Uutiset

Juhlavuoden ohjelmisto julkistettu

Oulunsalo Soi -20-vuotisjuhlafestivaali tuo korkeatasoiset klassisen musiikin konsertit Oulun seudulle 16.–27. elokuuta 2017. Juhlavuoden kunniaksi yhdessä esiintyvät taiteelliset johtajat kahden vuosikymmenen ajalta; pianotaiteilija Izumi Tateno, jousikvartetti Meta4 ja mezzosopraano Virpi Räisänen. Maailman arvostetuimpiin kamariorkestereihin kuuluva Alankomaiden Kamariorkesteri tekee vihdoin ensivierailunsa Suomeen. Juhlinnan sinetöi tilaussävellys Kalevi Aholta.

Festivaali levittäytyy kahden viikon aikana neljäntoista konsertin voimin Oulunsaloon, Oulun keskustaan, Tyrnävälle, Kiiminkiin, Liminkaan, Yli-Iihin, Hailuotoon, Muhokselle, Kemiin ja Ylivieskaan. Konsertit kutsuvat niin kirkkoihin kuin konserttisaleihin, ja festivaali avaa ovia myös uusiin tapahtumapaikkoihin. Festivaalia luotsaakuudetta vuotta taiteellinen johtaja, kiiminkiläislähtöinen mezzosopraano Virpi Räisänen.

Ohjelman kruunaa Alankomaiden Kamariorkesterin vierailu

Oulunsalo Soi tekee historiaa tuomalla ensivierailulle Suomeen maailman pitkäikäisimpiin ja arvostetuimpiin kamariorkestereihin lukeutuvan Alankomaiden Kamariorkesterin. Vuonna 1955 perustettu orkesteri konsertoi kerrasta toiseen loppuunmyydyille yleisöille kotisalissaan, Amsterdamin Concertgebouw’ssa, ja soittaa säännöllisesti oopperaproduktiossa yhdessä maailman tunnetuimmista oopperataloista, De Nederlandse Operassa.

Kansainväliset kärkifestivaalit, esimerkiksi Edinburgh Festival, Wiener Festwochen ja La Folle Journeé in Nates, ovat niin ikään saaneet kokoonpanon vieraakseen. Lisäksi orkesteri on tehnyt valtavan määrän levytyksiä, joista vanhimpiakin esimerkiksi Yleisradio käyttää edelleen.

Orkesterin taiteellinen johtaja ja konserttimestari Gordan Nikolić vieraili Oulunsalo Soissa viulistina vuonna 2013. Nikolić ihastui pohjoisen kamarimusiikkifestivaalin tunnelmaan, ja juhlavuoden kunniaksi haluaa palata festivaalille koko orkesterin kanssa. Nikolić on tunnettu erikoislaatuisena, musiikillisesti jopa nerokkaana persoonana ja karismaattisena esiintyjänä, ja Alankomaiden Kamariorkesterin jokainen jäsen on solistitason soittaja.

Alankomaiden Kamariorkesterin tuominen Pohjois-Suomeen on paitsi merkittävä kulttuuriteko itsessään, myös taiteellisen johtajan Virpi Räisäsen unelmien täyttymys henkilökohtaisellakin tasolla; viulistiuralla se oli hänen oma orkesterinsa, ja mahdollisti merkittäviä esiintymisiä mezzosopraano-uran alkuvaiheilla.

Alankomaiden Kamariorkesteri konsertoi Kemin kirkossa 17.8., Madetojan salissa Oulussa 18.8. ja kulttuurikeskus Akustiikassa Ylivieskassa 20.8., Nikolićin ja Räisäsen rinnalla solistina myös huippusopraano Anu Komsi. Orkesterin taiteilijoiden muodostamat pienemmät kokoonpanot konsertoivat puolestaan Tihisen Pytingissä Tyrnävällä, Oulun kaupungintalon juhlasalissa ja Kiimingin seurakuntatalolla 19. elokuuta.

Taiteellisten johtajien odotettu kohtaaminen

Juhlavuoden kunniaksi ohjelmistossa on harvinaislaatuisia taiteellisten johtajien yhteisesiintymisiä: Virpi Räisäsen rinnalla esiintyvät juuri 80-vuotisjuhliaan viettänyt pianotaiteilija Izumi Tateno, joka toimi taiteellisena johtajana ensimmäisen kymmenen vuoden ajan, sekä seuraajansa, Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin jousikvarteteihin lukeutuva Meta4. Konsertissa Oulun kaupungintalon juhlasalissa 25. elokuuta kuullaan teoksia festivaalin tähtihetkistä vuosien varrelta, jonka jälkeen yleisö kutsutaan ravintola Rauhalaan ikimuistoiselle, musiikin säestämälle illalliselle festivaalitaiteilijoiden seuraan.

Meta4 ja Virpi Räisänen konsertoivat myös Yli-Iin Kierikkikeskuksessa 24. elokuuta. Konsertin huipentaa maailman kantaesitys Kalevi Aholta: arvostetuimpiin nykysäveltäjiimme lukeutuva Aho on säveltänyt viisiosaisen, Tuomas Anhavan runoihin pohjautuvan laulusarjan ”Sateen aikaan” laulusolistille ja jousikvartetille. Rakastetun Izumi Tatenon konsertit puolestaan kutsuvat Muhokselle Terttu Jurvakaisen taidegalleriaan 26. ja Oulunsalo-talolle 27. elokuuta.

Lisäksi festivaalilla esiintyvät Janne Rättyä (harmonikka), Ismo Eskelinen (kitara) sekä Anna Näkkäläjärvi-Länsman (laulu, klarinetti). Festivaalin päätöskonsertissa Oulunsalon kirkossa kuullaan virsiä saameksi ja suomeksi, perinteisesti sekä uusin sävyin, 27. elokuuta. Lisätietoja konserteista ja taiteilijoista www.oulunsalosoi.fi.

Festivaali valitsee vuosittain yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa Vuoden kuvataiteilijan. Vuoden kuvataiteilija 2017 Inkeri Jäntin ”Mono no Aware” -näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa 16.8.–15.9.

Liput myynnissä Ticketmasterin verkkokaupassa ja myyntipisteissä (mm. Makuuni Torikatu, Musiikki-Kullas sekä Prismat Limingantulli, Raksila, Linnanmaa). Ilman palvelumaksua Oulu10 -palvelupisteistä ja Kulttuuritalo Valveelta.

Festivaali on osa Oulun juhlaviikkoja, ja tapahtuman järjestelyistä vastaavat Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry ja ryhmä pitkäaikaisia talkoolaisia.


Lisää ajankohtaista

chevron-down