Muusat lauteilla

14.8.2024

Kirjallisuutta, runoutta ja esitystaidetta kelluvalla lautalla!

KOSKETUSPINTOJA: PIPOLÄTKÄ – PEHMEÄ JÄÄKIEKKOKIRJA

Kosketuspintoja on Huutomerkki ry:n klubeilta tuttu konsepti, jossa teoksen teemaa lähestytään omien elämänkokemusten kautta. Pipolätkä – Pehmeä jääkiekkokirja (Art House) on Janne Sakari Pirisen vuonna 2022 ilmestynyt tietoteos, johon elämäänsä peilaavat pipolätkän harrastajat Jussi Moilanen ja Jussi Parviainen. Pipolätkä on kilpahenkisen jääkiekon liepeille syntynyt, yhteisöllisyyteen perustuva liikuntamuoto, joka ei sisällä tiukkoja kilpaurheilullisia elementtejä. Kirja piirtää ihmisläheisen ja kattavan kuvan pipolätkästä ja esimerkiksi tyypittelee pipolätkän pelaajat nautiskelijoihin, neppailijoihin ja kolaosastoon. Suoraviivaista kiekkoa puolestaan pelaavat ex-häkkipäät, joiden ura on päättynyt jo juniorivuosina. Pirisen mukaan kuulaat, aidoissa luonnonsävyissä pelattavat pelit parantavat likinäön, astman ja alakulon ja laskevat verenpainetta.

JOOSE MIKKONEN: HELKAVIRSIÄ

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Joose Mikkonen esittää otteita Eino Leinon runosarjasta Helkavirsiä. Helkavirsiä on kokoelma myyttisten runohahmojen maailmaan sijoittuvia kosmisia visioita ja legendoja, jotka Leino uudestisynnytti kalevalaisesta perinteestä ja kansanrunoudesta. Vuosina 1903 ja 1916 ilmestyneessä runosarjassa Kalevalamittainen runous yhdistyy aikansa uudempiin eurooppalaisiin runovirtauksiin. Helkavirsien sankarit ja kuoleman uhmaajat ovat ajankohtaisia yhä: ylpeä, jumalia uhmaava Ylermi, oikeuden omiin käsiinsä ottava Kimmo tai syntymässä säikähtänyt Tumma. Kansanrunoa uudistaneista Helkavirsistä muodostui kansallisen symbolismin korkein riemulaulu: "Se on graniittitaidetta", kirjoitti Päivälehti vuonna 1903.

MUSIIKKI-IMPRO: DUO VARJAMA

Duo Varjama on kahden naisen improvisaatiokokoonpano viululle ja laululle. Intuitiivista improshamanismia soittava kaksikko improvisoi musiikkia ennakkoluulottomasti mistä tahansa annetusta teemasta tai sanoista – täysin hetkessä eläen ja toisiaan kuunnellen. Yleisöllä on tärkeä rooli Duo Varjaman keikoilla, sillä se pääsee sanelemaan kappaleiden teemat ja sisällöt. Vain musiikin kätilöinti jää näille shamaanittarille, ja lopputulos voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä!

Tilaisuuden kesto 45 min. Kertakäynti Kesän Saunaan 8 € (vain korttimaksu). Näkövammaisten saattajat pääsevät saunaan maksutta.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

14.8. klo 15.00
 - 

Tapahtuman sijainti

Kesän Sauna. Tuiran uimaranta. Koskitie 58, Oulu.

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Liput

8

Sijainti kartalla

chevron-down