Uutiset

Grammy-palkittu Bridgewater elokuussa Ouluun

Yhdysvaltalainen jazzin lähettiläs Dee Dee Bridgewater esiintyy Oulun juhlaviikkojen avajaiskonsertissa Elojazzeilla perjantaina 3. elokuuta. Lisäksi festivaalilla kuullaan korkeatasoista ja kansainvälistä jazzmusiikkia mm. ruotsalaiselta Viktoria Tolstoylta ja Jimi Tenor & Tony Allenilta. Festivaalin taiteellinen johtaja on jazztrumpetisti Jukka Eskola. Lipunmyynti alkaa tänään Lippupalvelun myyntipisteissä kautta maan. Elojazz-festivaali järjestetään 24. kerran 2.-5. elokuuta Oulussa.

 

Aittatorin tähtinä jazzlaulajattaret

Säihkyvä jazzlaulaja Dee Dee Bridgewater esiintyy ruotsalaisen Norrbotten Big Bandin solistina perjantaina 3. elokuuta Aittatorin konsertissa. Kolminkertainen Grammy-palkittu laulajatar kuuluu sukupolvensa parhaimpiin ja on ylistetty mm. Billie Holidayn ja Ella Fitzgeraldin tribuuteista. Bridgewater on yksi tunnustetuimmista artisteista Elojazzin historiassa. Hän on tehnyt uraa myös musikaaleissa ja Tony-palkittu Broadway-teoksesta The Wiz. Laulajattaren viimeisin levy Midnight Sun (2011) sisältää kokoelman kauniita rakkauslauluja. Ennen Bridgewateria Aittatorin lavalle nousee rumpali Harri Ala-Kojolan luotsaama Dirty Harry’s Rock ‘n Roll Big Band.

 

Upeaääninen ruotsalaislahjakkuus Viktoria Tolstoy tähdittää lauantain Aittatorin konserttia Oulu All Star Big Bandin kanssa. Tolstoyn venäläiset juuret tulevat esiin vuonna 2008 julkaistulla My Russian Soul -albumilla. Hänen viimeisimmällä levyllään Letters to Herbie (2011) kuullaan yhdysvaltalaisen jazzpianisti Herbie Hancockin musiikkia. Kansainvälistä uraa tekevä Tolstoy esittää Elojazzeilla perinteisiä jazz-kappaleita ja musiikkia muun muassa Stevie Wonderilta ja Sealilta.

 

Kansainvälistä väriä lauantaille lisää Jimi Tenor & Tony Allen, joka yhdistelee afrikkalaisia rytmejä ja funkia. 72-vuotias rumpalilegenda Tony Allen on luonut afrobeat-musiikkityylin. Suomalainen moni-instrumentalisti ja taiteilija Jimi Tenor tunnetaan muusikkona, säveltäjänä, soitinrakentajana ja valokuvaajana.

 

Kotimaisen jazzin kärkinimi Manuel Dunkel Quartet esiintyy lauantaina Aittatorin konsertissa. Manuel Dunkelille myönnettiin Yrjö-palkinto viime vuonna, ja hän on kiistatta yksi kaikkien aikojen hienoimmista suomalaisista saksofonisteista.

 

Kotimaiset muusikot tyylittelevät klubeilla

Vaativampaakin jazzharrastajaa miellyttävät Verneri Pohjola Quartet ja Klima Kalima päättävät festivaalin Teatteri Riossa sunnuntaina 5. elokuuta.

 

Verneri Pohjola on tämän hetken suomalaisten jazztrumpetistien ykkösnimi ja arvostettu muusikko myös ulkomailla. Hänen viimeisin levynsä Ancient History ilmestyi hiljattain tunnetulle saksalaiselle ACT-levymerkille. Pohjolan debyyttialbumi, Emma-palkittu Aurora, sai ylistäviä arvioita Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

 

Klima Kalima muodostuu kitaravirtuoosi Kalle Kaliman ympärille. Berliiniläistynyt Kalima on menestyksekkäimpiä ja monipuolisimpia jazzmuusikoitamme Suomen ulkopuolella.  Musiikissa näkyy juro kaurismäkeläisyys ja Berliinin rytmit sekä provokatiivisuus. Triossa soittavat myös basisti Oliver Potratz ja rumpali Oliver Steidle.

 

Helsingissä huippusuosion saavuttanut We Jazz vauhdittaa Elojazzin jatkoklubina Aittatorin konserttien jälkeen. Klubilla kuullaan molempina iltoina livemusiikkia ja lisäksi yleisöä tanssittaa We Jazz DJ-kollektiivi. Perjantaina livebändinä on Mopo, jonka tuore albumi Jee! osoittaa Mopon olevan suomalaisen jazzin keskeisiä tulevaisuuden toivoja. Lauantaina livemusiikkia tarjoaa Timo Lassy Trio, jota vahvistaa maineikas trumpetisti Gerard Presencer.

 

Jumprun ja Tervasoihdun pääsymaksuttomissa konserteissa esiintyvät paikalliset ja oululaislähtöiset muusikot, kuten ‘Nuff Said, Uinuva, Swingstet, Arctic Swing Trio ja Maria Iivonen. Sunnuntai-iltana jamitellaan Jumprun patiolla.

 

www.elojazz.com


Lisää ajankohtaista

chevron-down