Oulun juhlaviikot esittää 2014

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Kaupunkikalastus on nykytaideryhmä Kylkiäisen järjestämä seikkailu. Kyltti johdattaa kaupunkikalastajat paikalle ja moni oli kalastuskojulle jo löytänytkin. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Kaupunkikalastuksen tehtävälaput odottavat kalastajaansa. Ohjeet eivät ole ehdottomia, eikä kohdetta ole valittu kalastajan puolesta liian tarkasti. Kartta ohjailee eri puolille kaupunkia ja tehtäväkorteissa on mainittu, kauanko tehtävään suurin piirtein menee. Vaihtoehtoja löytyy niin kiireiselle kuin enemmän aikaa omaavalle kalastajalle. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Kaupunkikalastuksen lähtöpiste on koristeltu houkuttelevasti ja jo kojulla tulee kiinnittäneeksi huomionsa yksityiskohtiin. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Kun katseensa kiinnitti tavanomaisen suuntansa sijasta maahan, huomasi heti jotakin uutta. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Saamamme kalastuskartta. Tehtävälappuja oli paljon erilaisia. Yhdessä kehotettiin etsimään viiva ja seuraamaan sitä, toisessa kulkemaan kohti kauneutta. Viiva voi olla vaikka halkeama asvaltissa ja kauneus mitä tahansa kalastajan mielestä kaunista. (Kuva: Hanna  Jurvelin)
Tehtäväkorteissa houkuteltiin poikkeamaan tavanomaisilta reiteiltä ja huomioimaan sellaista, mihin ei tavallisesti kiinnitä huomiota. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Kun lappumme oli valmis, laitoimme sen ohjeiden mukaan rasiaan edellisen kalastajan jättämän lapun tilalle. Vaihdossa saamamme lappusen syvällisine teksteineen laitoimme ilahduttamaan satunnaista pyöräilijää. (Kuva: Hanna Jurvelin)
Keskiviikkona 6.8. sai ensi-iltansa monitaiteellinen teos Varjakka, joka vie yleisönsä matkalle salaperäiseen saareen. (Kuva: Raisa Koskela)
Matkan alussa yleisölle jaettiin käsiohjelmat, jotka toimivat myös karttana. (Kuva: Raisa Koskela)
Saareen kuljettiin kapulalossilla, jota kuljetti kaksi lautturia. (Kuva Raisa Koskela)
Varjakkaan matkattiin kauniissa kesäsäässä. (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka (Kuva: Raisa Koskela)
Tunnelma tiivistyi heti retken alussa kun yleisö johdatettiin pientä polkua pitkin hämärään metsään rummun kaikuessa jostain kauempaa. (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakansaaren upea luonto oli suuri osa teoksen tunnelmaa. (Kuva: Raisa Koskela)
Konttorin pihalla sai nauttia väliajasta vaikka nuotion äärellä. (Kuva: Raisa Koskela)
Lautturinakin toiminut Nikke Launonen taiteili konttorin pihalle ripustetussa keinussa. (Kuva: Raisa Koskela)
Tauon jälkeen matka jatkui Eevertin johdattamana. (Kuva: Raisa Koskela)
Seuraavassa esityksessä koettiin suuria tunteita ja draamaa bluesin säestämänä. (Kuva: Raisa Koskela)
Myös Varjakan vanhojen rakennusten rauniot toimivat teoksen tapahtumapaikkana. (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakan luonto oli rehevää ja runsasta. (Kuva: Raisa Koskela)
Matka vei yleisön myös vanhalle Palotalolle. Kun Varjakassa vielä toimi saha, saarella oli muun muassa oma palokunta. (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka oli kuin oma maailmansa jossa saattoi nähdä mitä vain. (Kuva: Raisa Koskela)
Hiljaisuus vallitsi yleisön kulkiessa kohti seuraavia tapahtumia. (Kuva: Raisa Koskela)
Ilta-aurinko värjäsi taivaan kun matka Varjakan maailmaan alkoi lähestyä loppuaan. (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakan maailma jäi taakse, kun lautta palasi kohti satamaa. Lautassa vallitsi täysi hiljaisuus yleisön katsellessa taakse jäävää saarta selvästi vaikuttuneina. (Kuva: Raisa Koskela)
Varjakka imi yleisön omaan maailmaansa, jonka taika alkoi häipyä vasta lautan palattua takaisin rantaan. (Kuva: Raisa Koskela)
Petja Zöllner Leverkusenista Saksasta oli lomailemassa sukulaistensa luona Oulussa. Varjakka oli Zöllnerille ennestään tuttu, koska hänen sukulaisillaan on siellä kesämökki. Hän oli liikuttunut, kun tuttu tarina Varjakan onnettomuudessa hukkuneista naisista ja tytöistä konkretisoitui teoksessa. Zöllner todella uppoutui esitykseen ja kertoi sen herättäneen paljon erilaisia tunteita jännityksestä iloon. Hänen mukaansa teos oli mahtava ja hän aikoo suositella sitä kaikille. (Kuva: Raisa Koskela)
Ensiesityksensä tänä viikonloppuna saava Floreo Aerealis esitetään yhteensä kuusi kertaa Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa. Noin puolituntia ilma-akrobatiaa sisältävä näytös myytiin loppuun jo päiviä ennen ensi-iltaa. 

Sirkustaiteilija Ilona Jäntti odotti edeltävänä päivänä hyvissä tunnelmissa tulevaa esitystä. ”Hauska päästä viimein tekemään tätä yleisön edessä.” (Kuva: Raisa Koskela)
Sirkustaidetta jo useita vuosia tehneen Ilona Jäntin esitystä värittävät ympäri maailmaa tuodut kasvit ja muut koristeet. (Kuva: Raisa Koskela)
Verkkotoimitus kävi seuraamassa Floreo Aerealiksen harjoituksia päivää ennen esitystä. Jäntit paljastivat, että suunnitteilla on jatkaa samaa konseptia syksyn pimeinä aikoina marraskuussa. 

”Se toisi vähän valoa ihmisten syksyyn”, Ilona Jäntti tarkentaa. (Kuva: Raisa Koskela)
Pyramidin muotoisessa rakennuksessa esiintyvä Jäntti on jo aiemmin tehnyt ilma-akrobatiaa kasvihuoneissa. 

”Tein aikoinaan yllätysesityksiä Helsingin Talvipuutarhassa, ne olivat kuitenkin ilmaisia.” (Kuva: Raisa Koskela)
Ilma-akrobaatti kertoo kasvipuutarhassa esitettävän näytöksen olevan todella eksoottinen puutarhan tarjoaman viidakkotunnelman ansiosta. 

”Puutarhassa on todella kuuma, joten kolme esitystä päivässä tulee olemaan melko raskasta. Onneksi ulkona on kuitenkin nyt viileämpää kuin kaksi viikkoa sitten. Toivottavasti myös yleisö ei hikoa liikaa”, Jäntti tuumii. (Kuva: Raisa Koskela)
Ilona Jäntti sekä tapahtuman tuottaja Inkeri Jäntti ovat valmistelleet Floreo Aerealista jo talvesta lähtien.

Ilma-akrobaatti paljastaa, ettei esityksellä ole sen kummempaa tarinaa, vaan pohjana on yksinkertaisesti pelkkä sirkusesitys. Myös esitystila tuo omat haasteensa. 

”Täällä on aika ahdasta, koska kasvit vievät tilaa. Onneksi rakennus on kuitenkin korkea, joten voin mennä ainakin pituussuunnassa.” (Kuva: Raisa Koskela)
Oulussa kasvanut sirkustaitelija vietti lapsuudessaan paljon aikaa Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. 

”On tavallaan unelma päästä esiintymään tänne”, Jäntti hehkuttaa. (Kuva: Raisa Koskela)