Koiteli Elää 2014

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Neljännen Koiteli Elää –festivaalin avasi Dimi Band. Kolme vuotta sitten Torniossa perustettu bändi on nimetty laulaja-kosketinsoittaja Dimitra Salon mukaan. Hän säveltää ja sanoittaa kaikki Dimi-biisit, jotka ovat suomenkielisiä ja melodramaattisia sekä teatterin suuntaan flirttailevia. (Kuva: Raisa Koskela)
Myöhemmin illalla Dimi esiintyi myös pienemmällä Klubilavalla. Suomalais-kreikkalainen nuori nainen opiskelee musiikinohjaajaksi Oulun ammattikorkeakoulussa. Tästä keväästä lähtien hänet on nähty myös taustalaulaja-kosketinsoittajana Kauko Röyhkä & The Boots –kokoonpanossa. (Kuva: Raisa Koskela)
Toisena esiintynyt indiepop-bändi Stache on pitänyt yhtä vuodesta 2008. Oululainen viisikko sai yleisöön mukavasti menoa ja meininkiä. (Kuva: Raisa Koskela)
Stachen ensimmäinen pitkäsoitto The Reason We Get Nothing Done julkaistiin viime vuoden lokakuussa. Seuraava keikka on Oulu Showcase perjantaina 29. elokuuta 2014. (Kuva: Raisa Koskela)
Rentotunnelmaisilla festareilla saattoi välillä levähtää räsymatoilla istuen. (Kuva: Raisa Koskela)
Oululaismuusikko Aki Louhela veti mukavasti yleisöä. Pitkän linjan laulaja-lauluntekijä on kiertänyt keikkalavoja jo parikymmentä vuotta. Hän on toiminut muusikkona erinäisissä Suomen eturivien artistien bändeissä, mm. Samuli Edelmann Band 1991-2004.  Hän on myös säveltänyt biisejä toisille artisteille ja vieraillut muiden artistien levyillä. (Kuva: Raisa Koskela)
Suurelle yleisölle Aki Louhela tuli tutuksi megasuositusta The Voice of Finland –laulukilpailusta. Ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella mukana ollut Louhela kilpaili Paula Koivuniemen tiimissä. (Kuva: Raisa Koskela)
Aki Louhela on julkaissut soololevyt ”Aki Louhela” sekä ”Sydämen reunalla”. Keikoilla hän esittää oman tuotantonsa lisäksi myös coverbiisejä. Ahkeran keikkailun lisäksi mies esiintyy Oulun kaupunginteatterin suositussa Housut pois –musikaalikomediassa, joka jatkuu yleisön pyynnöstä syksyllä 2014. (Kuva: Raisa Koskela)
Festivaaleilla oli tänä vuonna kaksi lavaa. Pienellä Klubilavalla ääneen pääsivät tuoreet paikalliset lahjakkuudet. (Kuva: Raisa Koskela)
Kaunis Koitelinkoski ihastutti festarivieraita. (Kuva: Raisa Koskela)
Viimeisimmältä The Voice of Finland –kaudelta tuttu Julia Väyrynen sai kunnian olla uuden Klubilavan ensimmäinen artisti. Väyrynen esitti covereita niin englanniksi kuin suomeksikin ja yksi oma biisikin mahtui joukkoon. (Kuva: Raisa Koskela)
Kaija Kärkinen ja Ile Kallio vetivät leppoisan keikan vuosikymmenien tuoman kokemuksen turvin. Hyväntuulinen pariskunta esitti kappaleita monipuolisesti niin uransa alkutaipaleelta kuin viime vuosiltakin. (Kuva: Raisa Koskela)
Oulussa vuonna 1955 syntynyt Ile Kallio kertoi vanhempiensa asuneen ainoastaan muutaman kilometrin päässä Koitelista pari vuotta ennen hänen syntymäänsä. Lapsena Kallio oli kuulemma ihaillut koskea vanhempiensa ottamista mustavalkoisista valokuvista.
”Ihanaa olla vihdoin oikeasti täällä” sanoi hän. (Kuva: Raisa Koskela)
Michael Monroen tiimissä viime kauden Voice of Finlandissa ollut Tiia Erämeri keräsi massiivisen ihailijajoukon Klubilavan eteen. 

”Tosi hyvin menee, keikkojakin on tullut hyvin nyt syksyä kohdin. Tulevaisuus on vielä vähän auki, mutta jotain biisejä olen käynyt äänittämässä ja omaa materiaalia on kehitteillä.” kertoi 22-vuotias oululainen.

Erämeren kitaristina esiintynyt Lauri Tuohimaa soitti myöhemmin myös oman keikkansa. Tuohimaa on yksi Koiteli Elää –festivaalin perustajista. (Kuva: Raisa Koskela)
Klubilavan vieressä sijainnut Tunnelmatupa oli suosittu hengähdyspaikka. (Kuva: Raisa Koskela)
Festareiden raskaammasta annista vastasi Kotipelto & Liimatainen Duo. Muutaman vuoden täällä kotimaassa keikkailut duo julkaisi ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Blackoustic –levynsä pari vuotta sitten. Uutta levyä ei ainakaan lähiaikoina ole tulossa.

”Levy-yhtiöltä on kyllä tullut kyselyä ja toivetta livelevystä ja ehkä semmoinen jossain vaiheessa tehdään. Stratovariukselta sen sijaan tulee seuraava levy ensi vuonna, siitä on jo noin puolet biiseistä valmiina.” kertoi Timo Kotipelto.

Akustiset keikat eroavat Kotipellon mukaan tavallisista aika paljonkin.

”Laulutekniikka on toki sama, mutta duona esiintyessä pitää ottaa yleisö haltuun kahden jätkän voimin. Akustiset keikat ovat yleensä intiimejä, joten niillä on enemmän kommunikointia yleisön ja bändin välillä. (Kuva: Raisa Koskela)
Kotipelto & Liimatainen Duon keikka todellakin kelpasi runsaslukuiselle yleisölle, joka lauloi kovaäänisesti mukana. Timo Kotipelto oli tästä iloisesti yllättynyt.

”Hieman tänne tullessa epäilytti, että mitenköhän keikka onnistuu, kun kuitenkin erotutaan jonkin verran muista esiintyjistä. Mutta sitten ajattelin, että meidäthän tänne on pyydetty, nyt ei aleta hissuttelemaan vaan vedetään täysillä. Yleisö oli mahtavasti mukana.” (Kuva: Raisa Koskela)
Timo Kotipelto on tehnyt musiikkia yli 20 vuotta. Aloitteleville artisteille hänellä on yksi neuvo yli muiden.

” Tärkeetä on se et löytää oman jutun. Vaikka aluksi tekisikin covereita, niin yrittää löytää sen oman soundin. Ei matki liikaa, vaan yrittää esittää ne kappaleet omalla tyylillään. Toki sitten myöhemmin pitää yrittää tehdä hyviä biisejä.”

Kotipellon mukaan musiikkibisnes on muuttunut valtavasti viimeisessä 10 vuodessa.

 ”Nykyään pääsee netin ja erilaisten ohjelmien kautta nopeasti pinnalle, mutta se on sit eri juttu, että kuinka kauan se suosio kestää. Tässä ammatissa on tärkeää, että hommaa ei tee pelkästään sen suosion vuoksi. Laulamisen pitää tulla sydämestä, siitä pitää nauttia.” (Kuva: Raisa Koskela)
Duon toinen osapuoli, Jani Liimatainen, tunnetaan parhaiten Sonata Arctican entisenä kitaristina. Kemiläinen muusikko vaikuttaa nykyään Duon lisäksi bändeissä Cain’s Offering, Sydänpuu, Altaria ja Dream Asylum.

Hänellä on tällä hetkellä tekeillä uusi levy, jolla on jo 8 biisiä valmiina. Levyllä laulaa Timo Kotipelto. (Kuva: Raisa Koskela)
Ruokahuolto pelasi, tarjolla oli muun muassa makkarapannua ja tandoorikanaa. (Kuva: Raisa Koskela)
Sir Elwood Duon keikka oli monelle fanille tunnelmallinen hetki. Suositun ja arvostetun orkesterin kappaleita on viime vuosina päässyt kuulemaan livenä vain harvakseltaan.

”Duo-keikkoja on tehty hyvin rauhallisesti ja orkesterihan (Sir Elwoodin Hiljaiset Värit) on ollut hiihtolomalla nyt pari vuotta, mutta palaa keikkalavoille syksyllä. 

25 vuoden kiertämisen jälkeen päätettiin pitää hiihtoloma, joka kestikin sitten vähän kauemmin. ” (Kuva: Raisa Koskela)
Seuraavaksi laulaja Juha Lehden omaleimaista ääntä voi kuulla Sir Elwoodin vieraskirja –nimisellä albumilla.

”Se on sellainen syrjähyppy. Orkesterin kitaristi Jussi Virtanen sävelsi levyllisen Ilpo Tiihosen runoja, jotka minä sitten lauloin. Levyllä on mukana teatterimuusikoita, mutta minun ja Jussin lisäksi muita Sir Elwoodin jäseniä ei ole mukana. Levy on sellainen kunnon 70-luvun runolevy, jota oli hieno tehdä.” (Kuva: Raisa Koskela)
Sir Elwood Duon toinen osapuoli, pianisti Junnu Saaresaho on Sir Elwoodin Hiljaisten värien perustajajäsen. Yli kahden vuosikymmenen pituinen ura sai alkunsa keväällä 1988, kun Saaresaho ja Lehti jammailivat pianon ja kitaran kanssa Myyrmäen nuorisotalolla. 

Sir Elwoodin Hiljaiset Värit ovat tehneet yhteensä 16 albumia, joista kolme on myynyt kultaa. (Kuva: Raisa Koskela)
Pitkän ja arvostetun uran tehnyt Juha Lehti antaa aloitteleville artisteille yksinkertaisen neuvon.

”Tehkää töitä. Kuulostaa julmalta, mutta sitä se on. Pitää vaan soittaa, soittaa ja soittaa, kunnes se jonain päivänä tulee osaksi sinua. Silloin ei enää tarvitse suorittaa vaan nauttia.” (Kuva: Raisa Koskela)
Yön pimetessä oli aika vaihtaa vähän räväkämpään menoon, kun lavalle asteli räppäri Redrama Yleisön mieliksi keikalla kuultiin uusimpien listahittien lisäksi vähän vanhempaakin materiaalia uran alkuvuosilta.

Iloisella räppärillä on takanaan kerta kaikkiaan mukava kesä.

”Mielettömän hyviä ja kivoja keikkoja ollut koko kesän. Ei olla määrällisesti tehty enempää keikkoja kuin aiemminkaan, mutta kiirettä on pitänyt, kun bändin kanssa on treenattu aika paljon keikkojen ohella. Keikkailu on sen verran viikonloppupainotteista, että alkuviikosta on päässyt vähän rentoutumaankin.”

Redrama jatkaa keikkailua syyskuun loppuun, jonka jälkeen hän pitää taukoa vuoden loppuun saakka.

”En ole pitänyt kunnon taukoa moneen vuoteen, tulee varmaan olemaan outoa kun voi tehdä viikonloppuisinkin jotain muuta kuin keikkoja. Taukoa musiikista en kuitenkaan pidä, vaan syys-marraskuun vietän studiossa uuden levyn parissa. Jotain uutta olisi tarkoitus julkaista vielä tämän vuoden puolella.” (Kuva:Raisa Koskela)
Kansaivälisestikin tunnetulla Redramalla on paljon vinkkejä samasta haaveileville uusille artisteille.

”Jos tätä haluaa tehdä, niin syyn täytyy olla tarve laulaa/soittaa/esiintyä. Musiikkia ei kannata tehdä vain siksi, että olisi tunnettu tai jotta tytöt tykkäis. 

Tärkeää on pitää kiinni siitä omasta asiasta. Mulla on ollut hyvä tilanne siinä mielessä, että mä olen ollut aika lailla vapaa tekemään mitä haluan. Jos se ei ole onnistunut levy-yhtiöiden puolesta, niin olen vain lähtenyt menemään ja löytänyt aina uuden. Alussa sain ehkä liian paljon liian aikaisin ja hommat meni miten meni. Olin onnekas kun sain tavallaan toisen mahdollisuuuden.

Nykyaikana kannattaa käyttää hyväkseen nettiä ynnä muuta, mutta kannattaa varoa ettei se käänny itseään vastaan. On tärkeämpää tehdä se hyvä biisi, kuin pommittaa sitä jatkuvasti joka paikassa. Hyvä biisi on aina hyvä biisi, sillä on kuitenkin aina mahdollisuus päästä läpi. (Kuva: Raisa Koskela)
Festivaalin henkeä mukaillen Redrama veti yhden biisin akustisesti. Muuten dj-setillä esiintyminen akustisen musiikin festareilla arvelutti artistia.

”Tiesin tämän festarin ennestään ja kun keikkamyyjä kertoi tästä keikasta, ihmettelin että miten me tänne sovitaan. Jännitän aina ennen keikkoja, mutta tämä jännitti oikein erityisen paljon. Positiivisesti yllättynyt olen, siellä oli paljon hymyileviä kasvoja ja käsiä ilmassa, se tekee onnelliseksi. (Kuva: Raisa Koskela)
DJ Rahim on Redraman mukaan oikea vanha kunnon dj.

”Rahim oli mukana ensimmäisella keikallani vuonna 1998. Palkaksi saimme kolme drinkkilippua.” (Kuva: Raisa Koskela)
Redraman keikalla yleisö oli aivan fiiliksissä. (Kuva: Raisa Koskela)
Klubilavan ilta päättyi paikallisen Muistijäljen keikkaan. Muistijälki kuvailee itseään lähtemättömän jäljen jättäväksi suomipoppisrockis-trioksi. (Kuva: Raisa Koskela)
Illan kruunasi riehakkaan keikan vetänyt Samuli Putro Band. Kylmenevästä yöstä huolimatta yleisö oli aivan liekeissä ja lauloi kovaäänisesti bändin mukana. (Kuva: Raisa Koskela)
Rokkikukon elkein esiintynyt Putro oli ällistynyt Koitelinkosken kauneudesta. (Kuva: Raisa Koskela)
Samaistuttavista sanoituksistaan tunnettu Putro innostui antamaan yleisölle parisuhdeneuvoja ennen kappalettaan Anna nyt. (Kuva: Raisa Koskela)
Illan pimetessä sytytetty kynttilämeri loi taianomaisen tunnelman. (Kuva: Raisa Koskela)