Uutiset

Kalajoen kasvatti Katajala esiintyy festivaaleilla

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla esiintyvät ulkomaisten tähtien lisäksi myös kotimaiset huipputaiteilijat. Kalajoelta lähtöisin oleva tenori Tuomas Katajala esiintyy festivaalin Ylistyssäteitä-avajaiskonsertissa torstaina 31.7. Oulun tuomiokirkossa. Katajala laulaa festivaalin taiteellisen johtajan, mezzosopraano Virpi Räisäsen kanssa osia Bachin Magnificatista, minkä lisäksi hän tulkitsee Benjamin Brittenin englantilaisia kansanlaulusovituksia.

Valovoimainen Katajala kuuluu harvalukuisiin huipputenoreihimme. Hän toteaa, että on aina erityisen upeaa tulla kotitantereille ja päästä esiintymään tutulle pohjalaiselle yleisölle. Kansallisoopperan ja Savonlinnan oopperajuhlien solistikuntaan vuosikausia kuuluneen tenorin tie on viime vuosina vienyt mm. Lontoon Festival Orchestran, Pietarin filharmonikkojen, St. Petersburg Hermitage Orchestran, Stockholm barockensemblen, Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin solistiksi.

Kiiminkiläislähtöinen, Euroopassa nousujohteisella uralla oleva mezzosopraano Virpi Räisänen on luonut Oulunsalo Soin ohjelmiston keskeiseksi ajatukseksi matkalla olemisen sekä elämän polun iloineen ja suruineen. Tärkeäksi teemaksi konserteissa nousee myös kotiinpaluu.

Katajalan ja Räisäsen lisäksi avajaiskonsertissa esiintyvät sellon supertähti Trey Lee ja Euroopan huippukvartetteihin kuuluva Quatuor Danel. Kotimaisena ilonaiheena konsertissa esiintyy Suomen musiikkielämää jatkossa varmasti ravisteleva barokkiorkesteri Barocco Boreale, jonka soittajat tulevat suurelta osin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta.

Räisänen tutustui ja ystävystyi opiskeluvuosinaan jo tuolloin kuuluisaan Danel-kvartettiin. Jälleennäkemisen riemu tuo Quatuor Danelin nyt Oulunsaloon. Maailman jousikvartettien eliittiin kuuluvan Danel-kvartetin soittajat ovat kehittäneet jo 20 vuoden ajan kuuluisaa sointiaan, henkeäsalpaavaa yhteissoittoaan ja tinkimätöntä asennettaan. Karismaattiset soittajat hallitsevat suvereenisti sekä klassismin että romantiikan ajan teokset uudempaa musiikkia unohtamatta.

Quatuor Danelin lisäksi huippusellisti Trey Lee tuo festivaalille maailmanlaajuista väriä. Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi nimitetty sellisti nauttii Aasiassa suursuosiota. Ympäri maailmaa konsertoivan kiinalaisen musiikin ja kulttuurin lähettilään soitossa virtuoositeetti yhdistyy älykkääseen hienostuneisuuteen ja tunteelliseen syvyyteen.

Katajalan ja Räisäsen lisäksi festivaalilla esiintyy basso Mika Kares, jonka ura on varmassa nousukiidossa. Pianisti Marita Viitasalolla on vuosikymmenten kokemus ja herkän taiturillista lied-pianismia. Pariisissa asuvan pianisti Laura Mikkolan mukana festivaali saa vahvaa tulkintaa ja rohkeaa soittoa.

Festivaalin finaalin vieraaksi saapuu yksi tunnetuimmista ja karismaattisimmista näyttelijöistämme, Esko Salminen. Salmiseen yhdistyvät keskeiset klassiset, suuria tunteita vaativat traagiset roolit. Näyttelijä tulee esiintymään F. Schubertin Winterreise-laulusarjan lausujana uuden suomalaisen käännöksen myötä yhdessä Kareksen ja Viitasalon kanssa.

Perinteinen Hailuoto-päivä järjestetään tänä vuonna perjantaina 1. elokuuta. Organisaatio siirtyy kokonaan luodon ainutlaatuisiin maisemiin. Päivä huipentuu nuorisoseurantalolla järjestettäviin vanhan ajan iltamiin, joiden pääesiintyjänä on Verneri Pohjolan, Teemu Viinikaisen ja Mika Kallion muodostama jazztrio.

Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilija on valokuvaaja Karoliina Paappa, jonka näyttely avataan 31.7. klo 15 Oulunsalon kirjastolla. Näyttely on esillä läpi elokuun.

Oulunsalo Soi – Oulun seudun XVII musiikkijuhlat ovat alkamassa jo seitsemättätoista kertaa 31.7.–3.8.2014. Festivaali ottaa varaslähdön vierailemalla keskiviikkona 30. heinäkuuta Haaparannan kirkossa. Viimeinen konsertti on Oulun kaupungintalolla sunnuntaina 3. elokuuta. Festivaalin liput ovat myynnissä Lippupalvelun myyntipisteissä.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulu-opisto ja festivaalin kannatusyhdistyksenä toimiva OuMuska ry. Oulunsalo Soi on Finland Festivalsin jäsen ja osa Oulun juhlaviikot -tapahtumaverkostoa.

www.oulunsalosoi.fi


Lisää ajankohtaista

chevron-down