Uutiset

Iced Earth, Heathen ja Crimson Glory tähdittävät Jalometallia

Jalometalli-festivaali on kiinnittänyt tämän vuoden esiintyjäkaartiinsa taattua pohjoisamerikkalaista metalliosaamista. Tapahtuman uudet bändijulkistukset ovat yhdysvaltalaiset Iced Earth, Crimson Glory ja Heathen, norjalainen Nekromantheon ja kotimaiset Convulse, Merging Flare, Final Assault ja Gorem. Pitkistä uristaan huolimatta Crimson Glory ja Heathen esiintyvät vasta nyt Suomessa ensimmäistä kertaa, joten bändien keikat ovat odotettuja tapauksia kotimaan metallifanien keskuudessa.
 
Festivaalille on aiemmin varmistuneet amerikkalaiset Deicide, Municipal Waste ja Toxic Holocaust, sveitsiläinen Coroner, hollantilainen The Devil's Blood, kreikkalainen Septicflesh sekä ruotsalainen The Year Of The Goat. Lisää esiintyjäjulkistuksia on luvassa pian kevättalven aikana. Jalometalli järjestetään yhdettätoista kertaa 10.-11. elokuuta 2012. Tapahtuma jatkaa tutulla paikallaan Oulun Limingantullissa Club Teatrialla ja klubin ulkoympäristössä.
 
Floridalainen Iced Earth on noussut erittäin arvostetuksi tekijäksi aidon ja alkuperäisen heavy metalin saralla. Jo 80-luvun puolivälistä asti toimineen yhtyeen musiikista löytyy myös runsaita ripauksia thrashin ja powerin suuntaan. Viime vuonna kitaristi Jon Schafferin luotsaama bändi julkaisi yhdennentoista studioalbuminsa. Dystopia-albumi esitteli samalla tuoreen laulaja Stu Blockin, joka on tuonut erityisesti Iced Earthin keikkoihin aivan uudenlaista intoa ja vauhtia.
 
Niinikään floridalainen Crimson Glory on yksi melodisen progressiivisen metallin edelläkävijöitä mm. Queensrÿchen ja Fates Warningin tavoin. Ensimmäisen Suomen-keikkansa vihdoinkin tekevä bändi muistetaan erityisesti vuoden 1986 omannimisestä debyyttialbumistään ja pari vuotta myöhemmästä Transcendence-levystä. Crimson Gloryn juuret ulottuvat aina 70-luvun loppuun asti ja bändi tulee taatusti olemaan yksi Jalometallin mielenkiintoisimpia esiintyjiä.
 
Heathen puolestaan on osa kuuluisaa sanfranciscolaista Bay Area Thrash Metal -perhettä 1980-luvun puolivälistä lähtien. Bändi oli tauolla suurimman osan 90-luvusta, mutta palasi uudella vuosituhannella takaisin. Vuonna 2009 ilmestynyt albumi Evolution of Chaos näytti viimeistään, ettei thrashin ja speedin sekainen metalli ole herrojen käsittelyssä ruostunut.
 
Norjalainen thrash-trio Nekromantheon tekee ensivisiittinsä Suomeen. Vuonna 2005 perustettu yhtye pohjaa sanomansa thrashin perinteisten teemojen lisäksi Kreikan mytologian tarinoihin. Bändin kakkosalbumi Rise, Vulcan Spectre ilmestyi tammikuun puolivälissä.
 
Nokialainen Convulse tekee paluun pitkältä tauolta. Yhtye oli mukana kotimaisen deathmetallin ensiaallossa ja sen debyyttialbumi World Without God ilmestyi vuonna 1992. Bändi soittaakin koko ensialbuminsa läpi Jalometallissa. Primitiivistä ja aavemaista rynnistystä tarjoava kuolonmetallikvartetti on omiaan liittymään festarin vanhakantaiseen metallikattaukseen.
 
Kajaanilainen Merging Flare joutui perumaan viimevuotisen Jalometallin esiintymisensä, mutta nyt kitaristinsa on kaikeksi onneksi toipunut käsivammastaan ja bändi on valmiina tekemään festarin ensivierailunsa. Merging Flare soittaa makoisaa, melodista ja raikasta heavy metalia. Viime vuonna ilmestynyt Reverence-levy sai välittömästi loistavan vastaanoton alan piireissä ja sitä on verrattu estoitta mm. Gamma Rayn ja Blind Guardianin vanhempaan tuotantoon.
 
Final Assault tuo kotimaista voimaa vanhan koulukunnan thrashin ja hardcore-punkin sekaiseen crossover metal -tarjontaan Toxic Holocaustin ja Municipal Wasten ohella. Kasarithrashin paahtoa ja jyystöä tarjoileva viisikko julkaisi uusimman albuminsa Dead by Dawnin viime kesänä.
 
Kuusamolainen Gorem on legendaarisen A.R.G:n nokkamiehen Tenho Kareenin ja Cyphosiksen koalitio. Bändi hiihtelee synkkätunnelmaisen ja matalavireisen death metalin maastoissa ja intoutuupa viisikko välillä jopa grindcoremaiseen paahtoon. Sacred Cruficix -faneille tämä yhtye on varma tärppi!
 
Kahden päivän liput elokuun Jalometalliin ovat myynnissä Lippupalvelussa ja Oulun Musiikki-Kullaksella. Liput maksavat ennakkoon 75 ja portilta 80 euroa. Yhden päivän liput tulevat myyntiin myöhemmin, kunhan kaikki esiintyjät ja päiväkohtaiset aikataulut on saatu sovittua. Festivaali on sallittu kaiken ikäisille. Oikeudet esiintyjämuutoksiin pidätetään.


Lisää ajankohtaista

chevron-down