Muusat kirjallisuuden talossa

14.8.2024

KLO 19 AUTION SAAREN RUNOKIRJAT

Tuomiorovasti Satu Saarinen, yliopisto-opettaja ja italian kielen kääntäjä Jukka Käräjäoja sekä kirjoittajaohjaaja ja kirjallisuuskriitikko Marja-Riitta Vainikkala kertovat, minkä runoteoksen he ottaisivat mukaan autiolle saarelle.

KLO 19.30 KIRJAVIERAS: MIKA KULJU

Ville Laine on kansainvälinen ammattivaras, joka pakenee Aasiaan pieleen menneen jalokiviryöstön jälkeen. Yllättävä mahdollisuus uuden elämän aloittamiseen tarjoutuu tsunamin iskiessä Khao Lakiin: Laine ottaa hukkuneen miehen henkilöllisyyden ja palaa Eurooppaan Matti Niemenä. Tällä oli kuitenkin kontakteja Venäjän sotilastiedusteluun, ja yhteydet aktivoituvat tauon jälkeen. Tsunami (Readme.fi 2024) on trilleri identiteettivarkauksien maailmasta. Tietokirjoistaan tunnettu Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut pitkällä urallaan yli 20 tietoteosta, joita on käännetty kuudelle eri kielelle. Hänen teoksensa Raatteen tien taistelusta ja Lapin sodasta ovat modernin suomalaisen sotakirjallisuuden klassikoita. Tsunami on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen tuotoksensa. Haastattelijana Jyri-Jussi Rekinen.

KLO 20 PUOLIPANEELI: URHEILUN YHTEISKUNNALLINEN ROOLI OSANA SUOMALAISUUTTA JA SEN HISTORIAA

Tomi Kiilakosken vieraana tietokirjailija Jari Kupila, joka työstää parhaillaan väitöskirjaa urheilukulttuurin roolista osana suomalaisuuden modernisaation historiaa. Viime vuosisadan alkupuolella suomalaisuus oli vain ohut kattokäsite, ja useimpien elämänpiiri rajoittui kotikylään tai omaan maakuntaan. Paikallisilla urheiluseuroilla oli tärkeä rooli. Jos ei itse urheiltu, oltiin mukana talkoissa, tansseissa ja muissa sosiaalisissa tapahtumissa. Ennen itsenäistymistä urheilu loi suomalaisten ymmärrystä kansallisesta erityisyydestään ja osoitti sitä myös muulle maailmalle. Vuoden 1918 kokemusten jälkeen valkoisen Suomen käsiin jäänyt huippu-urheilu jatkoi samalla linjalla. Urheilusta tuli maanpuolustuksen ja maabrändäyksen palvelija.

KLO 20.30 MUSIIKKIA: DUO JENNY & TUOMAS

Duo Jenny & Tuomas on yhtä kuin kitara ja ääni. Kirjallisuuden talossa kaksikko osoittaa puolen tunnin ajan  kunniaa suomalaisille iskelmätähdille tulkitsemalla vuosikymmenten takaisia suomalaisia naislaulajia. Mukana muun muassa Laila Kinnunen ja Vieno Kekkonen sekä Carola, jonka ensimmäinen menestyskappale oli vuonna 1966 ilmestynyt Kielletyt leikit.


Missä ja milloin?

Tapahtuman aika

14.8. klo 19.00
 - 

Tapahtuman sijainti

Oulun kirjallisuuden talo. Hallituskatu 9, Oulu

Kohderyhmä

Kaikki ikäryhmät / All ages 

Liput

Maksuton

Sijainti kartalla

chevron-down