Uutiset

Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin ideakisan voitti Piilometsän päiväkoti

Rotuaarin lavalla kuultiin ilmastonmuutosta pysäyttäviä ideoita perjantaina 23.8.2019. Toista kertaa järjestetyssä maailman pelastavan ideakisan finaalin voitti Piilometsän päiväkoti. Toiseksi tuli Juha Karjalaisen, Kaarlo J. Paloniemen ja Mikko Mäkisen vety-tiimi ja kolmanneksi perhe Raatikan katonmaalausidea. Ideakisan palkinnot (1000 e, 300 e, ja 100 e) tarjosi Osuuskauppa Arina. Ideakilpailun tarkoituksena on saada ihmisiä toimimaan ja keksimään ratkaisuja kaikilla tasoilla ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kilpailu oli osa Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumia, jonka järjestivät Oulun juhlaviikot ja Ilmakitaransoiton MM-kisat.

Voittajat valitsi kolmihenkinen asiantuntijatuomaristo, johon kuuluivat yhteisön ja liiketoiminnan kehittäjä Niina Karvinen Business Kitcheniltä, ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas ProAgrialta sekä Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen.

Päiväkoti Piilometsän lapset ja aikuiset oli kisassa mukana toista kertaa. Tänä vuonna piilometsäläiset ideoivat pelillistä ja koukuttavaa Ekoportaat-sovellusta, jolla voi lisätä ihmisten ympäristötietoisuutta sekä luonnonvarojen säästämiseen tähtääviä toimintatapoja. Sovelluksessa on helppoja vinkkejä, tehtäviä ja linkkejä sekä peli- ja tieto-osio.

Piilometsän ideoima sovellus sopisi varhaiskasvatukseen ja kouluihin, mutta myös aikuisille ja yrityksille ja yhteisöille. Sovelluksesta tulisi helppo, maksuton ja motivoiva. Sovellusta käyttämällä jokainen voi toteuttaa kestävää kehitystä omalla taitotasollaan, mutta se mahdollistaa etenemisen myös ylemmälle tasolle ja haasteellisempiin ympäristötekoihin. Yrityksille ja yhteisöille kannustavaa on nopeakäyttöisyys, siitä ei tule työllistäviä suunnitelmia ja raportointeja.

Piilometsä muistuttaa ideasuunnitelmassaan, että Oulu saisi idean toteuttamisesta positiivista mainetta ja tuotteen levitysmahdollisuudet ovat rajattomat. Yhteistyötä tarvitaan eri kumppaneiden kanssa, esimerkiksi peliala, korkeakoulut ja BusinessOulu.

Juha Karjalainen, Kaarlo J. Paloniemi ja Mikko Mäkinen ideoivat tuuli- ja vesivoimalla tuotetun energian välivarastointia vedyn avulla. Kolmikko totesi ideastaan, että hyötyjiä ovat kaikki, jotka ovat energiataloudessa jotenkin liikenteessä, ”jopa niin että aluksi todennäköisesti yrittävät torpata ja sitte ryöstää tämän”.

Erittäin käytännönläheistä ideointia tekivät Vilho ja Aino Raatikka yhdessä Minna Pahkamaa-Raatikan kanssa. Idea oli maalata kaikki mahdolliset katot valkeiksi heijastamaan auringon säteilyä pois. Ajatus oli lähtenyt kuvista, joissa jäätiköt sulavat ja aurinkoa heijastava lumi vähenee koko ajan.

Idean jatkokehittelyssä voitaisiin suunnitella valmiiksi vaaleita kattopeltejä ja muita pinnotteita. Ideoijat lupaavat jakaa ratkaisunsa koko maailmaan vapaasti, jotta saataisiin toimivia vaikutuksia aikaan.


Lisää ajankohtaista

chevron-down