Uutiset

Kamarimusiikkisafari vie pintaa syvemmälle

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali esittelee tänä vuonna täysin uuden konserttikonseptin, kamarimusiikkisafarin. Safarilla pääsee nauttimaan neljästä erilaisesta konsertista Oulun keskustan alueella tunnelmallisissa konserttipaikoissa.   

Safariemäntänä toimii palkittu toimittaja, kirjailija ja klassisen musiikin asiantuntija Minna Lindgren. Lindgren luotsaa safariseurueen konsertista toiseen taatusti viihdyttävällä tavalla. 

Hän kertoo yhdessäolon olevan kamarimusiikkisafarin ainutlaatuisena ideana. ”Siellä oikeasti vietetään aikaa yhdessä: tutustutaan musiikin tiimoilta ja keskustellaan siitä. Näin syntyy kontaktia ihmisten välillä.”   

Kamarimusiikkisafarilla syntyy välitön kontakti yleisön kesken, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan tällaisen kontaktin syntymiseen myös muusikoiden kesken. ”Safari on mielenkiintoista ohjelmaa pullollaan oleva, yleisöä osallistava tapahtuma, jossa voi kysyä ja vaihtaa mielipiteitä”, Lindgren hehkuttaa.  

Safariopas aikoo itse valmistautua safarille perehtymällä tarkasti siihen, millaista musiikkia konserteissa kuullaan. ”Mielestäni on aina oleellista tietää, mihin aikaan ja ympäristöön musiikki on syntynytse auttaa ymmärtämään, miksi se on juuri sellaista kuin se on.” 

Kamarimusiikkisafarin matka alkaa Oulun taidemuseolta, jossa esiintyvät belgialainen jousikvartetti Taurus ja kitaristi Otto Kentala. Sieltä matka jatkuu viulisti Kreeta-Maria Kentalan ja cembalisti Tea Polson polskan pyörteisiin. Tämän jälkeen musiikkitarjonnasta vastaavat Juho Punkeri ja pianisti Joonas Ahonen, jotka esittävät uuden, Veli-Matti Puumalan Oulunsalo Soille säveltämän teoksen. Safarin viimeisen konsertin puhaltaa huuliharppukvartetti Sväng. Koko safari päättyy iltanuotiolle, jossa taiteilijat ja yleisö kohtaavat rennossa kamarimusiikkijamittelun tunnelmassa. 

Festivaalin sielu syntyy yhdessäolosta 

Kokonaan uudenlaisen konserttikonseptin on kehittänyt Oulunsalo Soi -festivaalin uusi taiteellinen johtaja Kreeta-Maria Kentala. Hän kertoo safari-idean saaneen alkunsa Oulunsalo Soi -ohjelmatiimin kanssa käydyistä keskusteluista, joissa tuottajat esittelivät hänelle mahdollisia konserttipaikkoja keskustassa.   

”Siitä syntyi ajatus konserttisafarista, jossa kävellään konserttipaikasta toiseen safariemännän johdatuksella ja nautitaan musiikista, hyvästä seurasta sekä Oulun keskustan hienoista miljöistä. 

Kamarimusiikkisafarin ohella 22. Oulunsalo Soi -festivaalilla mukana on matalan kynnyksen musiikkikokemuksia, yllätyksellisiä soittajakokoonpanoja sekä myös häivähdys kansanmusiikkia. ”Musiikki edellä mennään”, muun muassa vanhan musiikin uranuurtajana ja kansanmusiikin taitajana tunnettu kaustislainen viulisti Kentala lupaa.  

Hänen mukaansa festivaalin sielu tulee yhdessä tekemisestä. “Lahjakkaat ihmiset kokoontuvat yhteen, ja saa nauttia yhdessä musisoimisesta.” 

Kentala otti festivaalin johdettavakseen Virpi Räisäseltä vuoden 2018 festivaalin jälkeen. Hän kertoo olevansa todella otettu ja innoissaan, sillä juhlien tunnelma ja taso ovat olleet Räisäsen luotsaamana ainutlaatuisen hienoja. “Yritän pitää samanhenkistä, iloisen innovatiivista ja taiteellisesti uudistuvaa meininkiä yllä tulevinakin vuosina.” 


Lisää ajankohtaista

chevron-down