Uutiset

James Bond jazzin pyörteissä

pienet_MG_0533_inke

Rauhalan lavalle astelee mies mustassa puvussa, valkoinen kravatti kaulassaan. Rintapielessä on punainen kukka, ilme on keskittynyt ja vakava. Hän on säveltäjä-sovittaja Jussi Lampela, joka on tänä vuonna Elojazz-festivaalin valokeilassa. Tänään hän esittää James Bond -elokuvien sävellyksiä solistinaan Johanna Försti. Johanna Försti takes over James Bond -esitys on energinen, eikä Förstin valovoima jää keneltäkään huomaamatta.

James Bond – konsertti oli alunperin Elojazzin taiteellisen johtajan Jukka Eskolan idea. Hän esitti ajatuksensa Lampelalle ja keksi myös ehdottaa solistiksi Johanna Förstiä.

- Olen esittänyt toisen Bond-sovituksen laulaja Eeppi Ursinin kanssa, joten aihe oli sillä tavalla jo tuttu. Myöhemmin Jukka Eskola houkutteli pitämään konsertin Elojazzeille Ouluun, Lampela kertoo.

Försti nyökkäilee vieressä, aihe ei ole hänellekään vieras.

- Olen itse laulanut Bondia ennenkin, Vantaan Viihdeorkesterin kanssa. Nämä sovitukset ovat kuitenkin haasteellisempia laulajalle, tuntuu kuin niitä laulaisi ensimmäistä kertaa lavalle astuessaan.

-Mylläsin kappaleet ihan uuteen uskoon, Lampela myöntää.

Inspiraationa hän kertoo käyttäneensä legendaarisen jazzpianisti Duke Ellingtonin sovitusta Tchaikovskyn Pähkinänsärkijä-baletista.

- Minua kiehtovat Bondin ironia, sarkasmi ja musta huumori. Big Band -musiikki tuo huumoria lisää. Haluan kuitenkin myös kunnioittaa alkuperäistä esikuvaa, hän jatkaa.

Isona osana konserttia ovat tietenkin muusikot. Kun puhe kääntyy taustaorkesteriin, molemmat ylistävät vuolaasti soittajien omistautuneisuutta asialle.

- Orkesteri on todella taitava ja sitä on hyödynnetty Elojazzissa loistavasti. Näin hyviä muusikoita ei kasva joka oksalla, Lampela sanoo. - Tämä on kädenojennus Elojazzilta. Tilaisuus on ainutlaatuinen.

Försti on samaa mieltä siitä.

- Haluan antaa ison kiitoksen Elojazzeille panostuksesta, järjestäjät ja muusikot ovat tehneet upeaa työtä. Se teki etenkin vaikutuksen, kun orkesteri tuli Helsinkiin asti vain parin tunnin takia treenaamaan kanssamme.

-Täällä me kehutaan teitä naama punaisena, Försti huikkaa vielä ovelta kurkistavalle muusikolle.

Myös Oulu saa kaupunkina Förstiltä isot kiitokset.

- Ouluun on aina mukava tulla. Täällä on rento meininki, yleisö on aina artistin puolella.

Entä kuka on se oikea James Bond?

- Sean Connery, vastaavat molemmat empimättä.

- Toki myös Roger Mooressa on sitä camp-huumoria mitä tässä konsertissakin haen, Lampela lisää. Mutta voittaja on silti Sean Connery.

pieni_MG_0627_inke

 

Teksti: Heidi Köykkä

Kuvat: Inkeri Jäntti


Lisää ajankohtaista

chevron-down