Muusat Pekurin kirjastossa

17.8.2024

KLO 13 JESSIKKA ARO: PUTININ MAAILMANSOTA

Jessikka Aron tänä vuonna ilmestynyt teos Putinin maailmasota. Venäjän salaiset operaatiot Lännen tuhoamiseksi. (Johnny Kniga) on hengästyttävä matka Putinin hybridisodankäynnin ytimeen. Tietokirja Kremlin sodasta länsimaita vastaan esittelee Putinin tiedustelupalvelujen salaiset operaatiot yksityiskohtaisesti. Venäjä uhkaa Länttä kolmannella maailmansodalla, vaikka se on käynyt sitä jo vuosia. Aseinaan Kreml käyttää kaaosagentteja, peiteoperaatioita, vihapuhetta levittäviä valepappeja, vankilasta värvättyjä hakkereita ja ihmisten hyväuskoisuutta. Kirja vie lukijan hengästyttävälle matkalle Helsingin hovioikeuden aulasta Tallinnan kohutulle pronssisoturipatsaalle ja Venäjän sotilastiedustelun pyörittämästä mediakeskuksesta Berliinistä Länsi-Afrikassa toimineeseen venäläiseen trollitehtaaseen. Aron edellinen teos, journalistinen jännityskertomus Putinin trollit (Johnny Kniga 2019), on kansainvälinen menestys ja ilmestynyt yli 15 maassa. Haastattelijana Tomi Kiilakoski.

Jessikka Aro (s. 1980) on ammattiliitto Tehyn viestintäjohtaja ja entinen Yleisradion toimittaja. Venäjän informaatiovaikuttamiseen erikoistunut Aro sai artikkelistaan ”Venäjän trollit Suomessa” Bonnierin suuren journalistipalkinnon vuonna 2016. Hänen maailmallakin hyvin menestynyttä tietokirjaansa Putinin trollit on myyty Suomessa yli 40 000 kappaletta.

KLO 13.30 LAURA JUNTUNEN: TYTTÖ JOKA EN

Tyttö joka en (Into Kustannus 2024) on Laura Juntusen oma tarina. ”Olen viisitoistavuotias ja minulle on tehty toistuvasti seksuaaliväkivaltaa parin kuukauden sisällä. En puhu tapahtuneesta kenellekään, sillä silloin siitä tulisi liian todellista – ja olen varma, että sitä minun mielenterveyteni ei enää kestäisi.” Yläkoulun alkaessa Juntunen sairastui syömishäiriöön ja alkoi liikkua porukassa, jossa käytettiin huumeita. Pian hän huomasi elävänsä maailmassa, jossa nuorella tytöllä ei ollut lainkaan ääntä. Tyttö joka en on ainutkertainen puheenvuoro mielenterveydestä, väkivallasta ja siitä, miten vaikeaa on olla tyttö. Juntunen kirjoittaa vimmaisesti ja koskettavasti elämästään, joka ei ollut omissa käsissä. Samalla hän tutkii tarkkanäköisesti nuorten mielenterveyskriisiä, naisten asemaa päihdemaailmassa sekä sukupuolittunutta väkivaltaa ilmiönä, joka läpileikkaa tyttöjen elämää lapsesta aikuisuuteen saakka. Haastattelijana Pertti Rautianen.

Laura Juntunen (s. 1991) on Oulussa asuva, raahelaislähtöinen vapaa toimittaja ja kirjailija, joka on erikoistunut yhteiskunnallisiin teemoihin ja rakenteellisiin ongelmiin. Juntusen töitä on julkaistu useissa medioissa. Tehdessään esikoisteostaan Subutex-kaupungin kasvatit (Into Kustannus 2022) hän kulki pohjoissuomalaisten päihteiden käyttäjien mukana yli kahden vuoden ajan.

KLO 14 KATARIINA VUORI: PARASTA ENNEN

Parasta ennen (Otava 2024) on hurmaavan hauska ja sopivan vinksahtanut romaani naisesta, jonka on löydettävä mies ennen 50-vuotissyntymäpäiväänsä. Armi on 49-vuotias sinkkuelämäänsä tyytyväinen arkeologi. Kun hän kuulee, että saadakseen leskeneläkettä on avioiduttava ennen kuin täyttää 50 vuotta, alkavat maailma ja miehet näyttäytyä eri vinkkelistä. Mutta entä jos suossa uinuvan kivikautisen ruuhen tutkimus ja rämeellä tarpominen houkuttelevat enemmän kuin parisuhteen kiikkerille pitkospuille astuminen? Muinaisjäänteiden kaivelu saa lisäkierroksia, kun oululaiseen Terwahovi-museoon saapuu kaksi kesäharjoittelijaa. Orastavalta romanssiltakaan ei voi välttyä, mutta loppuuko aika kesken?
Haastattelijana Sirpa Tarkkinen.

Katariina Vuori (s. 1971) on oululainen kirjailija ja sanataideohjaaja. Vuori on opiskellut arkeologiaa, fysioterapiaa ja tulevaisuudentutkimusta. Hän on työskennellyt muun muassa fysioterapeuttina Lähi-idässä, kuntosalivastaavana Singaporen USA:n ilmavoimien tukikohdassa sekä oppaana valaiden tarkkailualuksella. Vuori julkaissut kaiken kaikkiaan 17 tietokirjaa.ja kaunokirjallista teosta.

KLO 14.30 MARKO MÄNNISTÖ: HEINÄPÄÄ – TARINOITA PUISESTA KAUPUNGINOSASTA, JOKA UPOTETTIIN BETONIIN

Epävirallinen Oulun kaupunginosa Heinäpää tunnetaan paitsi kiekkoilijoista ja hevosmiehistä, myös tuhotuista puutaloistaan. Sen historia on täynnä köyhyyttä, pirtua ja väkivaltaa, mutta myös kulttuurin merkkihenkilöitä. Runsaasti kuvitettu 300-sivuinen kirja sisältää ennennäkemätöntä kuvamateriaalia ja on ensimmäinen Heinäpäähän ja sen historiaan näin laajasti keskittyvä teos. Kirjassa käydään läpi niin Heinäpään rakennushistoriaa, historiallisia tapahtumia kuin merkkihenkilöitäkin. Omat lukunsa on esimerkiksi paikalliselle urheilu- ja rikoshistorialle. Haastattelijana Pertti Rautiainen.

Marko Männistö on oululainen tuplamedianomi, harrastajavalokuvaaja, sarjakuvataiteilija, podcast-tuottaja, kirjailija, introvertti tarinankertoja ja määrätietoinen haaveilija.

Saavutettavuustiedot: Kirjastoon on esteetön sisäänpääsy ja kirjastossa on induktiosilmukka. Samassa kerroksessa on esteetön wc.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

17.8. klo 13.00
 - 15.00

Tapahtuman sijainti

Pekurin kirjasto, Kauppurienkatu 10, Oulu.

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Esteettömyys

Esteetön pääsy / Accessible entranceInduktiosilmukka / Induction loop

Liput

Maksuton

Sijainti kartalla

chevron-down