lavalle uskaltautuu toistuvasti ihmisiä, jotka eivät ole ennen esittäneet runojaan ääneen”, kuvailee Laura Juntunen, toinen runoklubin perustaja-tuottajista.

Juntunen perusti  oululaisessa Snooker Timessä kerran kuussa pidettävän klubin alkuvuodesta yhdessä ystävänsä Katariina Sarjan kanssa. Kulttuuriaktiivi-kaksikon keskusteluissa kävi ilmi, että molemmat haaveilivat vastaavan kokonaisuuden perustamisesta Ouluun.

Naiset päättivät yhdistää voimansa, eikä kulunut kauaakaan, kun ensimmäinen avoimien mikkien iltama jo kokosi oululaisia sanataiteilijoita yhteen, hyvällä menestyksellä.

Sanataidetta kaikilta kaikille

Kaava on yksinkertainen, mutta (kenties juuri siksi niin) toimiva:

Jokaisen klubin aloittaa lämmittelijäesiintyjä, joka lausuu omia tekstejään. Tapahtumassa on tähän mennessä nähty paikallisia runoilijoita ja sanataiteilijoita laidasta laitaan: iltoja ovat avanneet LAJUNE, Nina Juustila-Cevirel, Eeva Maria al-Khazaali, Merituulia Aalto sekä Sonja Kaisanlahti.

Lämmittelijäesiintyjän jälkeen mikki on avoin kaikille halukkaille. Esiintymisvuorot varataan paikan päällä, eli ennakkoilmoitusta ei tarvita.

Mikäli lausuminen ei tunnu omalta jutulta tai jännittää, voi paikan päälle tulla ihan vain kuuntelemaankin – se voi itse asiassa olla hyvinkin inspiroivaa, kehottaa Juntunen:

”Jännittäminen on täysin luonnollista, ja sekin helpottaa ajan kanssa. Klubeilla on aivan ihana yleisö, joka oikeasti nauttii ja arvostaa jokaista esitystä. Itse koen myös, että tekstien ääneen esittäminen vaikuttaa myönteisesti omaan kirjoittamiseen. Jos lavalle nouseminen tuntuu vielä liian suurelta askeleelta, voi tulla vain kuuntelemaan muiden tekstejä ja nauttimaan klubien tunnelmasta. Jo se antaa valtavan paljon ja inspiroi myös omaa tekemistä!”

Klubeilla vallitsee oikeastaan vain yksi sääntö: Voimassa ovat turvallisen tilan periaatteet. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikille tulee suoda esitysrauha, ja kaikkia on kunnioitettava. Tapahtumissa ei myöskään hyväksytä minkäänlaista rasistista, syrjivää tai loukkaavaa sisältöä.

Muusajuhlille mukaan mikittämään?

Myös Oulun juhlaviikoilla on mahdollista tulla nautiskelemaan sanataiteesta tai peräti esittämään omia teoksiaan, sillä seuraava Kellari open mic järjestetään elokuussa Oulun Muusajuhlilla.

Konsepti on muuten sama tuttu, mutta Muusajuhlien kunniaksi tiedossa on yhden sijaan kaksi huikeaa lämmittelijää, turkulais-helsinkiläinen spoken word -taiteilija Emma Leppo sekä oululainen lavarunouden kaksinkertainen Suomenmestari Jouko Saksio.

Tuottaja Sarja suosittelee osallistumista lämpimästi.

”Kellarien tunnelma on aivan uniikki: open micissa ollaan todella lavarunouden ytimessä, ja vahvasti jonkin yhteisen jakamisen äärellä. Kellarista saa varmasti todella runontäyteisen startin festivaalille. Open mic -kulttuuri todella inspiroi kirjallisuuden ja taiteen pariin, ja näistä asioista on kyse myös Muusajuhlilla”, Sarja pohtii.

Mikäli Kellariin ei kuitenkaan vielä elokuussa kerkeä, ei kannata hätääntyä – klubin tulevaisuus näyttää tuottajien silmin hyvin lupaavalta:

”Klubi on yhä tuore tulokas Oulun tapahtumakentällä, mutta olemme oikein toiveikkaita Kellarin tulevaisuuden suhteen. Saimme juuri Oulun Valistustalolta apurahan klubien tuottamista varten, ja meillä onkin jo syksyksi mahtavia suunnitelmia. Tervetuloa mukaan!”

Kellari open micit järjestetään Snooker Timen alakerrassa kerran kuukaudessa. Ajankohdat julkaistaan Kellari open micin somekanavissa (Instagram, Facebook) sekä MunOulun tapahtumakalenterissa.

Oulun Muusajuhlat 16.–21.elokuuta. Muusajuhlien Kellari open mic tiistaina 16. elokuuta.

Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä Snooker Timen ja Huutomerkki ry:n kanssa.


Lisää ajankohtaista

chevron-down