Oulun Musiikkivideofestivaalit 2014

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
21. kerran järjestettävät Oulun musiikkivideofestivaalit pyörähtivät käyntiin kultturitalo Valveella. Valveen lisäksi tapahtumia on baareissa (Snooker Time, 45 Special ja Never Grow Old). (Kuva: Raisa Koskela)
Tämän vuoden kilpailusarjaan päässeet videot jaettiin esiraadituksessa kymmeneen kilpailunäytökseen, joita esitetään ahkerasti Valvesalissa. (Kuva: Raisa Koskela)
Heti keskiviikkona Valvesalin ovella oli pitkä jono, kun Merikosken lukion ykkösluokkalaiset tulivat viettämään musiikkituntiaan musiikkivideofestivaaleille. 

”Festareiden alusta saakka olen joka vuosi tullut oppilaiden kanssa tänne” kertoi musiikinopettaja Leena Suoranta.

”Oppilaille on mainostettu tätä koko syksy ja kyllä he tätä jo odottivat, vaikka ainahan heitä vähän joutuu patistelemaan” jatkoi Suoranta. (Kuva: Raisa Koskela)
Lukion oppilaiden tehtävänä oli valita näytöksestä yksi video lähempään tarkasteluun.  Valitusta videosta analysoidaan musiikki, kuvankäsittely, tyyli, teksti ja kokonaisuus. Yleisesti tarkoituksena on saada selville, millaisia suomalaiset musiikkivideot tällä hetkellä ovat. (Kuva: Raisa Koskela)
Musiikkivideot vakuuttivat Valvesalin upeissa puitteissa. (Kuva: Raisa Koskela)
Salin pimennyttyä katsojat pääsivät sukeltamaan musiikkivideoiden maagiseen maailmaan. Neljännen kilpailunäytöksen teema oli Elämä on matka.  Raketilla kuuhun tai laivalla Tallinnaan, mutta matka voi olla myös elämän mittainen, luonnehditaan näytöstä kilpailuohjelmassa. (Kuva: Raisa Koskela)
Neljännessä kilpailunäytöksessä on nähtävänä muun muassa Järjestyshäiriön, Irina Björklundin, Graciaksen ja Löytölapsien videot. (Kuva: Raisa Koskela)
Valvetalon aulasta saa ostaa erilaisia OMVF-tuotteita. (Kuva: Raisa Koskela)
Festivaalien visuaalisen ilmeen kuvituksesta on tänä vuonna vastannut Mari Ahokoivu. Henri Turunen on puolestaan hoitanut graafisen suunnittelun. (Kuva: Raisa Koskela)
Keskiviikkona yleisöä kiinnosti erityisesti Suomalaisen animaation 100-vuotisjuhlanäytös. Kyseessä olikin historiallinen hetki, sillä näytöksen avannut Tuomari Nurmion Miehen elämää –video oli varta vasten digitoitu tätä näytöstä varten ja nähtiin nyt niin sanotusti ensi-illassaan. (Kuva: Raisa Koskela)
Suomalainen animaatio 100 vuotta –näytöksen avasi festivaalien taiteellinen johtaja Otto Kylmälä. Hän kertoi, että näytös on tehty yhteistyössä Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin arkiston kanssa ja se tulee syksyllä olemaan osa KAVI:n Animaatio-Suomi 100 vuotta -juhlanäytössarjaa. 
Oulun Musiikkivideofestivaaleilla näytöksen voi nähdä vielä lauantaina 30.8.2014 klo 13. (Kuva: Raisa Koskela)
Valve-talon Studiossa nähdään koko festivaalien ajan erilaisia erikoisnäytöksiä. (Kuva: Raisa Koskela)
Suomalaisesta animaatiosta olivat nauttimassa Essi Karppinen ja Ella Jurvakainen Kastellin lukiosta. Näytös oli osa heidän musiikin kurssiaan. 

”Ei ollut mitään odotuksia, mutta yllätti silti, vaikka moni video ja biisi oli ennestään tuttu. ” kertoi Ella fiiliksistään näytöksen jälkeen. 

”Pidän eniten sellaisista musiikkivideoista, joissa on jonkinlainen tarina” sanoi Essi. 

”Musiikkivideot ikään kuin syventävät sitä kappaleen fiilistä ja sitä, miten sen ajattelee” kiteytti lopuksi Ella. (Kuva: Raisa Koskela)
Snooker Timessa voi nähdä kaikki 20 katselmusnäytöstä eli yhteensä peräti 253 videota. (Kuva: Miikka Kansanniva)
Katselmuksissa videot esitetään aakkosjärjestyksessä. (Kuva: Miikka Kansanniva)
Keskiviikkoiltana festarikansa kerääntyi 45 Specialiin, jossa Rotos loves Silakka-klubilla esiintyi uusi suomalaisyhtye Shivan Dragn. (Kuva: Miikka Kansanniva)
Shivan Dragn on Rubik-yhtyeestään tutun Artturi Tairan uusi kokoonpano. Mukana ovat myös vanhat bändikaverit Jussi Hietala ja Samuli Pöyhönen. (Kuva: Miikka Kansanniva)
Shivan Dragn soitti ensimmäisen keikkansa toukokuussa 2014 ja onkin ainakin toistaiseksi profiloitunut pelkäksi live-bändiksi. Yhtään biisiä bändi ei ole vielä julkaissut, levystä puhumattakaan. (Kuva: Miikka Kansanniva)
Keikan viimeinen biisi oli kaunis balladi, jossa Artturi Tairan mieletön ääni pääsi erityisesti oikeuksiinsa. (Kuva: Miikka Kansanniva)
Oulun Musiikkivideofestivaalien klubin torstai-illan esiintyjä oli oululainen The Syrians. Bändi esiintyi Never Grow Oldissa illan hämärtyessä. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Never Grow Old on vuonna 1992 perustettu oululainen baari. (Kuva: Hanna Jurvelin)
The Syrians soittaa menevää rocksteady-musiikkia, joka on sekoitus bluesia, jazzia, skata ja reggaeta. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Never Grow Oldissa tunnelma oli korkealla ja yleisö nautti hyväntuulisesta keikasta. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Viihdyttävä keikka sisälsi muun muassa viheltelyä. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Keikan keskivaiheilla bändin laulaja hyppäsi yleisön sekaan villitsemään ihmisiä tanssiin. Toiseksi viimeisen biisin aikana hän haki yleisön seasta naisia lavalle tanssimaan. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Torstai-iltana Valvesaliin kokoontui iso yleisö kuuntelemaan ja katselemaan The Scenes Carte Blanche -näytöstä, jossa nähtiin yhdeksän bändin valitsemaa videota. (Kuva: Raisa Koskela)
The Scenesin kitaristi Miki Liukkonen ja basisti Matias Haataja olivat paikan päällä kertomassa videoista. Minna Koivunen haastatteli. Myös yleisö pääsi ääneen. (Kuva: Raisa Koskela)
"Näytöksen videot valittiin hetken mielijohteesta ollessamme Englannin kiertueellamme", kertoi Matias Haataja. 

Videoilla ei ollut varsinaista yhteistä teemaa, mutta ne kaikki olivat tunnelmaltaan vahvoja ja jopa synkkiä.

"Näähän olikin aika ahdistavia, kun ensimmäistä kertaa katsoi kaikki näin peräkkäin", sanoi Miki Liukkonen näytöksen päätyttyä. (Kuva: Raisa Koskela)
The Scenes on tekemässä uuden videon parin viikon päästä.

"Ei ole vielä mitään suunnitelmia, mutta nyt pitää tehdä kompromisseja, koska ei ole aikaa eikä rahaa tehdä kunnon videota" kertoi Miki Liukkonen. 

Musiikkivideon merkityksestä kysyttäessä hän sanoo, että "hyvä video voi tehdä huonosta biisistä paremman". (Kuva: Raisa Koskela)
Anssi Bwalya (vas.), Anssi Lintulampi ja Juha Hovintalo viihtyivät The Scenes Carte Blanche -näytöksessä.

“Tykkäsin tästä vähän rennommasta otteesta, ja näytös oli myös hauska” kertoi Anssi B.

“Viihdyttävää, sopivassa suhteessa hyvää musiikkia ja keskustelua”, jatkoi Anssi L.

 “Pidin siitä, ettei esitystä oltu liikaa etukäteen suunniteltu, vaan kommentit heitettiin lennosta. Videot olivat mielenkiintoisia”, sanoi Juha.
 
Osa videoista oli nuorille miehille tuttuja entuudestaan, mutta uusia tuttavuuksiakin löytyi. Myös The Scenes on kaikille tuttu, vaikka bändin faneiksi he eivät tunnustautuneetkaan.

Erityisen vaikutuksen teki Justicen Stress-biisiin tehty agressiivinen video, jossa jenginuoret hulinoivat Pariisissa.

“Korkean intensiteetin video, jonka aikana vain jäi tuijottamaan valkokangasta ja biisi meni vähän ohi.” fiilistelii Anssi L. (Kuva: Raisa Koskela)
Waterloo-kappaleen 40-vuotista taivalta juhlistava ABBA The Movie -yhteislaulunäytös keräsi paikalle mukavasti yleisöä laulamaan elokuviin. (Kuva: Raisa Koskela)
Lasse Hallströmin ABBA:sta 1977 ohjaaman elokuvan musiikkikohtauksissa yleisö ja esilaulajat lauloivat innokkaasti mukana. (Kuva: Raisa Koskela)
Yleisön apuna laulamassa ABBA:n ikivihreitä olivat esilaulajat Roosa ja Anna. (Kuva: Raisa Koskela)
Esilaulajien Roosan ja Annan asut sopivat yhteen ABBA:n tyyliin kanssa. (Kuva: Raisa Koskela)
Karaokena näytöksessä pääsi laulamaan muun muassa ABBA:n tunnetuimpia kappaleita, kuten Waterloo, Fernando ja What's the Name of the Game. Kappale Dancing Queen innosti yleisön myös tanssimaan. (Kuva: Raisa Koskela)
Näytöksen tunnelma nousi kattoon paikalla olijoiden eläytyessä viimeisten hittien mukana. (Kuva: Raisa Koskela)
Lasse Hallströmin huumorilla höystetty elokuva piti yleisön otteessaan. (Kuva: Raisa Koskela)
Näytöksen loputtua sekä yleisölle että esilaulajille jäi siitä selvästi hyvä mieli. (Kuva: Raisa Koskela)
Levy-yhtiö ei ollut aluksi ymmärtää Pete Veijalaisen Teräsbetonille ohjaamaa Missä miehet ratsastaa -musiikkivideota.

"Ei toiminnassani ole mitään logiikkaa. Videoissani kuljen ääripäästä toiseen.", Veijalainen miettii.

(Kuva: Topi Paananen)
"Firevisionin Stars-video oli aikoinaan mittavan budjetin tuotanto – olikohan 25 000 euroa. Se oli aikaa, kun musiikkivideoiden tekoon pystyttiin vielä panostaa rahallisesti.", Pete Veijalainen muistelee.
(Kuva: Topi Paananen)
Veijalaisen mukaan Oulun kaupunki on ollut suuri vaikuttaja hänen urallaan. (Kuva: Topi Paananen)
Tunnelmallisessa Teatteri Riossa lauantaina järjestetty Pumpeligaala oli loppuunmyyty.  (Kuva: Raisa Koskela)
Sylvi–yhtyeen Into Himo ja Lionel Bitchie juonsivat 21. Pumpeligaalan jo toista kertaa. Kaksikon huumori kirvoitti yleisöstä monet naurut. (Kuva: Raisa Koskela)
Gaalan alkaessa Into Himo lauloi tuomariston terveiset: ”Hyvä jengi! Suomalainen musiikkivideo elää ja voi hyvin”. (Kuva: Raisa Koskela)
4. kunniamaininnan sai Mika Ronkaisen ohjaama musiikkivideo Jonna Tervomaan kappaleelle ”Tikapuut”. Palkintoa oli noutamassa videolla näytellyt Sirkka Littow.

”Video on edelleen vaikuttava. Olen nähnyt sen useampaan otteeseen ja tunnen joka kerran olevani tähti”, Littow kertoi. (Kuva: Raisa Koskela)
Ezra Gould sai tuomariston 5. kunniamaininnan Graciaksen Levels –musiikkivideon ohjauksesta. Osa tuomariston perusteluista kuului, että videolla ”kuoleman ja elämän suuret asiat on käsitelty maanläheisesti”. (Kuva: Raisa Koskela)
6. kunniamaininta luovutettiin Teemu Niukkasen ohjaamalle Palefacen ”Mull’ on lupa” –musiikkivideolle. 

Vuonna 2013 Niukkasen ohjaama ”Satumaa” –video voitti kultapumpelin. ”Viime vuonna menin Oulusta kotiin herkistyneessä tilassa ja kosin tyttöystävääni, nykyään olen naimisissa”, Niukkanen muisteli. (Kuva: Raisa Koskela)
Mr. Ballseaman esiintyi yleisölle ennen väliaikaa. (Kuva: Raisa Koskela)
Teatteri Rio tarjoaa Pumpeligaalalle oivan ympäristön. (Kuva: Raisa Koskela)
Toinen puoliaika alkoi Sylvin sekopäisellä musiikkishowlla. Lavalle muun muassa kaadettiin sangoittain pallomeripalloja. (Kuva: Raisa Koskela)
Sylvin esitys ei jättänyt ketään kylmäksi. (Kuva: Raisa Koskela)
Lavalla Into Himo kylpi pallomeripalloilla täytetyssä kylpyammeessa Lionel Bitchien ja muiden tanssiessa ympärillä. (Kuva: Raisa Koskela)
Sylvin esityksessä nähtiin runsaasti paljasta pintaa. (Kuva: Raisa Koskela)
”Viime vuonna huomion vei simpukka. Nyt ei ole simpukkaa, tänä vuonna on banaani” julistivat Lionel Bitchie ja Into Himo toisen puoliajan alkaessa. (Kuva: Raisa Koskela)
Lionel poseerasi banaanin kanssa. (Kuva: Raisa Koskela)
Into Himo kertoi, että Kotimaisen musiikkivideon kilpailun ”lähtökohdat ovat musiikin visuaalisessa toteutuksessa”. (Kuva: Raisa Koskela)
Stam1na voitti kansanpumpeliäänestyksen jo neljättä kertaa. Palkintoa oli vastaanottamassa Tuomas Petsalo.

Ohjaaja Jouni Kallio ei päässyt perille, mutta lähetti terveisensä: ”Näköjään Stam1nan fanien ja sukulaisten määrä riitti äänestämään videon voittoon”. (Kuva: Raisa Koskela)
Tebianin suunnitteleman, voittajille jaettavan ”kolmionmuotoisen jutun” lisäksi Kari Mankinen luovutti kansanpumpeliäänestyksen voittajalle Toast Postin palkinnon ”päivän värimäärittely”.

Mankinen vitsaili, että Stam1na on ”tervetullut tekemään muutakin kuin mustavalkoisia videoita”. (Kuva: Raisa Koskela)
Teinipumpelilla palkittiin Olavi Uusivirran kappaleen ”Ollaanko tämä kesä näin” musiikkivideon ohjaaja Mirkka Kallio. Olli Turtiainen luovutti Canonin palkinnon, joka oli Canon EOS 70D järjestelmäkamera.

Kallion puolesta palkinnon tuli vastaanottamaan Veli Kauppinen, joka luki Kallion kirjoittaman kiitosrunon. (Kuva: Raisa Koskela)
Into Himo ja Lionel Bitchie pitivät yleisöä jännityksessä ennen kultapumpelin voittajan paljastamista. (Kuva: Raisa Koskela)
Kilpailun tuomaristo Mikko Meriläinen, Mikko Mällinen ja Misko Iho kutsuttiin lavalle ennen voittajan palkitsemista. (Kuva: Raisa Koskela)
Kultapumpelin voitti ohjaaja Sakari Lerkkanen. Hän on ohjannut Le Roin videon ”Lintu”. Lerkkanen kiitteli bändiä, tiimiä ja rahoitusta videon onnistumisesta. (Kuva: Raisa Koskela)
Palkintojenjaon jälkeen lavalla alkoivat Twirkkaus-tanssit. Into Himo kertoi twirkkauksen olevan twist-tanssin ja twerkkauksen yhdistelmä. (Kuva: Raisa Koskela)
Lopussa meno meni villiksi ja pallomeripallot lentelivät lavalta yleisöön ja toisin päin. (Kuva: Raisa Koskela)
Lionel Bitchie lauloi ja soitti välillä vetopasuunaa. (Kuva: Raisa Koskela)
Yleisökin villiintyi twirkkaamaan Sylvin tahdissa. (Kuva: Raisa Koskela)