Uutiset

Festivaalin teemana kotiinpaluu

Oulunsalo Soi – Oulun seudun XVII musiikkijuhlat ovat alkamassa jo seitsemättätoista kertaa 31. heinäkuuta. Festivaali ottaa varaslähdön vierailemalla keskiviikkona 30. heinäkuuta Haaparannan kirkossa. Viimeinen konsertti on Oulun kaupungintalolla sunnuntaina 3. elokuuta. Kiiminkiläislähtöinen, Euroopassa nousujohteisella uralla oleva mezzosopraano Virpi Räisänen on luonut ohjelmiston keskeiseksi ajatukseksi matkalla olemisen sekä elämän polun iloineen ja suruineen. Tärkeäksi teemaksi konserteissa nousee myös kotiinpaluu.

Räisäsen musiikillinen ura lähti liikkeelle neljän oululaisen nuoren tytön muodostamasta jousikvartetista. Maailmalle lähtenyt OWLA-kvartetti tutustui opiskeluvuosinaan jo silloin nimekkääksi tunnustettuun Danel-kvartettiin. Jälleennäkemisen riemu tuo Quatuor Danelin nyt Oulunsaloon. Maailman jousikvartettien eliittiin kuuluva Danel-kvartetti on kehittänyt soittajien muutoksista huolimatta kuuluisan soinnin, henkeäsalpaavan yhteissoiton ja tinkimättömän asenteen. Karismaattiset soittajat hallitsevat suvereenisti sekä klassismin että romantiikan ajan teokset uudempaa musiikkia unohtamatta.

Quatuor Danelin lisäksi huippusellisti Trey Lee tuo festivaalille maailmanlaajuista kokemusta. Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi nimitetty sellisti nauttii Aasiassa suursuosiota. Ympäri maailmaa konsertoivan kiinalaisen musiikin ja kulttuurin lähettilään soitossa virtuoosinen soitto yhdistyy älykkääseen hienostuneisuuteen ja tunteelliseen syvyyteen.

Oulunsalo Soissa esiintyvät myös kotimaiset huipputaiteilijat. Tuomas Katajala on ykköstenoreitamme työskennellen vakituisena vierailijana sekä Kansallisoopperassa että Savonlinnan oopperajuhlilla. Basso Mika Kareksen ura on varmassa nousukiidossa, ja hän vaikuttaa enimmäkseen Euroopassa. Pianisti Marita Viitasalolla on vuosikymmenten kokemus ja herkän taiturillista lied-pianismia. Pariisissa asuvan pianisti Laura Mikkolan mukana festivaali saa vahvaa tulkintaa ja rohkeaa soittoa.

Festivaalin finaalin vieraaksi saapuu yksi tunnetuimmista ja karismaattisimmista näyttelijöistämme, Esko Salminen. Salmiseen yhdistyvät keskeiset klassiset, suuria tunteita vaativat traagiset roolit. Näyttelijä tulee esiintymään F. Schubertin Winterreise-laulusarjan lausujana uuden suomalaisen käännöksen myötä. Kotimaisena ilonaiheena on myös uuden uutukainen, varmasti Suomen musiikkielämää ravisteleva barokkiorkesteri Barocco Boreale, jonka soittajat tulevat suurelta osin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta.

Perinteinen Hailuoto-päivä järjestetään tänä vuonna perjantaina 1. elokuuta. Organisaatio siirtyy kokonaan luodon ainutlaatuisiin maisemiin. Päivä huipentuu nuorisoseurantalolla järjestettäviin vanhan ajan iltamiin, joiden pääesiintyjänä on Verneri Pohjolan, Teemu Viinikaisen ja Mika Kallionmuodostama jazztrio.

Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilija on valokuvaaja Karoliina Paappa, jonka näyttely avataan 31.7. klo 15 Oulunsalon kirjastolla. Näyttely on esillä läpi elokuun.

Oulunsalo soi järjestetään 31.7.–3.8.2014. Festivaalin liput ovat myynnissä Lippupalvelun myyntipisteissä. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulu-opisto ja festivaalin kannatusyhdistyksenä toimiva OuMuska ry. Oulunsalo Soi on Finland Festivalsin jäsen ja osa Oulun juhlaviikot -tapahtumaverkostoa.

www.oulunsalosoi.fi


Lisää ajankohtaista

chevron-down