Uutiset

Huipputrumpetisti Avishai Cohen, urkurilegenda Dr. Lonnie Smith ja Iiro Rantala Elojazzeille

Oululaisen Elojazz-festivaalin 27. festivaaliohjelma on julkistettu. Tämän hetken kysytyimpiin jazztrumpetisteihin lukeutuva Avishai Cohen saapuu Ouluun 31. heinäkuuta. Cohenin suvereeni instrumentin käsittely sekä hänen lähestymistapansa improvisointiin ovat vailla vertaa, ja hän on trioineen jättänyt lähtemättömän jäljen moderniin jazzkenttään. Saksofonisti Jussi Kannaste on koonnut trumpetistin rinnalle maamme eturivin muusikoista koostuvan yhtyeen.

Urkurilegenda Dr. Lonnie Smith konsertoi Oulu All Star Big Bandin kanssa Rauhalan lavalla torstaina 30.7. orkesterin juhlavuoden kunniaksi. Lisäksi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Rauhalan lavalle nousevat Iiro Rantala & Jussi Lampela Nonet, Johanna Försti, Elektro GT, Jori Huhtala 5 sekä The Northern Governors.

Dr. Lonnie Smith juhlistaa kymmenvuotiasta Oulu All Star Big Bandia
Oulu All Star Big Band esiintyi ensi kerran 10 vuotta sitten Elojazzeilla. Kokoonpanon solisteina on yhtyeen historian aikana kuultu useita rytmimusiikin legendoja ja merkittäviä muusikoita. Juhlakonsertin solistina nähdään maailmanlaajuisesti mainetta niittänyt amerikkalainen hammond-urkurimestari Dr. Lonnie Smith. Pitkän ja monipuolisen uran tehneen artistin ensimmäinen levy ilmestyi jo vuonna 1966. Vuosikymmenten aikana tämän urkurigurun muusikkokumppaneina ovat olleet mm. George Benson, Blue Mitchell, Lou Donaldson ja Lee Morgan.

Festivaalin Valokeilassa säveltäjä-sovittaja Jussi Lampela
Kotimaisen jazzkentän taustavaikuttajina työskentelee useita merkittäviä taiteilijoita. Säveltäjä-sovittaja Jussi Lampela on Elojazz-festivaalin Valokeilassa vuonna 2015. Lampela on todellinen musiikin moniottelija: päätyönä ovat sovitus- ja sävellystyöt erilaisille kokoonpanoille konsertteihin, äänilevyille, elokuviin ja televisioon, ja hän on myös lahjakas kitaristi ja suosittu opettaja.

Lampela on tehnyt sovituksia oman yhtyeensä lisäksi mm. Elojazzeilla vierailleille Teppo Mäkysen Teddy's WestCoastersille ja Jukka Eskola Orquesta Bossalle, sekä suurimmalle osalle maamme sinfoniaorkestereista ja big bandeista.

Festivaalilla kuullaan Lampelan säveltämä Pianokonsertto nr. 1, ”Yllättäviä kohtaamisia”, jonka esittää hänen nimeään kantava huippumuusikoista koostuva Nonet ja pianisti Iiro Rantala. Kokonaisuudessa yhdistyvät Suomen tunnetuimman jazzpianistin virtuoottisuus sekä Nonetin pehmeät cool jazz -sävyt.

Sen lisäksi hän on sovittanut Johanna Försti takes over James Bond -kokoonpanon tulkitsemaa elokuvamusiikkia. Valovoimaisen Förstin kanssa soittaa suomijazzin kärkeä, mm. saksofonistit Mikko Innanen, Ari Jokelainen ja Joakim Berghäll, trumpetistit Jukka Eskola ja Kalevi Louhivuori, pasunisti Antti Rissanen ja rumpali Jussi Lehtonen sekä pianisti Aki Rissanen.

Ajankohtaisimmat kotimaiset jazzartistit täydentävät ohjelmaa
Rumpali Mikko Hassisen luotsaama Elektro GT yhdistelee akustista jazzia ja elektronisen musiikin maailmaa mielenkiintoisella tavalla. Yhtyeen esikoislevy nappasi juuri Teosto-palkinnon ja on saanut suitsutusta musiikkimedioissa.

Basisti Jori Huhtala tuo Elojazzeille lauantaina mielenkiintoisen sooloprojektinsa, jonka debyyttilevy on julkaistu alkuvuodesta 2015. Musiikillisesti Jori Huhtala 5 seikkailee vanhan ja uuden jazzin välimaastossa sekoittaen yllätyksellisesti elementtejä musiikin eri osa-alueilta, improvisointia unohtamatta. Lisäksi Rauhalan lavalle nousee The Northern Governors, joka koostuu jazz- ja soulmusiikin ultralahjakkaista serkuksista.

Jatkoklubeilla esiintyvät Jussi Kannasteen ja Mikko Innasen kvartetit. Elojazz tarjoaa myös pääsymaksuttomia konsertteja ravintola Jumprussa ja Lasaretin terassilla. Lavalle nousee paikallisia nousevia artisteja, kuten Ruokangas Hako-Rita -kitaraduo, Groove Sisters sekä Antti Annola.

Viime vuonna ensi kertaa toteutettu ja kiinnostusta herättänyt Jazzpuisto kutsuu kaiken ikäiset rytmimusiikin ystävät piknikille perjantaina 31. heinäkuuta ja lauantaina 1. elokuuta. Yleisöä viihdyttää pohjoissuomalaiset nuorten muusikoiden kokoonpanot. Lasten jatsit tanssittavat pikkuväkeä tapansa mukaan sunnuntaina 2. elokuuta.

Elojazz käynnistää Oulun juhlaviikot -monitaidefestivaalin 30.7.-2.8.2015. Liput ovat myynnissä Lippupalvelun myyntipisteissä kautta maan. Katso koko ohjelma www.elojazz.com. Festivaalin tuottaa Jazz 20 ry ja taiteellisena johtajana toimii neljättä vuotta trumpetisti Jukka Eskola.

Elojazzin artistit Rauhalassa

torstai 30.7.
Dr. Lonnie Smith & Oulu All Star Big Band
Twiik

perjantai 31.7.
Johanna Försti takes over James Bond
Elektro GT
Avishai Cohen & Jussi Kannaste Quartet

lauantai 1.8.
Iiro Rantala & Jussi Lampela Nonet
Jori Huhtala 5
The Northern Governors
Oulu Youth Jazz Orchestra


Lisää ajankohtaista

chevron-down